Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EVZ.RO Noile Coduri intră în vigoare astăzi. Efecte la malul mării

ro

01 Feb, 2014 02:11 2707 Marime text
Noile coduri aduc modificări substanţiale şi constituie o schimbare a filosofiei justiţiei penale româneşti.
Potrivit publicaţiei on line evz.ro, de astăzi, persoanele care încalcă legea penală sunt pedepsite mai blând, mai ales dacă sunt la prima abatere. Recidiviştii, adică infractorii care continuă să încalce legea, precum şi cei care comit un concurs de fapte penale, sunt pedepsiţi mai aspru. Vom avea judecător de drepturi şi libertăţi, magistrat de cameră preliminară, iar verdictul judecătorilor nu va mai putea fi atacat decât o singură dată. Se introduc arestul la domiciliu, precum şi pedepsele educative pentru minorii infractori.
Consecinţe imediate
Codurile abia intrate în vigoare produc efectele imediat. Acest lucru a fost recunoscut şi de judecătorul Mihai Udroiu, unul dintre membrii Comisiei de elaborare a noilor coduri, într-un interviu pentru Agerpres: "Primul impact va fi unul mai dureros, în sensul că sistemul judiciar va trebui să tranşeze problema legii penale mai favorabile în cauzele în care s-a pronunţat deja o hotărâre definitivă, iar apoi, pentru procesele în curs, inclusiv sub aspectul instituţiilor autonome, cum ar fi concursul de infracţiuni, recidiva sau prescripţia".
Oprişan scapă de "Căprioara"
Un alt caz "celebru", care va deveni amintire, deoarece avocaţii şi anumiţi judecători au avut grijă să amâne la nesfârşit procesul, este cel al baronului de Vrancea Marian Oprişan, mai spune evz.ro. Trimis în judecată de procurorii DNA în urmă cu aproape 8 ani, Oprişan a reuşit performanţa să amâne sentinţa de fiecare dată. În 2004, el "a negociat şi achiziţionat, fără hotărârea Consiliului Judeţean, Complexul Turistic "Căprioara", în jurul căruia deţinea, împreună cu mama sa, 8 hectare de teren". Pentru această achiziţie, Oprişan a alocat ilegal 1,7 milioane lei din fondurile CJ Vrancea.
Achiziţii dubioase
Şerban Brădişteanu, medicul preferat al PSD-iştilor, a fost trimis în judecată în urmă cu şapte ani. Ar fi primt o mită de 4 milioane de euro pentru a dota mai multe spitale- penitenciar cu aparatură medicală scumpă şi ineficientă. A fost achitat de Tribunalul Bucureşti, dar instanţa superioară a întors procesul pentru rejudecare. După alte câteva zeci de termene, Brădişteanu a fost din nou achitat de tribunal. Fostul senator PSD are toate şansele să scape de proces având în vedere că achiziţia ilegală de echipamente a fost făcută în urmă cu 12 ani. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel.
Casa unei mame de ministru
Miron Mitrea a fost retrimis în judecată în dosarul renovării casei mamei sale. La sfârşitul anului trecut, Mitrea ajungea din nou în faţa judecătorilor de la Instanţa Supremă. Fost ministru al Transporturilor în perioada 2000-2004, în prezent deputat, Miron Mitrea a fost trimis prima oară în judecată de procurorii anticorupţie în 5 martie 2009, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. În perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9,2 miliarde de lei vechi.
Afaceri pe malul mării
Potrivit aceleiaşi publicaţii on line, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi alţi 26 de afacerişti sau oameni de fotbal au fost trimişi în judecată, în octombrie 2008, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Stăpânii judeţului Constanţa au restituit în mod fraudulos peste 100 de hectare de teren din centrul municipiului, inclusiv o serie de plaje extrem de scumpe. Faptele s-au petrecut în urmă cu 11 ani. Astfel, toţi inculpaţii scapă de acuzaţii pe motiv că a trecut prea mult timp de la comiterea infracţiunilor. Prejudiciul: 36 milioane de euro.
Întregul material pe evz.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii