Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Satul unde clopotul nu bate de Craciun

ro

14 Dec, 2007 00:00 1121 Marime text
1197575333.jpg

In satul Dropia, care apartine de comuna Tortomanu, oamenii traiesc intr-o saracie lucie * De cand a fost ales in functie, primarul Gheorghe Panait nu a facut nimic pentru localitate

La distanta de cativa kilometri de Medgidia se afla un sat uitat de lume si mai ales de autoritati. Localitatea Dropia este formata din cateva gospodarii, rasfirate pe un deal sterp, de la baza caruia nu se zareste nicio alta localitate, dandu-ti senzatia ca te afli la capatul lumii. Satul apartine de comuna Tortomanu, vestita in judet mai ales prin faptul ca locuitorii ei au incercat sa-si schimbe primarul. Au incercat in zadar, pentru ca oamenii nu s-au mobilizat si, desi au strans numarul de semnaturi necesare pentru convocarea referendumului, nu au reusit sa-l dea jos pe primarul Gheorghe Panait, pe care l-au acuzat in cor de dezinteres total fata de comuna si fata de oameni in general. Referendumul organizat la inceputul anului, pe 11 februarie, s-a soldat cu un esec. Din cele 1369 de persoane inscrise pe lista, doar 206 au mers la vot, 169 de alegatori optand pentru demiterea primarului, iar 36 pentru mentinerea lui in functie. Un vot a fost anulat. La momentul respectiv, reprezentantii Institutiei Prefectului au spus ca rezultatul a fost influentat de prezenta primarului in apropierea sectiei de vot. Cert este ca satenii din Dropia si-au vazut primarul de cateva ori in acest mandat. Mai exact, in momentele cheie, cand administratia locala avea nevoie si de votul lor. Satenii din Dropia traiesc intr-o saracie lucie.

Fara medic, fara preot

Majoritatea nu au nici dupa ce bea apa, dar chiar si apa este un lux pentru ei. Oamenii traiesc intr-o izolare crunta, Dropia fiind mai aproape de comuna Cuza Voda, decat de localitatea Tortomanu. Nu demult, cei cativa copii din sat abandonasera scoala din cauza faptului ca nu aveau cu ce sa mearga la cursuri. Ei invata la scoala din Cuza Voda, de care ii desparte o distanta de sapte kilometri. Situatia a fost rezolvata prin interventia reprezentantilor mass-media si prin bunavointa unui reprezentant al Consiliului Judetean. Primarul sa facea ca nu stie de situatia lor. Este de inteles, micutii nu au inca drept de vot. Situatia in care traiesc cele cateva familii din Dropia, care nu au nici medic sau macar un asistent medical la care sa apeleze pentru o injectie sau un medicament, nu au o alimentara de unde sa-si procure strictul necesar si nici un altar la care sa se inchine, demonstreaza dispretul autoritatii locale din Tortomanu. Izolarea teritoriala de localitatea Tortomanu de care apartine nu scuza indiferenta primarului fata de cei cativa localnici care au aceleasi drepturi ca toti oamenii. Primarul nu a facut nimic pentru ei. De apa curenta nici nu poate fi vorba data fiind situatia, insa oamenii nu au nici macar o fantana ca lumea. Despre singurul put, din care cineva se incumeta sa mai scoata cand si cand o galeata cu apa pentru animale, oamenii spun ca este spurcat din cauza ca in el s-a inecat o pisica. De baut, lumea ia apa dintr-o cismea neamenajata, situata sub cerul liber, care poate fi contaminata oricand.

Primarul isi aminteste de Dropia doar la alegeri

Satul nu arata bine nici cand pe cer straluceste soarele, daramite cand ploua. La cea mai mica ploaie, localitatea devine toata o mocirla, strada care face legatura cu drumul pietruit ce vine de la Cuza Voda fiind impracticabila. Simpli dupa vorba, dupa port, oamenii sunt constienti de faptul ca satul lor - un catun uitat de lume - cum il numesc chiar ei, nu le ofera posibilitati. "Nu avem cu ce sa plecam de aici. Mergem odata pe luna la oras, atunci cand avem bani, sa mai luam un litru de ulei, o punga de zahar. Nu avem nici macar medicamente de unde sa luam. Am avut si noi o bisericuta improvizata in locuinta cuiva, dar ne-a plecat si preotul", a povestit un barbat trecut de treizeci de ani, care insa parea mai in varsta decat in realitate. Oamenii din Dropia sunt oameni simpli, cu nevoi pe cat de simple, pe atat de greu de indeplinit de catre administratia locala. Primarul isi aduce aminte de ei doar la alegeri, in rest, Dropia nici nu exista pe harta comunei. Dureros este si faptul ca, desi in toate localitatile apropierea Craciunului este vestita prin diverse simboluri si activitati, la Dropia nu se simte nimic din atmosfera sfintelor sarbatori. La Dropia nu exista clopot care sa vesteasca Nasterea Domnului. Satenii din catunul uitat de lume nu vor avea Craciun.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii