Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Publicistul Constantin N. Sarry, cu un nou titlu valoros în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

30 Jan, 2019 00:00 2398 Marime text
Începând de astăzi, Fondul documentar „Dobrogea de ieri şi de azi” adaugă un nou titlu seriei de lucrări cu valoare de document datând de la începutul secolului XX, între care se numără şi deja existenta lucrare „Problema originei etnice în Dobrogea”, aparţinând reputatului publicist Constantin N. Sarry.
 


Broşura „Regele Carol I. Dobrogea şi dobrogenii”, apărută la Editura Institutul de Arte Grafice „Speranţa” Bucureşti, în cele 19 pagini ale sale imortalizează de fapt conferinţa ţinută în ziua de 10 mai 1915 la Hârşova de publicistul Constantin N. Sarry (8 mai 1878 - 4 octombrie 1960) - directorul celui mai longeviv cotidian „Dobrogea jună” (fondat pe 12 decembrie 1904, a apărut timp de 40 de ani, întrerupt de cele două războaie mondiale) și președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Dobrogea. Conferinţă în care vorbeşte cu atât de multă emfază despre acest ţinut dintre Dunăre şi Mare, apelând la rememorarea celor mai însemnate momente istorice.
 
Veţi găsi în această broşură ordinul de zi dat de Carol I, dar şi citate aparţinând lui Remus Opreanu ori lui I. Palladi, ilustrului Vegezzi Ruscalla, deputatului de Romanaţi Nicolae Lăcusteanu.
 
Într-unul dintre pasajele de la pagina 15, Constantin Sarry atinge delicatul subiect al aşa-zisului schimb făcut în urma semnării pe 1/13 iulie 1878 a Tratatului de la Berlin: „Un singur om vedea limpede în această chestiune: era Domnitorul Carol I. Răspunzând unei scrisori primite din partea vărului său Wilhelm, împăratul de azi al Germaniei, pe atunci prinţ de coroană şi care-i scria: «Şi acum fie ca România să folosească fără întârziere toate avantajele care totuşi se pot scoate din puţin promiţătoarea Dobroge şi ca lucrarea de poduri, canaluri şi porturi, să însemneze o eră nouă a guvernării tale» - răspunzând acestei scrisori Domnitorul Carol spunea: «Insula Şerpilor este un far destinat a lumina în timpul nopţii calea corăbiilor, ca să nu se sfărâme de stânci. Acest far, încredinţat nouă de Congres, trebuie să fie simbolul soliei noastre în Orient»”.
 
Accesând această carte în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, veţi mai putea citi şi scrisoarea pe care Carol I i-o trimite tatălui său, Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen.
 
Sursa foto: www.elpis.ro
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii