Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Albesti, programul Sapard este pe ultima suta de metri

ro

27 Aug, 2004 00:00 922 Marime text

Pana la sfarsitul anului vor fi finalizate mai multe obiective importante pentru comunitate

Data limita de executie a lucrarii este 30 septembrie #Scoala din localitate, renovata prin programul Bancii Mondiale, este aproape gata * Primaria suporta costurile pentru efectuarii racordurilor * In Albesti se va construi o biserica noua * Au fost depuse avizele pentru inceperea constructiei #

La inceputul acestui an, primarul Marian Gascan isi propusese sa acorde o atentie sporita sectorului educational. In acest sens, au fost alocate fonduri pentru renovarea scolilor si gradinitelor de pe raza comunei, astfel incat cei aproximativ 600 de copii care frecventeaza cursurile unitatilor sa beneficieze de conditii optime. Primarul localitatii a facut eforturi pentru a realiza o parte din aceste lucrari cu sprijinul Bancii Mondiale. In acest sens, scolile din satele Arsa, Albesti si Cotu Vaii au fost prinse in programul Bancii Mondiale privind consolidarea si refunctionalizarea spatiilor. Prin intermediul acestui program, unitatea din Arsa a suportat reparatii capitale, in prezent fiind functionala, iar cea din satul Albesti este in curs de finalizare, ramanand de efectuat racordurile. Lucrare ce se va efectua cu fonduri de la bugetul local. Totalul investitiei se ridica la aproximativ cinci miliarde lei, din care Banca Mondiala a suportat trei miliarde, diferenta fiind pusa de primarie. In privinta institutiei din satul Cotu Vaii, aceasta urmeaza sa intre in reparatii in cursul acestui an. "Avem gradinite care au fost modernizate, iar in acest moment arata ca in povesti. Si asta datorita picturilor exterioare si interioare, dar si datorita confortului oferit prin montarea de gresie si faianta", a subliniat Marian Gascan.

Enoriasii vor avea o biserica mai incapatoare

In fiecare din cele cinci sate aferente comunei locuitorii beneficiaza de cate o biserica ortodoxa, in satele Albesti si Cotu Vaii existand chiar si cate un lacas musulman. Primarul Marian Gascan a mentionat ca in anul 2002 au fost alocate fonduri in valoare de un miliard lei pentru reparatii capitale la acoperisul lacasurilor de cult din Vartop si Arsa, dar si pentru reparatii curente la celelalte biserici, inclusiv cele musulmane. "Avand in vedere ca biserica din satul Albesti a devenit neincapatoare pentru cei 1400 de locuitori, la insistenta preotului si a enoriasilor, am solicitat ca in anul acesta sa alocam doua miliarde pentru a putea porni lucrarile de constructie a unui nou lacas de cult", a afirmat primarul din Albesti. "Chiar in aceste zile facem demersuri pentru a obtine avizele necesare inceperii lucrarii. Speram ca in cel mai scurt timp sa demaram proiectul" a conchis Marian Gascan.

65% din programul SAPARD este realizat

Programul Sapard constituie cea mai mare realizare a ultimilor ani, pentru comuna Albesti. Localitatea a reusit sa fie prinsa printre primele localitati in aceasta investitie. Aici, inca de la sfarsitul anului trecut, a demarat programul de "Amenajare drumuri de pamant", in intravilanul comunei, valoarea investitiei fiind de 33 miliarde lei. Programul se afla in plina derulare iar pana la 30 septembrie, acesta va fi finalizat. Pana in prezent, s-a realizat 65% din totalul lucrarii si a fost depusa cererea de plata pentru prima transa de bani. Potrivit declaratiilor primarului Marian Gascan: "societatea care executa lucrarea, a intensificat treaba, astfel incat totul sa se incheie in termen. Avem certitudinea ca totul se va termina cu bine si nu peste mult timp vom avea drumuri bune in toata comuna", a conchis reprezentantul localitatii Albesti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii