Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu încã un efort, se va asigura independenþa energeticã a comunei Primãria Saraiu dã în folosinţã cele douã eoliene (galerie foto)

ro

19 Aug, 2011 00:44 4580 Marime text
saraiu_investitii_vasile_bajan.jpgZilele acestea, cele douã eoliene pe care Primãria Saraiu le deţine împreunã cu firma francezã SC Eolian Invest SRL, de 5 Kw şi cea de 1,6 Kw, vor fi racordate la sistemul de energie electricã al comunei. Administraţia localã condusã de primarul Vasile Bãjan mai are în plan, în sãptãmânile urmãtoare, montarea alteia, de 10 Kw, dar şi a uneia de 200 de Kw, ceea ce înseamnã pentru locuitorii comunei o facturã infimã la energia electricã. Din acest contract de participaţiune, primãria are asiguraţi aproximativ 120.000 de euro.

„Pe an va fi o scutire de la plata energiei electrice de aproximativ 700 - 800 de milioane de lei vechi, ceea ce înseamnã pentru primãrie cheltuielile totale pe trei sau patru luni", spune Vasile Bãjan. Va fi asiguratã energia electricã pentru cele douã şcoli din comunã, iluminatul public din cele trei sate pe care le are comuna Saraiu, dar şi energia necesarã funcţionãrii pompelor de apã din localitate. În plan existã şi realizarea unei staţii de biogaz. „Proiectul este gata, doar trebuie sã mai discut unele aspecte cu reprezentanţi ai ministerului. Aş produce cu aceastã staţie un megawatt pe orã. Aş putea spune cã oamenii din sat ar plãti energia electricã la un preţ derizoriu", a adãugat edilul Bãjan.

saraiu_investitii_eoliene.jpgZilele acestea, se vor monta şi pompele de cãldurã pentru programul Casa Verde, proiect care se ridicã la şase miliarde de lei vechi. În continuarea asigurãrii independenţei energetice a comunei, primarul vrea sã aplice şi la programul pentru instalarea de panouri fotovoltaice în comunã.

În ceea ce priveşte parcul de eoliene care va fi realizat la Saraiu, când investiţiile în acest sector vor fi gata, pe dealurile cu vânt numai bun pentru producerea energiei electrice ale comunei vor fi în total 87 de eoliene. Spre exemplu, numai pentru emiterea unui certificat de urbanism a unui astfel de proiect al unui dezvoltator se vor încasa în jur de 600 de milioane de lei vechi, urmând ca, de pe urma emiterii autorizaţiei de construire, în conturile primãriei sã se mai încaseze alţi 200 de milioane de lei vechi.

Unul dintre programele necesare localitãţii, dar care nu a primit finanţare de la Guvern prin OUG 7, chiar dacã licitaţia este deja realizatã, este cel referitor la introducerea sistemului de apã şi canalizare în comunã. „Avem licitaţia fãcutã pentru cã ne aşteptam, dupã cum ni s-a spus, ca în martie 2010 sã vinã banii necesari proiectului. Nici acum nu ne-au dat banii", se plânge primarul.

Solarii pentru gospodarii comunei


Localitatea beneficiazã şi de programul derulat de CJC, privind împãrţirea solariilor, în comunã autoritatea judeţeanã împãrţind deja un numãr de 18 solarii. Mai sunt aşteptate alte şase, dar mai rãmân încã alţi şase solicitanţi. „Demult, aceastã zonã era cunoscutã pentru legumele care se vindeau şi pentru oamenii gospodari cãrora le plãcea sã facã aceastã muncã. De aceea avem atâtea solarii, sperãm sã gãsim o modalitate de asociere a celor care le deţin", spune edilul comunei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii