Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:08 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă premieră culturală! Nouă artişti plastici vin în Tabăra de pictură de la Topalu

ro

27 Jul, 2017 00:00 2660 Marime text
Premierele cultural-artistice se ţin lanţ în comuna constănţeană Topalu. În perioada 21-21 iulie, la baza Cetăţii Capidava, pe malul Dunării, a avut loc prima ediţie a Festivalului „Capidava Rock Fest“, un eveniment dedicat iubitorilor muzicii rock. În luna august, localnicii şi turiştii au posibilitatea de a admira operele unor artişti plastici.
 
Potrivit primarului comunei Topalu, Valentin Stanciu, în perioada 7-14 august se va desfăşura prima ediţie de după 1989 a tradiţionalei tabere de pictură, totul fiind posibil ca urmare a unei cereri de parteneriat ce a fost înaintată de către Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAPR) - Filiala Constanţa. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Local şi Primăria Topalu, împreună cu UAPR. Tabăra va găzdui nouă artişti plastici din judeţ, membri ai UAPR, precum şi invitaţi din alte zone ale ţării.
 
„Între temele abordate de artişti, peisajul va fi prioritar, dar nu excludem să fie realizate şi tablouri reprezentând portrete sau compoziţii nefigurative“, ne-a precizat Aurelian Broască, preşedintele filialei Constanţa a UAPR.
 
Comuna Topalu este cunoscută datorită colecţiei de artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“, ce poate fi admirată în cel mai important muzeu rural din ţară.
 
„Pitorescul cătun de la malul Dunării a fost mereu în atenţia noastră datorită valorosului Muzeu «Dinu şi Sevasta Vintilă», obiectivul de cultură ce plasează Topalu pe prima poziţie între muzeele existente în mediul rural la noi în ţară, dar şi datorită minunatului peisaj ce-l înconjoară. După o pauză de mulţi ani, în această vară va avea loc prima ediţie a taberei de creaţie, tabără ce va fi posibilă datorită dorinţei gazdei noastre, primarul Valentin Stanciu, şi a câtorva pictori constănţeni îndrăgostiţi de Dobrogea, pictori profesionişti cu experienţă, membri ai Filialei Constanţa a UAPR.
 
Pe lângă documentare şi lucru în natură, în faţa motivului, avem în program să lucrăm cu copii din comună, cei ce sunt interesaţi de culoare şi desen, copii ce s-au remarcat la desen .După o săptămână de pictură, lucrările vor fi expuse pe malul Dunării, unde va avea loc un vernisaj inedit, în a cărui deschidere va vorbi criticul de artă bucureştean Roxana Bărbulescu.
 
De remarcat şi de lăudat iniţiativa domnului primar Valentin Stanciu, care, pe lângă problemele administrative pe care le are de rezolvat, găseşte energie şi timp să se implice şi în organizarea unor astfel de evenimente ce îmbogăţesc patrimoniul muzeului din Topalu“, a menţionat, pentru ZIUA în judeţ, preşedintele UAPR filiala Constanţa, Aurelian Broască.
 
Şeful administraţiei publice locale a primit deja lista artiştilor ce vor participa la tabăra de pictură. Printre ei se regăsesc Florin Ferendino, Laura Nistorescu, Niţă Manolescu, membri ai UAPR. „Artiştii plastici vor sta şapte zile în Topalu, vor fi cazaţi la localnici şi vor fi serviţi cu produse şi preparate culinare tradiţionale. Ei vor avea alături şi copii talentaţi de la şcoala generală din comună, care vor avea posibilitatea să înveţe de la artişti consacraţi tainele picturii“, a adăugat şeful administraţiei publice din Topalu, Valentin Stanciu.

Tradiţia se perpetuează 

Conform tradiţiei, fiecare artist va dona Consiliului Local Topalu operele realizate pe parcursul taberei. „Toate picturile vor fi expuse, deocamdată, la sediul Primăriei“, a menţionat primarul.
 
Într-o şedinţă a Consiliului Local, Valentin Stanciu a propus aleşilor ca administraţia locală „să asigure artiştilor cazarea, masa şi să le achiziţioneze cele necesare realizări viitoarelor picturi - culori, pensule etc“. „Îi vom caza ori pe la oameni, ori în spaţiile de care dispune Primăria, iar masa le va fi pregătită de o echipă de voluntari, localnici“, a adăugat Stanciu.

Prin acest demers, se va reînvia o tradiţie a perioadei ante-1989, când aici se organizau astfel de tabere de pictură. „Este prima ediţie de după decembrie 1989 a taberei de pictură, iar toate detaliile le-am stabilit cu preşedintele UAPR filiala Constanţa, Aurelian Broască. Principalul scop al acestui eveniment este de a promova comuna. Este o ediţie de început şi, dacă totul va decurge bine, vom încerca să o transformăm într-o tradiţie“, a declarat, pentru ZIUA în judeţ, primarul comunei Topalu, Valentin Stanciu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii