Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Candidaţi unici la conducerea CSM

ro

05 Jan, 2016 22:50 896 Marime text
Mâine sunt alegeri pentru noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii. Sunt candidaţi unici atât la funcţia de preşedinte, în persoana judecătorului Mircea Aron, cât şi pentru postul de vicepreşedinte, pentru care şi-a publicat proiectul de management procurorul Luminiţa Palade. Alegerile au loc în contextul în care anul acesta CSM are un rol important în câteva proceduri care vor marca justiţia. Vorbim aici despre avizelele pe care procurorii din Consiliul le vor da în privinţa propunerilor pe care Ministrul Justiţiei le va face la vârful marilor parchete marilor parchete. Asta în timp ce candidaţii pentru conducerea Înaltei Curţi, care se va schimba în toamnă, după expirarea mandatului Liviei Stanciu, sunt avizaţi de judecătorii din CSM.

Mircea Aron subliniază că alegerile din CSM, al căror calendar se va derula începând cu februarie, vor necesita un efort deosebit din partea Consiliului, de corectitudinea acestora depinzând buna funcționare a Consiliul Superior al Magistraturii în viitor.În opinia sa, o prioritate a CSM în 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiției elaborate de Consiliu, în baza unei analize serioase a nevoilor sistemului și care au făcut obiectul consultărilor cu instanțele de judecată, cu ÎCCJ, MP, INM.

Mircea Aron mai arată că o altă propunere punctuală care a stat în atenția membrilor Consiliului este aplicarea din 2017 a dispoziției art.136 din Legea 304/2004 potrivit căreia atribuțiile MJ referitoare la bugetul instanțelor să fie preluate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Aron subliniază necesitatea ca, printr-o comunicare mai intensă cu comisiile juridice ale Parlamentului, împreună cu MJ, să fie deblocate modificările articolelor din Codul de procedură penală și Codul Penal, determinate de deciziile de neconstituționalitate ale CCR.

Totodată, judecătorul spune că s-a dovedit eficientă activitatea organizării pe grupuri de lucru în CSM și că această modalitate trebuie continuată.

O componentă importantă a activității CSM va rămâne, arată Aron, cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul MCV și cu celelalte instituții europene, inclusiv ENJC — Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.

Aron consideră că selecția pe care o face Inspecția Judiciară (IJ) în promovarea magistraților în această structură trebuie să se bazeze exclusiv pe meritocrație.

www.digi24.ro
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii