Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală In memoriam Aurel Manolache, fondator de instituții și important om de cultură constănțean

ro

05 Oct, 2019 00:00 3708 Marime text

Pe data de 5 octombrie, regretatul compozitor Aurel Manolache ar fi împlinit 88 de ani!
Născut în 1931, la Galați, Aurel Manolache face parte din stirpea artiștilor strămutați din orașul de baștină și legați definitiv de orașul unde au trăit și creat, lăsând urme de neșters pentru posteritate.

La fel ca și fratele său, actorul Gelu Manolache, Aurel Manolache s-a stabilit la Constanța în 1955 şi a marcat orașul tomitan, fiind fondator, director și dirijor în cadrul unuia dintre cele mai cunoscute teatre de revistă din țară - „Fantasio“.

Dedicându-și întreaga energie creatoare în sprijinul muzicii ușoare românești, a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 1968), director al Teatrului de Revistă Galaţi, prim-dirijor al Teatrului Marinei Militare, dar și director al Festivalului Mamaia Copiilor, fiind supranumit și „Tataia copiilor”, căci, începând cu anul 2001 și până la sfârșitul vieții, s-a ocupat constant de această manifestare, încurajând tinerele talente, alături de Dumitru Lupu, directorul artistic al festivalului.

La fel de entuziast și generos a fost și atunci când a luat inițiativa, în 1978, de a crea - pentru tinerii balerini constănțeni - un Ansamblu de Dans Clasic şi Contemporan la „Fantasio“, materializând astfel visul maestrului Oleg Danovski.
Prestigios compozitor şi creator de şlagăre, a colaborat cu nume sonore ale muzicii ușoare românești, precum Margareta Pâslaru, Dan Spătaru, Cătălin Crişan, Loredana Groza sau Corina Chiriac. Chiar şi Julio Iglesias, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional „Cerbul de aur“ de la Braşov, în anul 1969, a ales să cânte o piesă compusă de Aurel Manolache, numită „Ale tale“.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1981), cu opt premii la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia și cu patru premii ale Uniunii Compozitorilor.

În monografia „Fantasio 40“, care se află în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, Jean Badea i-a dedicat artistului câteva pagini de evocare, din care cităm:

„Aurel Manolache a auzit «cântecul de sirenă», precum Ulise odinioară, şi vreme de 35 de ani a rămas sub vraja dulce-amară a făpturii căreia i-a cioplit chipul din «carnea»  gândurilor sale şi i-a dat numele de Fantasio. Că a iubit acest teatru mai presus de sine nu este astăzi o noutate. I-a sacrificat totul: şi liniştea nopţilor, şi tihna unui cămin, şi sănătatea. Chiar compoziţia muzicală a trecut pe planul al doilea, măcar că notele desenate de el pe portativ trădau un compozitor care - de n-ar fi fost Fantasio - şi-ar fi depăşit palmaresul actual (oricum de invidiat)”.

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


Jean Badea completează portretul lui Aurel Manolache într-o altă carte care se află, de asemenea, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Dulcea povară - schițe de portret din lumea teatrelor constănțene“:

„Teatrul „Fantasio" i-a fost copilul înfiat la trei ani (1959), botezat la 13 ani (1969), crescut şi educat într-o familie onorabilă, în care a invitat cele mai importante personalităţi ale genului revuistic (Nicuşor Constantinescu, Henri Mălineanu, Saşa Georgescu, Oleg Danovski, Cornel Patrichi, Dan Spătaru ş.a.), chiar cu riscul de a-i „pierde pe drum" pe mai vechii colaboratori sau angajaţi (Ion Maximilian, Botzi Szabo, Ion Drugan, Dan Sachelarie ... ). ,,Fantasio“ i-a fost şi copil, şi iubită, şi amantă. Soţiile sale au fost probabil cumplit de geloase pe acest teatru. Au avut motive, pentru că adevărata casă a lui Aurel Manolache a fost în bulevardul Republicii / Ferdinand nr. 11. Nici faţă de propriul copil n-a avut grija pe care i-a arătat-o acestei instituţii muzicale“.




Recunoscându-i meritele deosebite de ctitor și important om de cultură, cotidianul ZIUA de Constanţa i-a acordat post-mortem, la evenimentul din 12 iunie 2018, dedicat comunităţii teatrale constănţene, medalia Jean Ionescu și placheta CJC #RespectTeatru.

Aurel Manolache s-a stins din viață la 9 martie 2010, inima sa mare cedând chiar în timpul unei preselecții pentru Festivalul Mamaia Copiilor.

Citește și:

#citeşteDobrogea Amintiri dragi despre Aurel Manolache, la nouă ani de la dispariţie. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii