Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:16 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clinchetul de clopotel, precedat de... ciocanel

ro

16 Sep, 2004 00:00 1142 Marime text

Medicii psihiatri din cadrul comisiilor de specialitate vor fi cei care vor stabili de acum inainte durata intreruperii activitatii cadrelor didactice * Primaria din Cobadin le-a achitat anul acesta analizele medicale profesorilor * Analizele medicale nu vor putea fi efectuate decat in doua cabinete, care au fost stabilite de catre conducerea Directiei de Sanatate Publica Judeteana * Daca pe viitor, la controlul periodic efectuat inainte de inceperea anului scolar, vor fi depistati dascali care sufera de una din afectiunile care se afla pe lista, acestia nu-si vor mai putea desfasura activitatea didactica * Potrivit noii hotarari a celor doua ministere, intreruperea activitatii didactice poate fi temporara sau definitiva, in functie de gravitatea si stadiul bolii

Deoarece noul an scolar a inceput deja, cadrele didactice constantene sunt obligate ca, in cel mai scurt timp posibili, sa efectueze controlul medical prin care sa ateste ca sunt capabile sa se prezinte in fata elevilor si sa predea. Astfel, pentru anul scolar 2004-2005, Comisia de psihiatrie si sanatate mentala a Ministerului Sanatatii a propus o lista de boli pe care un cadru didactic nu trebuie sa le aiba pentru a putea fi considerat apt de munca. Ca urmare, reprezentantii Ministerului Sanatatii impreuna cu cei ai Ministerului Educatiei si Cercetarii au stabilit de curand o noua lista privind bolile psihice incompatibile cu functia didactica. Ca urmare, daca pe viitor, la controlul periodic efectuat inainte de inceperea anului scolar, vor fi depistati dascali care sufera de una din afectiunile care se afla pe lista respectiva, acestia nu-si vor mai putea desfasura activitatea didactica. Se pare ca, potrivit noii hotarari a celor doua ministere, intreruperea activitatii didactice poate fi temporara sau definitiva, in functie de gravitatea si stadiul bolii. De mentionat ca, anul trecut, psihiatrii au blocat respectivul document, motivand ca acesta a fost realizat de catre neprofesionisti si ca ar leza unele drepturi ale dascalilor, in forma prezentata atunci. Astfel, medicii psihiatri din cadrul comisiilor de specialitate vor fi cei care vor stabili de acum inainte durata intreruperii activitatii cadrelor didactice. Daca anumite organizatii de aparare a drepturilor omului sunt de parere ca o astfel de lista nu este conforma cu legislatia europeana, aplicarea acesteia putand da nastere unor abuzuri, reprezentantii Ministerului Sanatatii au o cu totul alta opinie. Acestia au afirmat ca, in alte tari europene si in SUA, accesul la catedra al dascalilor se face pe baza unor liste similare. Potrivit noului document, avizat de sindicatele din invatamant si de psihiatri, afectiunile psihice incompatibile cu activitatea didactica sunt: suferintele psihotice (schizofrenia, tulburarea schizotipala) cu evolutie defectuala; tulburari delirante persistente, daca interfereaza cu activitatea didactica; suferinte afective (tulburare depresiva majora, tulburare bipolara) in perioadele acute sau slab controlate de tratament, dar si in evolutia cronica; tulburari organice cu deteriorare medie sau severa a personalitatii; tulburari psihice cauzate de consumul de substante psihoactive, necontrolate prin tratament; tulburari severe si stabile de personalitate (cu sau fara substrat organic) cu decompensari frecvente, care nu raspund la tratament; tulburari ale identitatii, preferintei si orientarii sexuale; tulburari nevrotice (fobie-anxioase, obsesiv-compulsive) in forme severe, refractare la tratament, cu consecinte importante asupra independentei si adaptarii pacientului.

Profesorii constanteni sunt testati de o comisie speciala

In cest sens, la nivelul judetului Constanta a fost constituita deja o comisie formata din inspectorul scolar general adjunct, Constantin Boroianu, juristul ISJ, Gabriela Toma, vicepresedintele Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta, Ion Vasile, si inspectorul de biologie Paraschiva Emilianov, care va analiza starea mentala a fiecarui profesor in parte. Se pare ca analizele medicale nu vor putea fi efectuate decat in doua cabinete, care au fost stabilite de catre conducerea Directiei de Sanatate Publica Judeteana. Reprezentantii ISJ au mai declarat ca dascalii vor fi nevoiti sa-si faca trei examene medicale, pentru acestea scotand din buzunarul propriu suma de 275.000 lei, plus examenul psihologic, pentru care vor mai scoate 150.000 lei, si testele medicale pentru sange si plamani. Totusi, dupa cum ne-a declarat inspectorul scolar general adjunct, Constantin Boroianu, anul acesta profesorii din Cobadin au scapat de plata analizelor medicale. Se pare ca primaria de aici a hotarat recent sa achite contravaloarea acestor analize medicale ale cadrelor didactice. In acest sens, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean ne-au declarat ca, incepand cu anul scolar 2005-2006, exista semnale din judet ca si alte primarii vor achita analizele profesorilor, ca si cei din Cobadin. De mentionat ca in cele doua laboratoare stabilite de catre conducerea ISJ isi vor face analizele aproximativ 9.000 de cadre didactice constantene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii