Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:11 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţii cu fonduri UE şi guvernamentale Proiecte pentru asfaltarea drumurilor din Mihail Kogălniceanu

ro

29 Jun, 2017 00:00 1559 Marime text
Infrastructura rutieră reprezintă o prioritate pentru toate administraţiile publice locale, dar mai ales pentru cele din mediul rural. Situaţia este confirmată şi de multiplele proiecte depuse de autorităţile locale fie pentru finanţare europeană nerambursabilă, fie pentru a obţine fonduri guvernamentale.
 
În ultima perioadă, atât la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), cât şi la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Naţionale şi Fondurilor Europene, primarii au depus numeroase proiecte. Printre aceştia se regăseşte şi şefa administraţiei publice locale din Mihail Kogălniceanu.
 
„De curând, am fost la AFIR şi am depus ultimele clarificări, după vizita în teren, pentru asfaltări de drumuri comunale. Este un proiect estimat la un milion de euro pe Măsura 7.2 şi la care avem un punctaj bun. Deşi este foarte mare concurenţa la nivel naţional, pentru că sunt foarte multe proiecte depuse pe această măsură, eu sper să intrăm în perioada de evaluare şi finanţare şi să fim declaraţi câştigători. Am obţinut avizele necesare, acum aşteptăm definitivarea perioadei de evaluare, iar rezultatul se estimează să îl primim în curând“, ne-a declarat primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Daniela Belu.

Demersuri multiple pentru modernizarea drumurilor

Între timp, reprezentanţii administraţiei publice locale din Mihail Kogălniceanu au terminat licitaţia pentru un alt proiect privind asfaltarea drumurilor comunale, proiect desfăşurat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). „Am fost în perioada de contestaţii, pentru că la licitaţie s-au prezentat opt agenţi economici interesaţi să obţină acest contract pentru asfaltarea drumurilor. Proiectul este finanţat prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi este evaluat la 6,5 milioane de lei“, a adăugat primarul Ancuţa Daniela Belu.

Proiect de asfaltare, demarat

Pe 22 mai, Primăria comunei Mihail Kogălniceanu a atribuit contractul cu numărul 6.504 având ca obiect „Amenajare şi modernizare drumuri, comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa“. Estimat la suma de 4.813.472 de lei, fără TVA, contractul a fost adjudecat de o firmă care a venit cu preţul de 3.525.999,14 lei fără TVA. Proiectul este accesat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care-l finanţează până în 2019, în baza unui buget multianual. În acest an este prevăzut să se execute 45% din lucrare, restul urmând a fi realizat eşalonat, în funcţie de alocările bugetare de la minister, respectând graficul general de realizare a investiţiei, până la 31.12.2019, potrivit documentaţiei de atribuire.

O şansă în plus pentru adulţi şi elevi

În altă ordine de idei, la Primăria Mihail Kogălniceanu se lucrează la două proiecte transfrontaliere. „Unul dintre proiecte îl derulăm în parteneriat cu Primăriile Crucea şi Siliştea şi vizează derularea unor cursuri pentru asistenţă personală - asistenţi personali şi îngrijitori bătrâni, diplomele obţinute la final fiind recunoscute şi în Uniunea Europeană. În celălalt proiect suntem în parteneriat cu Primăriile Lumina şi Ovidiu. Acesta va permite efectuarea unor cursuri de orientare profesională, beneficiari fiind elevii din anii terminali şi nu numai“, a precizat şefa administraţiei locale din Mihail Kogălniceanu.
 
Însă lista proiectelor nu se opreşte aici. Ancuţa Daniela Belu a menţionat că Primăria Mihail Kogălniceanu are nu mai puţin de şapte proiecte depuse (încă din luna aprilie) spre finanţare prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi pentru care aşteaptă răspuns de la Ministerul Dezvoltării, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii