Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:53 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu live Florin Mitroi - „În perioada 1966-1967, Valea Seacă a devenit Valu lui Traian. Bătrânii își amintesc. Este familia mea, este localitatea pe care sunt mândru că o administrez!“ (video)

ro

17 Oct, 2018 00:00 9066 Marime text
100 de ani. „Un secol, o perioadă suficient de lungă pentru a defini o comunitate. Din istoriile scrise, Valu lui Traian a fost încă de pe vremea satelor Hasancea și Omurcea un teritoriu însuflețit de tradiția și cultura oamenilor ce au trăit aici. Populat în decursul anilor de musulmani, creștini sau păgâni, tărâmul Valu lui Traian și-a creat întotdeauna o istorie proprie, puternică” - notează chiar primarul Florin Mitroi în prefața celei mai recente monografii a localității, intitulată „Valu lui Traian în Anul Centenarului”.
 
Despre micul sătuc din 1918 devenit mai târziu o comună cochetă, premiată la nivel național pentru ritmul în care s-a dezvoltat, am discutat ieri la Interviu Live cu primarul comunității, Florin Mitroi.
Varianta video a interviului o puteți urmări aici: 
Domnule primar, ați adus cu dvs. cea mai recentă Monografie, dedicată Anului Centenar, care va rămâne cu siguranță mărturie cel puțin pentru următorii 100 de ani, noilor generații de vălureni. Un simplu spectacol care să marcheze acest secol de Românie, s-ar fi pierdut cu siguranță în negura timpului...
 
Această a fost și ideea că această carte să ajungă în fiecare casă din Valu lui Traian, fiecare să își amintească ce s-a întâmplat acum 100 de ani, să fim informați fiecare dintre noi cum s-a dezvoltat comuna, ce evoluție a avut, în acești 100 de ani. În 2004 când am luat funcția de primar, am avut un proiect de hotărâre de Consiliu Local în care am considerat că fiecare primar trebuie făcut cetățean de onoare le-am dat câte un teren la fiecare, pentru a le asigura o bătrânețe decentă. Au fost numiți doar cei care au fost în viață. Vom face și un eveniment artistic cu ajutorul școlii. Dacă suntem sănătoși, avem motive să sărbătorim în fiecare zi. De 1 decembrie vom face ceva.
 
Răsfoind acest volum, am văzut că Valu lui Traian a avut înaintea dvs încă 15 primari. Ne puteți vorbi despre ei?
 
Toți au contribuit cu ceva mai mult sau mai puțin. Altfel priveau atunci fiecare lucrurile.
Unul a făcut două săli de clasă atât a putut. Atunci erau 1000 și ceva de locuitori. Acum sunt 20 000. Comuna a luat o explozie de neașteptat.
Din 2004 nu avea nici măcar un drum de piatră. Nu mai vorbim de gaze, canalizare, asfalt, curent electric în multe zone. Am dedicat cei 14 ani de zile fiecărui cetățean, chiar dacă mi-am sacrificat familia, timpul meu liber, dar fac cu pasiune tot ceea ce fac (n.r. emoție vizibilă, i se umezesc ochii).
 
Care a fost viziunea, care au fost direcțiile de dezvoltare ale comunei?
 
Eu pot să vorbesc despre ce știu eu. Despre mandatele mele. În 2004 erau 6000 de suflete. Am modernizat infrastructura, a trebuit să ținem pasul cu evoluția, veneau foarte mulți oameni și acum sunt cereri pentru loc de casă .
Am dat peste 300 de locuri la tinerii căsătoriți, și eu am beneficiat de acest lucru. Oamenii sunt mulțumiți, am reușit să ne considerăm o familie, nu a fost cazul la Valu să ajungem la revoltă sau dezbinare. Valu lui Traian a fost înființat din 2 sate de tătari, localitatea Hasancea și Omucea, s-au populat satele din Dobrogea și Valu lui Traian. În 1966-1967 a luat denumirea de Valu lui Traian, era cunoscută sub denumirea de Valea Seacă.
Și acum se mai spune Valea Seacă, este o localitate pe care sunt mândru că o administrez. Nu știu dacă voi mai continua sau nu primar, este prematur să spun. Am rămas din 2 motive, 1 pentru că 87 % am crescut de la mandat la mandat. Omul a văzut palpabil, ceea ce se întâmplă.
Am promis gaze, canalizare, școli, asfalt, grădinițe, teren de sport, ANL -uri, locuințe sociale, toate le-am rezolvat și mai mult atât.
 
Cred că nici nu a mai fost nevoie să faceți campanie electorală, cu excepția anului 2004 când ați candidat prima dată?
 
Campaniile electorale eu le-am făcut foarte serios. Campania electorală începe din prima zi a mandatului. Este nevoie să fii în permanență în contact cu cetățeanul. Degeaba faci multe lucruri bune în localitate dacă nu comunici cu cetățeanul, să îl primești în audiențe, sa asculți.
Lucrurile astea le-am făcut, în fiecare marți am program de audiențe, azi am avut probleme de gestionat nu am ajuns la audiențe dar sunt oameni care se ocupă. Mai sunt care vin în audiență, dar sunt și unii clienți permanenți.
În fiecare zi de marți sunt audiențe, eu am un program stabilit de 14 ani. Eu înainte de ajunge la primărie iau aproape toate străzile, am ședință, discut problemele, apoi mai fac un tur și seara.
Sunt și lucruri care se pot rezolva pe loc.
Campania o fac muncind să mai văd o altă stradă asfaltată, să mai văd o altă grădiniță ridicată, să fac un alt after school, o școală, un cămin cultural.
De pildă, a apărut o lege prin care ne dă voie să angajăm 50 de tineri remunerați de către stat să îi ținem 4 ani de zile angajați. Lucrez la acest lucru. Am ce să le dau de lucru. La Valul avem până în 15 asistați social.
 
Ați reușit să-i uniți pe vălureni, vorbiți despre o familie, dar cu siguranță mai sunt și nemulțumiri, probleme pe care nu ați reușit să le rezolvați?
 
Mai sunt, nu putem generaliza, racordarea la gaze, tot ce a depins de noi ca instituție, am adus gazul, am venit cu cofinanțare dar acesta este sistemul, greoi. Nu depinde de mine, dar am avut întâlniri dese cu reprezentanții societăților respective pentru a le rezolva. Mai este și cu curentul electric. Dar le vom face pe toate.
Se lucrează la o nouă lege prin care sunt obligați să-i racordeze pe cheltuiala lor. Ei doar încasează consumul de gaze. Nu mai este finanțare. Proiectul a fost făcut acum 10 ani, oamenii au lotizat, s-au mai extins și a trebuit să venim cu un alt proiect pentru a suplimenta.
 
Dar asfaltările? Sunt oameni care spun că ar trebui să vă mișcați mai repede.
 
Am asfaltat chiar și acolo unde am dat loturi de case. Dacă mai sunt 20 de străzi în Valu lui Traian. Ne trebuie răbdare, au fost cârcotași care au spus că din taxele și impozitele plătite de ei. Dacă nu făceam proiecte prin care să atragem fonduri, din taxe și impozite nu aveam cum să asfaltez o stradă pe an.
 
Cum stați cu colectarea taxelor și impozitelor?
 
Am avut 85% încasări, mai sunt și nevoiași, dar Curtea de Conturi nu ne iartă, am ajutat oamenii, cu lemne de iarnă, nu am mai făcut Ziua Recoltei. Din punctul meu de vedere, a fost bine pentru că mai am de asfaltat și vrem să le terminăm. Niciodată nu putem să le terminăm pe toate.
Cea mai mare problemă a localității Valu lui Traian, astăzi, este mult mai apăsătoare pentru locuitori este trecerea peste/ sub calea ferată. Știu toate problemele pe fiecare stradă. Cu răbdare le vom face pe toate.
 
