Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost admisă cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de procurorul-şef Laura Belu

ro

23 Sep, 2014 16:41 2325 Marime text
Plenul CSM a admis astăzi cererera de apărare a reputaţiei profesionale formulată de Laura Belu, procuror şef  al Secţiei urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.


În şedinţa din data de 23 septembrie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de  doamna  Belu Laura, procuror şef al Secţiei urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

La data de 09.07.2014, doamna Belu Laura, procuror şef al Secţiei urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a solicitat  Inspecţiei Judiciare apărarea reputaţiei profesionale în raport cu apariţia în presa locală a unor articole ce conţin afirmaţii grave şi nefondate la adresa sa.

Din verificările efectuate de către inspectorii judiciari, potrivit competenţelor prevăzute de dispoziţiile art. 53–54 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară, aprobat prin HCSM nr. 1027/2012, au rezultat următoarele:

Prin rezoluţia prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, la data de 28.05.2012, doamnei Belu Laura, procuror şef al Secţiei urmărire penală, i-a fost repartizat spre soluţionare  un dosar penal privind pe inculpatul N.T., primarul comunei Bărăganu şi alţi inculpaţi.

La data de 17.04.2014, la Inspecţia Judiciară a fost înregistrată sesizarea petentului N.T., prin care acesta îşi exprimă nemulţumirea cu privire la modul de instrumentare şi soluţionare a dosarului penal  anterior menţionat.

Prin rezoluţia din data de 27.05.2014, inspectorul judiciar a dispus clasarea sesizării, motivat de faptul că aspectele rezultate în urma verificărilor efectuate nu au evidenţiat conduite neconforme dispoziţiilor legale referitoare la activitatea procesuală desfăşurată de procurorul şef Secţie urmărire penală, doamna Belu Laura, cu prilejul instrumentării şi soluţionării dosarului penal, neexistând indiciile săvârşirii  vreunei abateri disciplinare.

Analizând articolele de presă menţionate, inspectorii judiciari au constatat că autorii acestora au încălcat principiile libertăţii de exprimare, depăşind limitele dreptului la informare atunci când, prezentând fapte nereale, au sădit în conştiinţa cititorilor ideea că un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a încălcat legea cu ocazia instrumentării unui dosar penal, creând o imagine defavorabilă procurorului care, pentru exercitarea funcţiei pe care o deţine, trebuie să se bucure de o bună reputaţie, pentru ca atât colegii cât şi opinia publică să îl perceapă ca pe o persoană demnă de încredere, care acţionează cu corectitudine.

Astfel, rezultatele verificărilor au relevat faptul că articolele de presă în discuţie conţin afirmaţii nereale, lipsite de suport probator, de natură să inducă dubii cu privire la profesionalismul doamnei procuror Belu Laura şi să aducă atingere demnităţii profesiei de magistrat.

Luând în considerare aspectele prezentate, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că, prin publicarea unor articole de presă  ce conţin afirmaţii nereale  cu privire la  activitatea judiciară a unui procuror, a fost afectată  reputaţia profesională a doamnei Belu Laura, procuror şef al Secţiei urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii