Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Director SRI - România a devenit o insulă de democrație

ro

15 Oct, 2015 18:42 998 Marime text
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a susținut, astăzi, că Europa se confruntă, în prezent, cu crize „tot mai dificil de gestionat", ceea ce ar putea conduce la o schimbare de paradigmă a mediului de securitate în regiune, însă „SRI se află, deja, într-un amplu proces de adaptare la noile provocări asimetrice", astfel că România a devenit „o insulă de democrație și stabilitate în regiune".
 
„Traversăm o etapă istorică al cărei cuvânt de ordine este 'criza'. Fie că e vorba de crize doar aparent abstracte, dar cu un grav impact pe termen mediu și lung — cum sunt criza energetică ori demografică. Fie că e vorba de crizele stringente, care se succed într-un ritm tot mai dificil de gestionat: de la criză economică, la consecința ei cea mai dramatică, falimentul elen; de la criza ucraineană, la cea siriană; de la amenințarea teroristă la exodul spre Europa. Această aglomerare de pusee critice propaga, la nivel global, o tensiune fără precedent în ultimele decenii. Din perspectiva structurilor de informații constatăm o deplasare către cetățean a vulnerabilităților care vizau în mod clasic sistemul statal. Într-o măsură tot mai mare, cetățeanul devine o potențială țintă a acestor crize în cascadă, care contribuie la deteriorarea stării de securitate colectivă și individuală", a spus acesta, potrivit unui comunicat de presă, în discursul său susținut la Cluj, cu prilejul deschiderii anului universitar al Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate, potrivit Agerpres.

„România a devenit o insulă de democrație și stabilitate în regiune, iar această reușită trebuie apărată. În această realitate complexă, cetățeanului nu-i mai revine doar rolul clasic de beneficiar al securității naționale, ci se impune reevaluarea potențialului sau. Din perspectiva mea, cetățeanul este esența devizei noastre 'Patria a priori'. Aceasta este esența parteneriatului pe care îl propunem societății românești. Un parteneriat în cadrul căruia, sper, comunitatea academică va avea un rol substanțial", a conchis directorul SRI.
 
Sursa foto: libertatea.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii