Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In ciuda zapezii mari, bolnavii din Cuza Voda au fost transportati la spital

ro

11 Feb, 2005 00:00 773 Marime text

Iarna a acoperit intreaga Dobroge

Timp de mai multe zile, drumurile care fac legatura intre Medgidia si Cuza Voda au fost inchise * In tot acest timp, s-a reusit alimentarea localitatii cu paine * Vineri scolile au fost inchise * Unitatile de invatamant beneficiaza de combustibil suficient pentru a face fata gerului

Dupa un sfarsit de an plin de realizari, pentru conducerea localitatii Cuza Voda, anul 2005 a pus administratia publica locala la o incercare grea. La fel ca intreaga tara si Cuza Voda a fost afectat de valul mare de zapada. In ultima perioada de timp drumurile care duc spre localitate au fost mai mult inchise decat deschise traficului. Astfel, dupa caderile de zapada de la sfarsitul saptamanii trecute, drumul a fost blocat timp de doua zile. Dupa eforturi sustinute, s-a reusit ca duminica soseaua sa fie redeschisa circulatiei. Vantul puternic si noile caderi de zapada au facut ca luni localitatea sa fie din nou izolata. Abia spre sfarsitul acestei saptamani s-a reusit eliberarea unui fir de carosabil. Potrivit declaratiei primarului Eugen Dumitru in toata aceasta perioada s-a reusit totusi alimentarea localitatii cu paine. "Masina cu paine a venit avand o wola in fata. Totodata, am reusit transportarea la spital, in timp util, a celor doi bolnavi care aveau nevoie de dializa. In toata aceasta perioada am avut o singura pana de curent care a fost rezolvata in mai putin de doua ore," a precizat primarul Eugen Dumitru.In afara acestor incidente inerente sezonului rece, noua administratie publica locala, a reusit sa acorde ajutorul social pe luna ianuarie a acestui an, in baza Legii 416. De altfel, beneficiarii ajutorului au obligatia, conform legii, sa presteze cel mult 72 de ore de munca in folosul comunitatii, iar in aceasta perioada acesti oameni au muncit la eliberarea institutiilor publice precum si a drumurilor din interiorul localitatii, de zapada. In ciuda acestei situatii destul de delicate, a existat o singura zi in care elevii nu au venit la scoala. "A existat o singura zi in care scolile au fost inchise, respectiv ziua de vineri. Chiar si atunci mai multi copii au venit crezand ca se fac ore. In rest, toate unitatile de pe raza comunei noastre au fost deschise. Avem in stoc cantitati de corn si lapte pentru copii si, cel mai important avem lemne suficiente pentru foc, astfel incat elevii sa nu sufere. Din pacate, avem cazuri in care copiii vin la scoala pentru ca aici primesc mancare si au caldura, in timp ce acasa aceste elemente ale civilizatiei lipsesc," a conchis primarul Eugen Dumitru.

Un inceput de an plin de sperante

Dupa ce vremea nu va mai crea probleme, administratia publica din Cuza Voda intentioneaza sa demareze o serie de lucrari. In primul rand, in acest an se intentioneaza finalizarea lucrarilor care au fost incepute anul trecut. Astfel, vor continua lucrarile de reabilitare a iluminatului public stradal. Primarul Eugen Dumitru a precizat ca valoarea totala a investitiei se va ridica la aproximativ 1,5 miliarde lei. Comuna Cuza Voda beneficiaza de dezavantajul ca pana anul trecut s-a aflat sub administratia comunei Castelu, ceea ce a adus lipsuri majore. Abia dupa despartire, in Cuza Voda au inceput investitiile majore. Pentru anul 2005, primarul Eugen Dumitru si-a intocmit o lista cu mai multe prioritati. Astfel, se intentioneaza amenajarea unei piete agro-alimentare in centrul localitatii. Spatiul pentru locatie exista, iar in opinia primarului, pretul lucrarii se va ridica la aproximativ 500 milioane lei. Din primavara acestui an vor demara si lucrarile de reabilitare a Scolii Generale din comuna prin programul Bancii Mondiale. Lucrarea va cuprinde renovarea interiorului si a exteriorului, montarea de gresie, faianta, centrala termica si sistem de incalzire. Prioritar este, in opinia primarului Eugen Dumitru, si caminul cultural. De aceea, unitatea va fi renovata si modernizata. Insa, o atentie deosebita va fi acordata programului Sapard, cu ajutorul caruia se va incerca reabilitarea sistemului de alimentare cu apa a comunei. Tocmai de aceea, inca de anul trecut, seful administratiei publice din Cuza Voda a intocmit un proiect pentru aceasta investitie, urmand ca in acest an sa fie urmati pasii legali pentru accesarea proiectului.Tot din acest an, zona de locuinte nou infiintata va beneficia de sistem de iluminat public stradal. Din bugetul propriu au fost alocate fonduri si pentru pietruirea unor drumuri comunale, lucrari ce vor incepe imediat ce timpul va permite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii