Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:30 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reparaţii după epoca Ceauşescu Căminul cultural din Ştefan cel Mare, refăcut din temelii

ro

29 Jun, 2017 00:00 1565 Marime text
În comuna Saligny, reprezentanţii administraţiei publice locale încearcă să refacă ceea ce s-a dărâmat în perioada comunistă.
 
În „Epoca de Aur“, a fostului şef de stat Nicolae Ceauşescu, numeroase obiective culturale sau lăcaşuri de cult au fost rase de pe faţa pământului. Aşa s-a întâmplat şi în satul Ştefan cel Mare, care aparţine de Primăria Saligny din judeţul Constanţa, unde, pe vremea lui Ceauşescu, a fost dărâmat căminul cultural.
 
După zeci de ani, reprezentanţii administraţiei publice locale au ajuns la concluzia că localnicilor le-ar fi de folos un spaţiu în care, pe lângă activităţile cultural-artistice care au ca protagonişti elevii, să se poată desfăşura şi alte acţiuni prin care să fie marcate momente importante din viaţa unui om - nunţi, botezuri etc., aşa cum se obişnuieşte în mediul rural.
 
În consecinţă, anul trecut a fost elaborat şi demarat un proiect care avea ca obiectiv construirea din temelii a unui cămin cultural în sat. „Proiectul l-am început anul trecut, cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, pe Ordonanţa 28. Fonduri avem, pentru că banii sunt alocaţi în funcţie de facturile pe care le trimitem noi la minister“, a declarat primarul comunei Saligny, Ion Beiu.
 
În perioada aceasta se lucrează la exteriorul clădirii şi se montează geamurile, iar lucrările par să fie avansate. Primarul a confirmat că proiectul are ca termen de definitivare anul 2018, însă ar dori şi speră ca lucrările să fie terminate în acest an. „Anul acesta îl terminăm, sperăm până în toamnă, deşi trebuie finalizat anul viitor“, a menţionat primarul comunei Saligny.
 
Dacă tot reuşesc să realizeze un cămin cultural nou şi modern în satul Ştefan cel Mare, autorităţile locale speră ca aici să înceapă să se organizeze diverse activităţi în care să se implice cadrele didactice, elevii, dar şi tinerii din localitate, astfel încât să-şi petreacă timpul liber într-un mod plăcut şi util, deopotrivă. „Aici, în noul cămin cultural, trebuie să se desfăşoare toate activităţile elevilor - serbările copiilor, concursuri interesante şi atractive. De asemenea, pentru că aşa e la noi, la ţară, aici se vor face şi nunţi, botezuri, aniversări. Astfel, oamenii vor avea un spaţiu nou şi frumos unde să marcheze momente importante din viaţa lor“, a explicat primarul Ion Beiu.

Ministerul Dezvoltării finanţează reabilitarea unei şcoli 

De altfel, şeful administraţiei publice locale a recunoscut: „Dacă ai bani, faci de toate, dacă nu ai, faci în funcţie de cât dispui“. În altă ordine de idei, recent, Primăria Saligny a returnat o sumă ce fusese alocată de la Consiliul Judeţean Constanţa pentru reabilitarea unei unităţi de învăţământ din comună. „Am dat nişte bani înapoi Consiliului Judeţean pentru refacerea unei şcoli, pentru că era cuprinsă într-un proiect ce a primit finanţare. În caz contrar, apăream cu dublă finanţare pentru acelaşi obiectiv“, a precizat, pentru ZIUA în judeţ, şeful administraţiei locale din Saligny.
 
În contextul prezentat, lucrările de reabilitare a şcolii respective se vor realiza cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii