Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:13 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai expresivă operă a lui Pucini se joacă la Constanţa

ro

10 May, 2012 19:03 1338 Marime text

Boema de Giacomo Puccini se joacă Duminică, 13 mai de la ora 19:00 pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

-comunicat de presă-

Joi, 10 mai

Dumincă, 13 mai de la ora 19:00 Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa pune în scenă "La bohème" (Boema), una dintre cele mai celebre opere internaţionale, scrisă de Giacomo Puccini pe un libret de Giuseppe Giacosa și Luigi Illica, după romanul "Scènes de la vie de bohème" de Henri Murger.

Muzica lui Piccini urmează îndeaproape dialogurile, temele apar prelucrate în maniera leitmotivelor, dar nu simfonic - dramatic ca la Wagner, ci în structuri simetrice, bine închegate, care cuprind adesea doar câteva măsuri. Astfel, - cum spunea Puccini însuși - ultimul act este construit exclusiv din reminiscențe ale unor teme din actele anterioare. Eleganța și strălucirea în conducerea vocilor a avut drept urmare o orchestrație rafinată, cu inedite combinații timbrale (instumente soliste, harpă), îndeosebi în paginile lirice ale operei. De asemeni, apar și în armonie unele îndrăzneli specific pucciniene.

În ciuda caracterului de „durchkomponierte Oper" (operă compusă dintr-o bucată, fără „numere" izolate), Boema include totuși câteva pagini devenite celebre și ca arii sau scene separate, de o generoasă inspirație melodică. Ele sunt, în actul I - „Che gelida manina", (Rodolfo), „Şi, mi chiamo Mimi" (Mimi) și „O, şoave fanciulla" (Rodolfo), în actul al II-lea - „Quando me'n vo" (valsul Musettei), în actul al III-lea - „Gia un altra voltă" (Rodolfo) și „D'onde lieta usci al tuo grido d'amore/ Addio senza rancor" (Mimi), iar în actul al IV-lea - „Mimi, tu piu non torni" (Rodolfo), „Vecchia zimarra" (Colline, „aria paltonului") și „Sono andanti" (Mimi).

La Constanţa, sub bagheta Maestrului Dirijor KOICHI INOUE din Japonia, vor evolua artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski, artişti din Bucureşti şi artişti internaţionali. Din distribuţia de Dumincă fac parte: RĂZVAN SĂRARU, ELENA ROTARI, EMI SHEELE (Japonia), IONUŢ PASCU (Bucureşti), ŞTEFAN IGNAT (Bucureşti), CONSTANTIN ACSINTE, LAURENŢIU SEVERIN, MARIUS EFTIMIE debut şi ANDREI BĂICAN.

Biletele puse la vânzare pentru acest spectacol pornesc de la 10 Lei şi ajung până la 25 de Lei, în funcţie de poziţia locului în sala de spectacol.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii