Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:54 15 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Radu Codreanu, academicianul dobrogean care a scris noi capitole în biologie

ro

04 Sep, 2019 00:00 698 Marime text

Astăzi se împlinesc 115 ani de la naşterea lui Radu Codreanu, prestigios biolog şi citolog român născut la Tulcea, pe 4 septembrie 1904, membru al Academiei Române din 1974. Venit pe lume într-o familie de intelectuali (tatăl său, Filip Codreanu, era medic, iar mama sa, Alexandrina Alexandrescu, era licenţiată în matematici), Radu Codreanu a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti, unde şi-a luat licenţa în anul 1927.
 
 
Influenţat de biologul Andrei Popovici Bâznoşeanu, şi-a început cercetările de laborator, cărora li s-a dedicat întreaga viaţă. Alături de biologul Dimitrie Voinov, un alt mentor al său, s-a iniţiat în tainele histologiei comparate a nevertebratelor şi a devenit, în anul 1924, asistent la laboratorul de morfologie animal, unde a lucrat până în anul 1939.
 
În toată această perioadă vine în contact cu ilustre personalităţi ale biologiei româneşti şi franceze (Ioan Cantacuzino, Grigore Antipa, Constantin Ionescu-Mihăileşti, Ioan Ciurea, M. Caullery, Ch. Perrez, F. Mesnil, O. Dubosq, L. Leger) şi începe studiile parazitologice. Se ocupă de microsporidiile insectelor din ordinul Ephemeroptera. Cu aceste studii îşi va da doctoratul în ştiinţe naturale în anul 1939 la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Paris sub îndrumarea lui Maurice Caullery.
 
Teza sa de doctorat a avut o deosebită importanţă, deoarece a deschis un nou capitol în biologie, abordând domeniul neoplaziilor la nevertebrate. La 1 ianuarie 1930, este transferat la Institutul de speologie al Universităţii din Cluj, unde, în cadrul activităţii sale didactice şi de cercetător, colaborează cu profesorul Emil Racoviţă.
 
În anul 1945 revine la Catedra de Biologie Generală, iar în anul 1949 trece la catedra de zoologie a nevertebratelor, unde lucrează până la sfârşitul activităţii, în anul 1974. Activitatea sa ştiinţifică cuprinde peste 200 de lucrări, privitoare la studiul protozoarelor parazite la nevertebrate, la patologia insectelor sau la taxonomia şi zoogeografia unor turbelariate şi a unor grupe de crustacee.
 
Multe dintre aceste studii sunt considerate noutăţi absolute în biologie, deschizătoare de drumuri inedite şi interesante în studiul organismelor vii.
 
S-a stins din viaţă din 11 februarie 1987.
 
Sursa foto: Ilustraţie din cartea „Călăuza excursionistului la Marea Neagră“, de A. Popovici Bâznoșanu și M.A. Ionescu, care poate fi descărcată gratuit  din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa 

Ti-a placut articolul?

Comentarii