Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetate, port turistic, muzeu de arheologie şi lăcaş de rugăciune Capidava ar putea deveni noua atracţie a judeţului

ro

04 Feb, 2011 01:25 3801 Marime text
Topalu_primar_Gheorghe_Murat.jpgProiectul privind realizarea portului turistic de la Capidava a fost finalizat. Primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat, ne-a declarat că în momentul de faţă se caută soluţii de finanţare pentru această investiţie.

Autoritatea locală a comunei Topalu intenţionează să valorifice la maxim potenţialul istoric şi turistic al satului Capidava. Pentru atingerea acestui obiectiv, administraţia locală reprezentată de primarul Gheorghe Murat îşi propune să atragă fonduri europene, atât pentru realizarea portului turistic, cât şi pentru reabilitarea Cetăţii Capidava. În proiectul de reabilitare a cetăţii este inclusă şi realizarea unui muzeu arheologic în care vor fi expuse piesele găsite în urma săpăturilor efectuate de specialişti la cetate. O altă atracţie a zonei, care va putea fi inclusă în circuitul turistic, este şi Mănăstirea Sfinţii Epictet şi Astion din Capidava, care acum se află în construcţie. Primăria Topalu intenţionează să dezvolte satul Capidava. Acesta este şi motivul pentru care autoritatea locală a scos la vânzare 50 de loturi a câte 500 mp. Preţul variază între 4 şi 7 euro/mp şi a fost stabilit în urma unei evaluări. Primarul Gheorghe Murat a precizat că în zona respectivă există infrastructură - drumuri, alimentare cu apă şi electricitate.

Vor demara investiţiile prin Casa Verde

La Topalu se află în derulare în momentul de faţă şi proiectul privind reabilitarea termică a unor obiective de interes local prin Programul Casa Verde al Ministerului Mediului. „Când va permite timpul, operatorul care a obţinut contractul va începe lucrările de reabilitare termică la cele două şcoli, la grădiniţă şi la căminul cultural", ne-a declarat primarul Gheorghe Murat.

Administraţia locală din Topalu a mai depus spre finanţare, la Ministerul Mediului, încă un proiect. Este vorba despre extinderea alimentării cu apă în zona loturilor noi din Topalu. Un alt proiect depus spre finanţare de către primăria condusă de Gheorghe Murat este şi cel privind realizarea unei săli de sport la ieşirea din localitate. De asemenea, primăria intenţionează să mai construiască în localitate şi un teren de sport.

Un alt obiectiv al primarului este şi însămânţarea, în luna martie, a unei păşuni în suprafaţă de 120 ha, destinată bovinelor şi ovinelor. Primăria va demara şi plantarea unei livezi de pomi fructiferi în suprafaţă de 3.000 mp. „Împreună cu elevii de la şcoli vom planta o livadă. Copiii sunt cei care vor încerca să aibă grijă de ea pentru a învăţa cum se întreţine o livadă", a precizat primarul Murat.

O veste bună pentru comunitatea locală din Topalu este faptul că primăria a eliberat certificatul de urbanism pentru montarea a peste o sută de centrale eoliene. Investiţia ar putea aduce importante resurse financiare şi energetice comunei Topalu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii