Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogeaTOMI-CONSTANŢA monografie (1931). Capitolul III. Stăpânirea turcească. Kustendje „Dela Isaccea până la Bazargic, nu se vedeau decât case arse şi câmpii devastate”

ro

24 May, 2018 00:00 7630 Marime text
„În lunga campanie, care ţinu din Octombrie 1768, până în lulie 1774 - spune cronicarul vremurilor Enache Kogâlniceanu (cronicar, literat, strămoşul lui Mihail Kogălniceanu) - Ruşii pârjoliră tot în calea lor. „Dela Isaccea până la Bazargic, nu se vedeau decât case arse şi câmpii devastate“. Dar nici Turcii nu se purtau mai omeneşte, în retragerea lor, ca să pună cât mai multe piedici Ruşilor. Ocupat, Bazargicul a fost înecat în sânge.
 
În 1780, spune agentul Poloniei la Poartă, W. Czrzanowski, Constanţa „era unul din cele mai însemnate porturi, unde vin corăbii greceşti şi turceşti. A aflat aci două corăbii de negoţ din Stambul, care aparţineau unor greci. Oraşul era pe atunci în ruine; dar are o aşezare foarte frumoasă“.
 
 
#citestemaideparte 
#capitolulII. Stăpânirea turcească. Kustendje
#TOMI-CONSTANTA monografie(1931)
#Autor M.IONESCU-DOBROGIANU
 
Mai multe despre istoria Tomi aflaþi din monografia „Tomi - Constanța“ , disponibilã integral în format electronic.
 
Dacã în urmã cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecã publicã la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantã coincidențã, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul sãu pe tãrâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECÃ VIRTUALÃ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“ .

DREPTURI DE AUTOR 
a) Toate informațiile publicate pe site de cãtre ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fãrã a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mãrcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, dupã caz, furnizorii sãi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișãrii pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descãrcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Sursa foto: techirghiol.com

Citește și:
 
Cine a fost cazacul Mazepa, rãzboinicul care tulburã Europa chiar și dupã 300 de ani de la moarte. Rãpus pe pãmânt românesc, a fost îngropat de șase ori

#citeșteDobrogeaTOMI-CONSTANÞA monografie (1931). Capitolul III. Stãpânirea turceascã. Kustendje „În mâinile bulgarilor și-a dat sfârșitul Constanþa. Turcii au înmormântat-o.” 
 

Tomi - Constanța, de colonelul Ionescu M. Dobrogianu (1931)

Portrete. Oameni care au fãcut istorie culturalã în Dobrogea Marin Ionescu-Dobrogeanu (galerie foto)

#citeșteDobrogeaTOMI-CONSTANÞA monografie (1931). Capitolul III. Stãpânirea turceascã. Kustendje Hatmanul Mazepa se stabilește în Dobrogea la 1709

#citeşteDobrogeaTOMI-CONSTANŢA monografie (1931). Capitolul III. Stăpânirea turcească. Kustendje: „Vai de Constanţa noastră, năvălită de Ruşi”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii