Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul.ro Stenograme incendiare cu Nicușor Constantinescu. Cum îi păcălea pe magistrați că e în spital, în timp ce petrecea în Mamaia

ro

26 May, 2016 19:19 8832 Marime text
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, se interna în spital de fiecare dată înainte de un termen de judecată, pentru a tergiversa procesul în care contesta o condamnare de trei ani şi jumătate pentru abuz în serviciu. Aceasta este concluzia magistraţilor care au decis că judecarea cazului se va face cu politicianul în arest, la Spitalul Penitenciarului Poartă Albă, scrie adevarul.ro.
 
Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a făcut obiectul unui mandat de supraveghere tehnică emis de judecători.  Motivul: refuza să se prezinte la Curtea de Apel Constanţa la audierile finale din dosarul „Centrului Militar Zonal”. În acest proces, Constantinescu contestă o condamnare de trei ani şi jumătate pentru abuz în serviciu, dată de Tribunalul Constanţa. Decizia Curţii de Apel Constanţa va fi definitivă. Detaliile despre mandatul de supraveghere tehnică apar în motivarea Curţii de Apel Constanţa care a decis vinerea trecută arestarea preventivă a baronului constănţean. Judecătorii s-au convins că Nicuşor Constantinescu susţinea că este internat la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, pentru a nu se prezenta la instanţă, dar părăsea frecvent unitatea medicală. Astfel că deşi în acte apărea internat, el era în alte locaţii de pe raza oraşului Constanţa. Magistraţii au observat că Nicuşor Constantinescu rămânea în sanatoriu doar pe perioade scurte de timp, atât cât să treacă termenul de judecată.
 
Bolnav „la termen”
 
Magistraţii au insistat de mai multe ori ca Nicuşor Constantinescu să vină în sala de judecată, şi chiar s-au oferit să–l audieze la Sanatoriu, dar avocaţii acestuia au zis că vor ca audierea să fie în şedinţă publică. La fiecare termen, Nicuşor Constantinescu era bolnav, şi nu apărea din motive medicale. De exemplu, Nicuşor Constantinescu s-a internat pe 5 mai în Sanatoriu, în ziua în care era termen de judecată, iar în următoarele zile el deja părăsise unitatea medicală, deşi în acte figura internat. Anterior internării, politicianul stat acasă,în Constanţa, în perioada sărbătorii de Paşti (1 mai 2016-3 mai 2016), dar a  avut mai multe deplasări în oraş.
 
 
„Păi da…nu vii pe 13, să facem un antrenament?”
 
În plus, cu toate că Nicuşor Constantinescu figura ca internat în Sanatoriul Techirghiol pentru perioada 4 mai -14 mai 2016 în vederea efectuării unor tratamente de recuperare, el s-a implicat activ în organizarea petrecerii ocazionate de împlinirea a 25 de ani de la absolvirea Unstitutului de Marină Constanţa.
Baronul a fost filmat de o televiziune locală la acest eveniment, şi la petrecerea de după acesta. Discuţiile telefonice cu colegii săi, relevă implicarea lui Nicuşor Constantinescu. Astfel, o discuţie din 3 mai cu un fost coleg.
 
Fost coleg: Bă, pe 15 ne vedem!
Nicuşor Constantinescu: Pe 14, mă, nu pe 15!
Fost coleg: Pe 14, tăticule!
Nicuşor Constantinescu: Păi da…nu vii pe 13, să facem un antrenament?
Fost coleg: Păi vin pe 13…pe 12, tăticule şi plec pe 2-3.
Nicuşor Constantinescu: Da, cum vrei.
Fost coleg: Să-mi pregăteşti tu o cameră…plătesc, nu…!
Nicuşor Constantinescu: Îţi fac cu…evantai, cu vedere la mare, cum vrei tu!
Fost coleg: Păi aicea cum vin, vin cu…soţia, cu amanta sau găsesc eu acolo?
Nicuşor Constantinescu: Cu cine vrei tu vii, ce…
Fost coleg: Ăăăă?
 
„Da. Să meargă la Hotel. Îi rezerv eu”
 
Nicuşor Constantinescu: Ce faci?
Fost coleg: Uite, ce să fac, acum am venit de la Pestriţu’, am fost pe la.. pe la locaţie, am vorbit cu… tot ce mai trebuie, ultimele socoteli, cu muzica, cu toate astea…
Nicuşor Constantinescu: Da… (…)
Nicuşor Constantinescu: Profesorul! Întreabă de Chircă, dacă a confirmat Chircă, profesorul!
Fost coleg: Şi acum am făcut ultimele socoteli, aşa…cu toate alea, ştii, le-am pus cap la cap, şi am vorbit şi cu Laurenţiu, cu Mironescu, el mi-a dat până acum încă 6 oameni care nu au confirmat…(…) ce am centralizat până acum, sunt 75 de absolvenţi şi restul până la 110…ăăă…cu soţii.
Nicuşor Constantinescu: Foarte bine!
Fost coleg: Şi…am făcut …110 persoane, eu deja am vorbit pentru…la restaurant pentru 120 meniuri şi…mai vin nişte profesori…
Nicuşor Constantinescu: Da’ cu muzica ai vorbit?
Fost coleg: Da, cu muzica am vorbit, am aranjat. (…)
Nicuşor Constantinescu: Da’ cu Aurică?
Fost coleg: Cu Aurică a rămas..s-a renunţat c-au zis ăştia că este scump şi s-a rezolvat în altă parte, s-a rezolvat şi cu …aia.
Nicuşor Constantinescu: Hai, mă…lasă că…pe Aurică îl iau pentru mine, mă! Şi vă dau şi vouă filme!
Fost coleg: (…) Pot să vin pe la prânz?
Nicuşor Constantinescu: Da, mă, da!
Fost coleg: Aha…bine, atunci pe la prânz vin şi…vorbim… (…)
Fost coleg: Toate astea, cu listele să vezi şi tu. Da?
Nicuşor Constantinescu: Bine…hai.
 
Nicuşor Constantinescu ţinea legătura şi pe sms cu foştii săi colegi. Pe 10 mai el a transmis următorul mesaj: „Pe 14 mai eşti invitat la Cţa, 25 de ani de la absolvirea Inst de Marină. Petrecerea începe vineri seara. Vino şi tu, la h Flora-Mamaia”. Sau pe 11 mai primeşte următorul mesaj: „Nicule, Bebe Grevutu e la CT, la cursuri. Poate să vină de mâine la Flora? Sunt camere? O să stea şi la petreceri cu noi!”. Mesajul transmis de către Nicuşor Constantinescu că răspuns fiind următorul: „Da. Să meargă la Hotel. Îi rezerv eu”. Pe data de 14 mai 2016, Nicuşor Constantinescu s-a deplasat la sediul Universităţii Maritime Constanţa unde a participat la întâlnirea aniversară prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la absolvirea cursurilor.
Planşele fotografice depuse la dosar de către procurorul DNA l-a prezentat pe politician  stând în picioare, vorbind la un microfon portabil, lângă perete aflându-se o pereche de cârje, precum şi pe treptele din faţa Universităţii, într-o poză de grup. În aceeaşi seară, astfel acum a precizat chiar Nicuşor Constantinescu în sala de judecată, acesta a participat la petrecerea organizată cu prilejul evenimentului menţionat, la Hotelul Flora din staţiunea Mamaia.
 
Cum a  motivat Curtea de Apel Constanţa
 
„Concluzionând, Curtea constată că inculpatul a plecat de mai multe ori din Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, parcurgând o distanţă de aproximativ 15 km până la Constanţa şi retur, s-a deplasat în diferite locaţii pe raza municipiului Constanţa, în mai multe rânduri, pe parcursul mai multor ore”, arată judecătorii. Nicuşor Constantinescu a admis în instanţă că mai părăsea Sanatoriul, dar doar în weekend, când nu se făceau tratamente, iar când pleca în timpul săptămânii se ducea direct la domiciliul său.
 
Pe 9 mai, Nicuşor Constantinescu chiar a trimis un sms către poliţistul însărcinat cu supravegherea sa: „Bună ziua! Vreau să ştiţi că sunt acasă, str.M.Eminescu, netransportabil. Mulţumesc!”; „Privită izolat, lipsa inculpatului de la termenele de judecată din datele de 3 martie 2016, 17.03.2016, 18 aprilie 2016 şi 5 mai 2016 şi 19 mai 2016  este numai aparent justificată prin înscrisurile medicale depuse la dosar, conduita procesuală în ansamblu a inculpatului şi acţiunile ulterioare ale acestuia relevând însă intenţia de sustragere de la cercetarea judecătorească din faţa instanţei de apel, precum şi de tergiversare a soluţionării cauzei”, a motivat Curtea de Apel Bucureşti.
 
Judecătorii, păcăliţi
 
Judecătorii arată că între termenele de judecată dintre 14 aprilie 2016 şi 5 mai 2016 şi ulterior, până la termenul din data de 19 mai 2016, Constantinescu a efectuat multiple deplasări, susţinând în acelaşi timp că se afla în imposibilitate de a se prezenta la instanţă din cauza stării de sănătate.
 
„Deşi pleca în mod frecvent din Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol şi efectua numeroase deplasări pe raza municipiului Constanţa, pe intervale mari de timp, inculpatul s-a prezentat în faţa Curţii de Apel Constanţa numai după ce Ministerul Public a formulat cererea de înlocuire a măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive”, au explicat magistraţii.
 
„Desigur, astfel cum reiese din înscrisurile medicale, inculpatul suferă de unele afecţiuni, însă situaţia medicală invocată nu l-a împiedicat pe acesta să se deplaseze pe parcursul mai multor zile, în locaţii diferite, atât de la sanatoriul Techirghiol la Constanţa, cât şi pe raza localităţii Constanţa. De asemenea, chiar în ziua când era programată una din şedinţele de judecată, respectiv în dimineaţa zilei de 05.05.2016, inculpatul nu se afla la Sanatoriu, ci pe raza localităţii Eforie Nord, fiind în mod evident că nu se afla în imposibilitatea de a se deplasa”, mai arată Curtea de Apel Constanţa.
 
„A încălcat, cu rea-credinţă, obligaţia de a se prezenta în faţa instanţei”
 
Curtea de Apel a reţinut că pentru buna desfăşurare a procesului penal aflat în faza apelului, se impune privarea de libertate a lui Constantinescu, pentru a împiedica sustragerea acestuia de la judecată. „Din această perspectivă, subliniem că inculpatul a precizat în mod expres că doreşte să dea declaraţie în cauză, dar nu s-a prezentat la chemările organelor judiciare, refuzând totodată realizarea audierii la sediul instituţiei medicale în care se afla la un anumit moment procesual”, arată instanţa. 
 
Pentru garantarea dreptului la un proces echitabil, luând act de manifestarea de voinţă a lui Nicuşor Constantinescu, Curtea a acordat mai multe termene de judecată exclusiv în vederea audierii acestuia, deşi în prezenta cauza probatoriul a fost administrat. „În consecinţă, scopul prevăzut de art.202 alin.3 Cod procedură penală poate fi realizat numai prin măsura arestării preventive, întrucât inculpatul a încălcat, cu rea-credinţă, în mai multe rânduri, obligaţia de a se prezenta în faţa instanţei, urmărind tergiversarea soluţionării cauzei”, au motivat judecătorii.
 
„Mai trebuie precizat că starea de sănătate reprezintă un criteriu care trebuie avut în vedere atunci când se dispune o măsură preventivă, însă conduita procesuală constantă a inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel impune cu precădere privarea sa de libertate, prin înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive”, arată instanţa de judecată. Măsura arestării preventive în acet caz este justificată  din perspectiva exigenţelor Curţii Europene a Drepturilor Omului care, într-o jurisprudenţă constantă, a reţinut, ca motiv în baza caruia arestarea preventiva este considerata ca justificată, împiedicarea acuzatului de a se sustrage cercetărilor (Stögmuller contra Austriei, T.contra Austriei).
 
Condamnarea din prima instanţă
 
În toamna anului trecut, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat în dosarul Centrului Militar Zonal la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu. El a fost judecat pentru că în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 - 2013. În acest dosar, Nicuşor Constantinescu are interdicţie de a-şi exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. 

Sursa: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii