Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Cărpinișan, constănțeanul licențiat în jurnalism la Sorbona, s-a născut în urmă cu 123 de ani

ro

06 Jan, 2023 00:00 1268 Marime text

 
  • Nicolae Cărpinișan a absolvit studii sociale și politice la Paris, dar a urmat și cursuri de regie teatrală
  • În anul 1924 a plecat la Sorbona să studieze la Școala Superioară de Jurnalism , cu o bursă oferită de Camera de Comerț din Constanța
  • La data de 28 iulie 1975, Nicolae Cărpinișan se stinge din viața, la Constanța
 
Nicolae Sever Cărpinișan, pe numele său complet, s-a născut la data de 6 ianuarie 1900, în Constanța. A fost fiul unei familii de coloniști ardeleni sosiţi în Dobrogea după revenirea teritoriului sub administraţie românească.

A fost publicist, jurnalist, regizor, dramaturg și bibliotecar.

Nicolae Cărpinișan a absolvit studii sociale și politice la Paris, dar a urmat și cursuri de regie teatrală.

În anul 1919 a deținut funcția de redactor la publicația „Șoapte”; revistă socială, literară, artistică, dar și sportivă.

În anul 1922 a scris pentru „Dobrogea economică”.

A mai deținut funcțiile de director la ziarul „Muncitorul Constanței” și de secretar de redacție la „Dobrogea Jună”. La ultima publicație, Cărpinișan se număra printre puținii oameni ale căror articole erau semnate cu numele real. De altfel, Constantin N. Sarry, directorul ziarului „Dobrogea Jună“ care era şi preşedintele Camerei de Comerţ Dobrogea, este cel care i-a aprobat „petiţiunea“ pentru finanţarea studiilor la Sorbona, oferind jurnalistului o recomandare entuziastă:

„Organizaţiunea noastră recomandă pe dl. N. Sever Cărpinişeanu ca pe un tânăr sârguincios, capabil, cinstit, care merită în totul încurajarea şi susţinerea negustorimii constănţene”.


În anul 1924 a plecat la Sorbona să studieze la Școala Superioară de Jurnalism , cu o bursă oferită de Camera de Comerț din Constanța. 

Din cauza epurării din presă din anii `50, familia Cărpinișan a fost forțată să se mute la Bicaz și obligată să muncească la cariera de piatră.

La întoarcerea în orașul natal, în anul 1954, absolventul de jurnalism de la Sorbona s-a angajat ca bibliotecar la Colegiul „Mircea cel Bătrân”.

În presă, Nicolae Cărpinișan a mai lucrat ca tehnoredactor la „Buletinul Camerei de Comerț și Industrie” din Constanța și apoi ca secretar de redacție.

El a cochetat și cu lumea teatrului. A scris piese, a fost regizor și secretar literar.

De-a lungul timpului, a avut colaborări cu ziarele „Farul”, „Dacia”, „Dobrogea Socialistă”, „Foaia plugarului”, „Limanul”, „Marea Neagră”, „Nădejdea” și „Pontica”.

La data de 28 iulie 1975, Nicolae Cărpinișan se stinge din viața, la Constanța.

În onoarea sa, Consiliul Director al Asociației Române de Istorie a Presei (ARIP) a instituit Premiul Național pentru jurnalism NICOLAE SEVER CĂRPINIȘAN, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa. Premiul a fost oferit pentru prima dată pe 14 aprilie 2011.

Citește și:
#DobrogeaDigitală Nicolae Sever Cărpinişan, sensibil şi erudit jurnalist cultural al ziarului „Dobrogea Jună”

#citeşteDobrogea 118 ani de la nașterea constănțeanului Nicolae Sever Cărpinișan, primul român licențiat în jurnalism

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii