Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Celebru în România Este ziua de naştere a lui Mugur Isărescu. Vezi câţi ani împlineşte

ro

01 Aug, 2014 01:17 3618 Marime text
Mugur Constantin Isărescu împlineşte, astăzi, 65 de ani.
Este născut la 1 august 1949, în Drăgășani, județul Vâlcea.

Mugur Isărescu este de profesie economist şi în prezent îndeplinește funcția de guvernator al Băncii Naționale a României. De asemenea, a îndeplinit funcția de prim-ministru al României în perioada 22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000.
A absolvit în anul 1971 cursurile Facultății de Comerț Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
După absolvirea facultății, a lucrat ca cercetător științific la Institutul de Economie Mondială din București pentru următorii 19 ani. A luat contact cu țările cu economie de piață, participând la cursuri în Statele Unite. În anul 1989 a obținut titlul științific de doctor în economie cu teza „Politici ale ratelor de schimb”.
După Revoluția din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada României din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 a fost numit Guvernatorul Băncii Naționale a României. A preluat funcția de guvernator într-un moment în care toata rezerva valutară a BNR se dusese pe importuri.

La data de 16 decembrie 1999 a devenit Prim-ministru al României, dar după numai un an, coaliția aflată atunci la putere a pierdut alegerile (în noiembrie 2000). Guvernul condus de el a elaborat strategia economică de aderare la Uniunea Europeană. În perioada în care a fost prim-ministru, Banca Națională a fost condusă de către prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari. La alegerile din 26 noiembrie 2000, a fost candidat independent la Președinția României, fiind susținut de CDR 2000. A obținut doar 9,54% în primul tur.
După noiembrie 2000, s-a întors la Banca Națională a României pentru încă un mandat de guvernator.
Mugur Isărescu este căsătorit și are doi copii.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a primit, în iunie anul acesta, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ (ANMB) din Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii