Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:48 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect strategic de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria

ro

06 Oct, 2011 23:57 999 Marime text

Deschiderea oficială a proiectului „Monitorizarea în comun a riscurilor pentru situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră a Dunării" a avut loc la Centru Internaţional de Conferinţe Neptun în prezenţa consilierului ministrului administraţiei şi internelor, Paul Zai, directorului Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră - Călăraşi, Nicoleta Mincu, inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. Marcel-Sorin Lucaciu, comisarului general al Directoratului General de Pompieri şi Protecţie Civilă din Bulgaria, Nikolay Nikolov, comisarului general al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, prefectului judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, precum şi a reprezentanţilor celorlalţi parteneri în proiect.

Col. Marcel-Sorin Lucaciu a ţinut să precizeze că „...5,1 milioane de cetăţeni europeni aflaţi de o parte şi de alta a graniţei româno-bulgare sunt principalii beneficiari ai acestui proiect şi toate eforturile depuse sunt pentru creşterea gradului de informare şi siguranţă al acestora, dar şi pentru protejarea biodiversităţii". În acelaşi context, Nikolay Nikolov a menţionat că „Proiectul vizează prevenirea, diminuarea sau eliminarea riscurilor la dezastre şi mărirea capacităţii de intervenţie"

Domnul Paul Zai a declarat: „Acest proiect transfrontalier este un obiectiv prioritar pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor şi o dovada a bunei colaborări dintre cele două state", subliniind, de asemenea, importanţa strategică a proiectului şi efortul extraordinar depus de toţi partenerii implicaţi în elaborarea şi implementarea acestuia, mai ales că „... situaţiile de urgenţă nu au frontiere".

Informaţii suplimentare:

Durata de implementare a proiectului este de 36 luni, de la data semnării contractului de finanţare, iar bugetul total însumează 11.508.928,63 euro. Proiectul se încadrează în Axa prioritară 2, iar finanţarea lui este asigurată prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Axa prioritara 2 Mediul

Utilizarea durabilă şi protecţia resurselor naturale şi a mediului şi promovarea unui management eficient al riscului în zona transfrontalieră

Domeniul de intervenţie cheie - Protecţia populaţiei din zonă eligibilă, a mediului de afaceri, mediului şi infrastructurii de potenţialele consecinţe ale dezastrelor naturale şi tehnologice, prin acţiuni comune de prevenire şi răspuns la urgenţe pe întreaga arie transfrontalieră. Dezvoltarea infrastructurii comune şi a serviciilor de prevenire a dezastrelor naturale şi tehnologice, inclusiv serviciile de răspuns la urgenţe.

Parteneri în cadrul proiectului:

- Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU),

- Directoratul General de Pompieri şi Protecţie Civilă - Ministerul de Interne - din Bulgaria,

- Garda Naţională de Mediu - România,

- Inspectoratul Regional de Mediu şi Apă din Veiko Tarnavo - Bulgaria,

- Institutul de Cercetare Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică - ICMET Craiova,

- Ministerul Mediului şi Pădurilor - România,

- Universitatea din Craiova - Centru de Inovare şi Transfer Tehnologic - CITT - România,

- Universitatea Sf. Cyril şi Sf. Methodius din Veliko Tarnovo - Bulgaria.

Obiectivul general al proiectului - Îmbunătăţirea pregătirii şi intervenţiei la urgenţe, prevenire eficientă, monitorizarea şi limitarea consecinţelor dezastrelor şi lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în zona eligibilă a programului.

Obiective strategice:

- Îmbunătăţirea nivelului de pregătire şi de intervenţie de urgenţă, prevenirea eficientă, monitorizarea şi atenuarea consecintelor dezastrelor şi lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în aria eligibilă.

- Crearea unui sistem integrat pentru prevenirea dezastrelor provocate de grindină în regiunea de frontieră Dolj-Vidin şi extinderea acestuia asupra întregii regiunii trans-frontaliere România-Bulgaria.

- Creşterea gradului de informare a factorilor de decizie din România şi Bulgaria, direct implicaţi în problema politicilor de mediu pentru controlul poluării.

- Moitorizarea calităţii aerului pentru protecţia durabilă a mediului în zona trans-frontalieră România-Bulgaria.

- Stabilirea unui model comun de gestionare a riscului de inundaţii în zona de frontieră a Dunării.

Proiectul este organizat pe cinci module, respectiv: prevenire, intervenţie, control, monitorizare şi evaluare şi vizează zona graniţei comune.Structurile implicate în acest proiect sunt reprezentanţi atât ai Bulgariei cât şi ai României, proiectul oferindu-le posibilitatea luării în comun a deciziilor, dezvoltarea de inspecţii comune, efectuarea controlului, monitorizării şi procedurilor comune de intervenţie.

Grupul ţintă - administraţiile publice din zona eligibilă, populaţia din zona eligibilă, alte instituţii cu responsabilităţi în managementul dezastrelor din ambele state, media.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii