Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 28 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corțățean, la Reuniune informală la nivel ministerial a statelor membre ale Comunității Democrațiilor

ro

27 Sep, 2012 00:49 643 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a participat marţi, 25 septembrie 2012, la New York, la reuniunea informală la nivel ministerial a statelor membre ale Comunității Democrațiilor („UN Democracy Caucus"), desfășurată în marja celei de-a 67-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

În intervenția sa, șeful diplomației române a afirmat angajamentul ferm al României pentru consolidarea valorilor democratice la nivel global, Comunitatea Democrațiilor având o influență esențială în cadrul acestui proces. Titus Corlățean s-a referit la experiența României în consolidarea democrației și statului de drept la nivel național, precum și la demersurile țării noastre pentru promovarea valorilor democratice în plan global, atât în cadrul forurilor multilaterale, cât și prin oferirea de asistență către statele în tranziție.

Ministrul român a evocat inițierea de către România a unei rezoluții a Consiliului Drepturilor Omului din cadrul ONU, pe tema drepturilor omului, democrației și statului de drept, adoptată în prima parte a anului 2012. Referindu-se la importanța promovării acestor valori în plan internațional, Titus Corlățean a arătat: "Așa cum cunoaștem pe baza experienței multor țări în tranziție, inclusiv cea din care provin, statele au obligația să consolideze instituțiile democratice pentru a asigura promovarea valorilor și exercițiul drepturilor. Alegeri periodice libere și corecte, care reflectă opțiunea populară pentru forurile legislative și autoritățile locale, organe executive responsabile, o autoritate judecătorească eficientă și independentă - pilonii statului de drept - sunt elementele care oferă societăților noastre posibilitatea de a asigura respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică și socială".

De asemenea, ministrul român a menționat implicarea țării noastre în programe având ca scop consolidarea statului de drept, democrației și societății civile, în special în cadrul grupului de lucru privind Republica Moldova („Task Force on Republic of Moldova) şi a celui privind Tunisia („Task Force on Tunisia"), prin furnizarea de asistență și expertiză tehnică.

Totodată, a fost evocată activitatea României în calitate de co-președinte, (împreună cu Republica Coreea) a Grupului de lucru privind Cooperarea Regională din cadrul Comunității Democrațiilor, ale cărui obiective sunt, în principal, promovarea și diseminarea, la nivel regional, a bunelor practici privind, consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept. De asemenea, Grupul de lucru a urmărit întărirea cooperării pe tema democrației și statului de drept în cadrul mecanismelor regionale existente.

Informaţii suplimentare

Comunitatea Democraţiilor (CD) a fost creată ca o iniţiativă a statelor democratice în anul 2000 la Varşovia (Polonia), cu scopul promovării proceselor democratice şi a statului de drept la nivel global. Până în prezent au fost organizate şase Conferinţe Ministeriale, finalizate cu adoptarea unor documente importante pentru promovarea şi consolidarea democraţiei şi a statului de drept la nivel global.

În fiecare an de la lansarea iniţiativei, are loc la New York, în marja sesiunii plenare a Adunării Generale a ONU, "UN Democracy Caucus", reuniune informală a statelor membre ale Comunităţii Democraţiilor la nivel ministerial, la care România este invitată să participe.

În cadrul reuniunii informale la nivel ministerial din anul 2012, care este prezidată de domnul Luvsanvandan Bold, ministrul de externe al Mongoliei, în calitate de preşedinte în exerciţiu al Comunităţii Democraţiilor, sunt discutate aspecte legate de cooperarea internaţională în domeniul promovării democraţiei şi statului de drept.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii