Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:03 19 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viitoarea grădiniţă, gata de Paşti Primăria comunei Crucea vine în sprijinul şomerilor

ro

18 Feb, 2016 00:00 1812 Marime text


La aproximativ 45 de kilometri de municipiul Constanţa, comuna Crucea se distinge nu doar prin cadrul natural deosebit în care este amplasată, ci şi prin multiplele proiecte de modernizare a localităţii, întreprinse de-a lungul anilor de primarul Gheorghe Frigioi. Localitatea a devenit atractivă pentru numeroşii vizitatori, atraşi în special de Mănăstirea Crucea, aflată în apropiere, precum şi pentru cei care sunt tentaţi să investească într-un fel sau altul în zona respectivă. 
 
Printre proiectele principale aflate în atenţia administraţiei locale a comunei Crucea se numără cele privind infrastructura şi cele pentru alimentarea cu apă potabilă. În localitate se derulează în prezent lucrări ale căror valori depăşesc chiar bugetul anual al comunei. Este vorba despre alimentarea cu apă a localităţilor Gălbiori, Stupina, Şiriu şi Crişan, modernizarea şi reabilitarea străzilor din Gălbiori şi Băltăgeşti, finalizarea lucrărilor la viitoarea grădiniţă din Crucea, dar şi despre un proiect transfrontalier care vizează înfiinţarea unui centru de perfecţionare destinat localnicilor şomeri.

Lucrările pentru alimentarea cu apă, reluate peste două săptămâni

Lucrările privind introducerea conductelor pentru alimentarea cu apă în localităţile Gălbiori, Şiriu, Crişan şi Stupina vor fi demarate după data de 1 martie. În total, pe 25 de kilometri vor fi instalate conducte prin care apa potabilă va ajunge în casele localnicilor.
 

„Constructorii ne-au notificat că vor începe lucrările în prima lună de primăvară, deoarece, până atunci, muncitorii sunt în concediu fără plată. În perioada iernii, societatea cu care am semnat contractul pentru această lucrare, pe 6 noiembrie, ţine muncitorii în concediu fără plată“, a declarat primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.

 
Valoarea proiectului privind alimentarea cu apă în satele Gălbiori şi Stupina a fost estimată iniţial la peste 2 milioane de lei fără TVA. Contractul a fost însă adjudecat de o firmă din Brăila - Consivia SA -, care va efectua lucrările pentru 1.651.950,76 de lei fără TVA. Oferta acestei firme s-a remarcat printre celelalte şase primite. 

Canalizare, la Crucea

Tot în luna martie, în localitatea care găzduieşte sediul administrativ al comunei, Crucea, vor începe lucrările pentru instalarea unei reţele de canalizare, pe o lungime de cinci kilometri. Conform primarului, şi angajaţii acestei societăţi sunt în concediu fără plată, urmând să revină la muncă la primăvară.

Un milion de euro pentru asfaltare

Modernizarea şi reabilitarea străzilor din localităţile Gălbiori şi Băltăgeşti reprezintă doar unul dintre proiectele depuse de administraţie pentru obţinerea de finanţare europeană. Astfel, la Gălbiori ar urma să fie asfaltate străzile Morii, Şcolii, Eternităţii, Vadului, Plopilor, Bucovinei, Văii, Zorilor, Garofiţei, Socului, Orizontului, Tineretului şi Cazanului, iar la Băltăgeşti, străzile Câmpului, Ciobanului, Busuiocului, Zorilor, Baciului şi Dunării. Administraţia locală solicită de la Uniunea Europeană, pentru acest proiect, un milion de euro.
 

„Am avut vizita în teren a reprezentanţilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Aceştia au identificat obiectivele pe care dorim să le realizăm. În continuare, proiectul rămâne în evaluare. Ne dorim să fie eligibil şi să primim finanţare“, a declarat gospodarul-şef Gheorghe Frigioi.

Investiţii în viitor, pe bani europeni

Administraţia locală din Crucea este hotărâtă să modernizeze reţeaua educaţională din comună, pregătind atât înfiinţarea unei grădiniţe, cât şi extinderea cu patru noi săli de clasă a Liceului Tehnologic Crucea. Şi în ceea ce priveşte instituţia de învăţământ preuniversitar, ca şi în cazul modernizării şi reabilitării străzilor din satele Gălbiori şi Băltăgeşti, reprezentanţii AFIR  au făcut verificarea în teren, iar proiectul rămâne, în acest moment, în evaluare, administraţia locală aşteptând un răspuns.
 
Lucrările la viitoarea grădiniţă, situată în apropierea bisericii din satul Crucea, evoluează de la o zi la alta. Deşi constructorii au demarat lucrările în primăvara anului trecut, aceştia le-au abandonat brusc la începutul lunii iulie 2015. Licitaţia pentru acest proiect a fost organizată de către minister, iar câştigătoare a fost declarată o firmă din Brăila. În prezent, constructorii au revenit şi au reluat lucrările.
 

„Constructorii ne-au promis că lucrările vor fi gata până de Paşti. Acum, aceştia lucrează la ultimele finisaje pe interior, în timp ce la exterior se lucrează la amenajarea spaţiilor verzi“ a mai spus primarul comunei Crucea.

 
Proiectul acestei grădiniţe cuprinde două săli de clasă, locuri de joacă, o sală pentru activităţi festive, un cabinet medical şi grupuri sanitare adecvate micuţilor. Construcţia ar fi trebuit să fie gata într-un an de la demararea lucrărilor.

Primăria Crucea deschide uşa oportunităţilor pentru şomeri

Un alt proiect aflat în atenţia aleşilor locali din Crucea vizează înfiinţarea unui centru de perfecţionare a şomerilor din comună. Proiectul, desfăşurat în parteneriat cu Bulgaria, urmăreşte să sprijine persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, prin cursuri de calificare în diferite meserii, cum ar fi cea de zidar, agricultor, instalator ş.a. Conform primarului Gheorghe Frigioi, partenerii bulgari doresc să efectueze o vizită prin care să se asigure că este nevoie de un asemenea centru şi că rezultatele nu se vor lăsa aşteptate.

Ti-a placut articolul?

Comentarii