Aceasta este o problemă veche. Totuși, în ce stadiu sunteți, până unde ați reușit s-o rostogoliți?
 
Datorită faptului că apare un nou cartier în localitate, eu zic că în 2 ani de zile o rezolv.
 
După 4 mandate, care este nivelul de trai al locuitorilor din Valu lui Traian? În 2012 ați primit un premiu pentru cea mai rapidă dezvoltare la nivelul național la categoria comune.
 
Peste nivelul mediu, 50-60% din locuitori lucrează în Constanța, poate 10% Murfatlar, Medgidia dar sunt și oameni de afaceri, că are un magazin, o societate agricolă, o societate de zootehnie. Acolo unde am considerat că pot să vin în întâmpinarea celor care au nevoie de ajutor în crearea unei afaceri, am făcut-o.
Putem vedea cu ochiul liber cum trăiesc oamenii în sate și comune. Majoritatea s-au învățat să lucreze puțin și să câștige mult. Dacă ar fi fost să nu fiu acționar, nu stăteam primar, nu îmi permiteam să trăiesc.
 
De când au crescut salariile în administrație, colegii dumneavoastră muncesc mai mult?
 
Muncesc la fel de mult, dar mai liniștiți că nu mai au griji. Dacă un om nu este eficient nu mai trebuie ținut pe post. Fiecare ședința pe care o fac este astfel: „oamenii nu acceptă să spun că nu iși fac treaba”, eu le-am spus că suntem o echipă, pentru oamenii care așteaptă de la noi. Am încredere în oameni, trebuie să le rezolvăm problemele, sunt pentru oameni.
Trebuie ascultat și respectat cetățeanul.
Eu cred cu tărie în relația directă cu omul, să îl privești ca pe un coleg, fiecare avem personalitatea și demnitatea noastră.
Mie de multe ori mi s-a spus că mai bine lucrăm direct cu șeful direct decât cu inginerul.
 
Dacă vorbim despre muncă, haideți să vedem ce proiecte, ce aveți în lucru, în derulare?
 
Un centru pentru tineret, delectare, să lucrăm și la civilizație, la educație. Avem Cămin cultural, avem instructori, alt sediu al primăriei, pentru că s-a mărit localitatea. Altă problemă majoră este a vălurenilor care spun pe Facebook, că nu sunt parcări. Dacă am comunica ar fi mai ușor. Eu comunic cu locuitorii dar nu pe Facebook.
La Valu 99% mergem pe convingere și 1% pe constrângere. Lucrăm la parcări, în cartierul nou vom face primăria și parcări.
Am dat 300 de m de teren pentru case. Am modificat regulamentul de urbanism și vom da loc garajelor de la stradă. Înainte trebuia să aibă 2,5 m retragere de la proprietate. De o parte și de alta a drumului național erau trandafiri, o frumusețe, și au dispărut, am încercat să readuc acest lucru și am reușit, cu pază noaptea.
 
A fost nevoie să dați amenzi?
 
Nu sunt adeptul amenzilor. Am spus și polițiștilor, prima dată să discute cu omul, apoi avertisment, după aceea Dumnezeu cu mila.
 
Veți rezolva problema lipsei locurilor de parcare. Ce mai aveți de făcut?
 
Parcuri, liziere, am delimitat intravilan de extravilan prin perdele de protecție. Avem proiecte pentru trotuare, unele proiecte trec pe o anumită sumă.
 
Va gândiți, dacă veți mai candida, să faceți pasul de la comună la oraș din punct de vedere administrativ?
 
Putem atrage mai multe fonduri în calitate de comună. Mai sunt lucruri de făcut. Nimeni nu este perfect, dar îmi pasă de localitate, o administrez ca pe un copil al meu.
 
Și totuși, din ceea ce v-ați propus acum 14 ani, ce nu v-a ieșit?
 
Nu mi-a ieșit dalarea canalului. Nu este în administrarea UAT-ului Valu lui Traian. Este în administrarea Ministerului Mediului. Am făcut studiu de fezabilitate pe cheltuiala noastră, am făcut proiect și, ne chinuim de 11 ani de zile, să facem această lucrare pe care trebuie să o finanțeze ei. Facem și două adrese pe lună. Pot să îi cataloghez, din punctul meu de vedere, mincinoși, pe cei de la Ministerul Mediului. Nu ai voie ca un om care te-ai dus într-o instituție să îți faci treaba, să ajungi la ministru.
E greu să explici că nu este de datoria mea, că este deturnare de fonduri. Așa cum a fost planificată comuna nu s-a gândit nimeni că se va extinde, și a trebuit să găsim soluții să mulțumim pe toți. De beneficiat au avut oamenii.
Câinii sunt o problemă. Este un proiect care ține evidența animalelor. Trebuie să facem un contract cu o firmă să îi adune, dar este inutil pentru că pe de o parte îi adună și apoi le dă drumul ca să justifice banii.
 
Se mai poate extinde localitatea Valu lui Traian? Personal știu mulți constănțeni care încă mai visează să trăiască o viață mai liniștită, departe de oraș dar să beneficieze de confort ca într-un oraș...
 
Ar trebui să ne și oprim undeva. Au venit mulți proprietari de teren care au vândut și s-au trezit că terenul nu poate primi autorizație de construcție, decât dacă proprietarul asigura serviciile de infrastructură. Am adrese pe care le păstrez, făceam la toate redacțiile și la notari, făceam un apel prin care spuneam „Vă rugăm nu mai cumpărați veniți și vă informați la primărie.” Au fost foarte mulți păcăliți.
 
Să vorbim puțin despre educație, cât de mulțumit sunteți de actul educațional din comună?
 
Sunt mulțumit de întreținerea școlilor și grădinițelor, de modul cum managerul se ocupă de tot.
Nu știu ce fac ei, managerul se ocupă de tot ce le trebuie. Vis a vis de școală am totuși o nemulțumire, le spun de ani de zile profesorilor să mai ieșim și noi în vacanță, să facem pe rând cu școala la căminul cultural, o serbare.
Și noi avem un ansamblu la Valu, dar nu îl scoatem pe scenă. Nu putem da vina pe primar de tot ce se întâmplă în comună.
 
Cred că v-am prins! Ați promis un spital vălurenilor...
 
Actualul sediu al primăriei va fi spital, pentru că voi face alt sediu al primăriei în centrul localității. Iar în actualul sediu al primăriei vom avea un centru de permanență cu mai multe specialități, unde vor putea fi rezolvate cazurile care nu necesită spitalizare.
 
„Stați” pe trei valuri încărcate de atâta istorie. Aveți în plan, crearea unui muzeu al comunității?
 
În acel centru pentru tineret vom amenaja și un mic muzeu. Voi colabora cu MINAC, cu Adamclisi.
 
Am ajuns la final și va trebui să ne spuneți cine este „Omul Centenar” al comunei Valu lui Traian?
 
Domnul consilier local Papuc (n.r. Ghiorghe Papuc, reputat arheolog), a fost directorul Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța. Este fiul satului, a scris această Monografie, a trăit acele vremuri.
 
Pe ultima pagină a acestei monografii, scrie ...„povestea continuă”. Vă rog să faceți finalul să continuați povestea așa cum o visați cu ochii deschiși, domnule primar..
 
Chiar vreți să mă faceți să plâng astăzi? Povestea va continua așa cum a continuat și după predecesorii mei. Așa va continua de acum încolo, sperăm să fie bine pentru toată lumea.
 
Citește și:
 
Interviuri live Istoria „Hasancei“ şi povestea celor trei valuri romane. Valu lui Traian, cea mai rapidă dezvoltare în rândul comunelor de rangul său (documente + galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii