Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:23 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Oltina vrea să împrumute 100.000 de lei

ro

20 Feb, 2013 23:22 3271 Marime text
Oltina_primar_Gheorghe_Chir.jpgPrimarul de la Oltina, Gheorghe Chirciu, a supus, ieri, aprobării Consiliului Local un proiect de hotărâre privind realizarea unui împrumut la Trezorerie în vederea acoperirii arieratelor (datorii mai vechi de 90 de zile). „Avem arierate de 100.000 de lei. Astăzi (n.r. ieri) vom aproba un proiect de hotărâre ce prevede acoperirea acestor datorii printr-un împrumut la Trezorerie", a explicat Gheorghe Chirciu.

Şeful autorităţii locale a afirmat că Primăria are datorii către un agent economic care i-a furnizat piatră, dar şi către Iridex, firma de salubrizare, precum şi pe partea de asistenţă socială.

Primarul a explicat că nu are cum să evite acest împrumut întrucât există posibilitatea ca Trezoreria să-i blocheze conturile. „Arieratele trebuiau, într-un fel sau altul, plătite. Iar împrumutul este o soluţie de moment la care apelăm şi care a fost propusă de Guvernul României pentru deblocarea activităţii agenţilor economici", a afirmat Gheorghe Chirciu.

oltina_Directia_Trezoreriei.jpgPrecizăm că Ordonanţa de Urgenţă numărul 3/30 ianuarie 2013 oferă primăriilor posibilitatea realizării unor împrumuturi de la Trezorerie cu o dobândă de 5,25%.

De altfel, autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora.

Taxele şi impozitele au fost indexate

Primarul Gheorghe Chirciu a menţionat că la Oltina taxele şi impozitele locale au fost indexate cu rata inflaţiei, de 16,05%, începând cu 1 ianuarie 2013. Şeful autorităţii locale a precizat că anul trecut a înregistrat un grad de colectare a taxelor şi impozitelor de peste 80% şi că indexarea dărilor nu va afecta gradul de colectare din acest an. „Când am preluat Primăria comunei Oltina, în 2008, gradul de colectare a taxelor era de 54%, în doi ani acesta a ajuns să fie de 80%. Diferenţa de până la 100% este reprezentată în special de amenzile pe care nu reuşim să le colectăm, întrucât cei sancţionaţi găsesc formule prin care se sustrag de la plata amenzilor", a declarat primarul Gheorghe Chirciu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii