Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:40 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Grădina investeşte în sport şi în proiecte sociale. Care este ultimul parteneriat încheiat de administraţie

ro

05 Dec, 2016 00:00 2823 Marime text
Grădina este o comună liniştită şi primitoare, situată la doar câţiva kilometri depărtare de Constanţa. Bugetul bine calculat nu permite comunităţii să se dezvolte pe cât de mult şi-ar dori, iar din partea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) localitatea nu primeşte prea mult ajutor, ci atât cât să se menţină pe linia de plutire.
 
În aceste condiţii, eforturile depuse de primarul Gabriela Iacobici, învestită cu încredere de cetăţeni pentru cel de-al treilea mandat, sunt uriaşe. De altfel, şefa administraţiei publice locale ştie că fără o mână de fier şi o echipă harnică este greu să dezvolţi o comunitate mică.
 
În această perioadă, se lucrează la construcţia unei săli de parastase şi a unei case mortuare, ambele obiective fiind amplasate în curtea cimitirului din comună. Autorităţile au obţinut în luna septembrie toate avizele necesare demarării lucrărilor şi au făcut o alocare bugetară de 100.000 de euro, exact costul investiţiei, pentru a duce la bun sfârşit lucrările.
 
Pentru că atenţia sa se îndreaptă către copii, tineri, bătrâni şi persoane defavorizate, Gabriela Iacobici doreşte ca anul viitor să poată da în folosinţă mai multe locuinţe sociale moderne persoanelor defavorizate din comună, care cu greu îşi pot achiziţiona un loc căruia să îi spună „acasă“. Viitoarele locuinţe ar putea avea un dormitor, o baie şi o bucătărie şi ar urma să fie construite în localităţile Grădina şi Cheia.
 
„Din păcate, proiectul a rămas pentru anul 2017, întrucât în acest an nu mai avem cum să ne încadrăm în bugetul disponibil. Oricum, nu ne dorim să fie doar nişte lucrări de mântuială. Vrem ca aceste locuinţe să fie un vis devenit realitate pentru persoanele defavorizate din comuna noastră“, a declarat, pentru ZIUA în judeţ, primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici.
 
De curând, autorităţile locale din Grădina au investit 200.000 de euro din bugetul local pentru construcţia unui teren de sport şi a unui parc în aer liber, ambele obiective fiind amplasate în vecinătatea Centrului Civic din satul Cheia. De altfel, reprezentanţii autorităţilor anunţă că vor investi în continuare în sport şi au în plan chiar construirea unei săli de sport. Imobilul ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 210 metri pătraţi, în curtea şcolii din localitatea de reşedinţă a comunei Grădina.

Mai mult decât atât, într-una dintre şedinţele din luna noiembrie a Consiliului Local Grădina, administraţia a adoptat două proiecte de hotărâre privind Centrul de prevenire a abandonului din comună. Primul proiect a vizat încheierea unor parteneriate între Primăria Grădina pentru serviciul social de zi şi Centrul de prevenire a abandonului şi a separării copilului de familia sa. Celălalt proiect a stabilit regulamentul de organizare şi funcţionare a activităţii de voluntariat din cadrul centrului respectiv, ştiut fiind că bugetul redus nu permite angajarea unui personal suficient şi care să răspundă nevoilor.

Copilaşii care beneficiază de serviciile oferite aici provin din familii în care media venitului pe membru de familie nu este mai mare de 500 de lei/lună. Potrivit gospodarului-şef, 38 de copii vor putea petrece în centru opt ore zilnic şi vor participa la acţiuni culturale, educative.
Reamintim că obiectivul a fost realizat cu fonduri europene în valoare de 1.506.1225,03 lei, sumă la care s-a adăugat însă şi contribuţia Guvernului României, de 230.348,53 de lei.

În ceea ce priveşte sărbătoarea de 1 Decembrie, întreaga comunitate din Grădina a fost invitată să asiste la spectacolul pus în scenă de elevii Şcolii Gimnaziale nr. 1. „Am considerat că nu este nevoie să invităm artişti de muzică populară sau uşoară, ca să cheltuim bani. A fost suficient faptul că cei mici au cântat şi au dansat pentru cetăţenii comunei, pe melodii închinate Zilei Naţionale a României”, a conchis primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici.

Ti-a placut articolul?

Comentarii