Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:00 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Chiar regele Carol I s-a opus desfiinţării Gimnaziului „Mircea cel Bătrân“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

05 Feb, 2018 00:00 934 Marime text
O frumoasă descriere ne oferă Ioan Georgescu în capitolul său „Învăţământul public din Dobrogea“ asupra vizitei pe care însuşi regele Carol I a efectuat-o în anul 1911 la Gimnaziul „Mircea cel Bătrân“. „Cred că nu greşesc dacă afirm că, poate, datorită înainte de toate grijei părinteşti a regelui, această şcoală a fost scutită de urgia desfiinţării şi a experimentării când într-o direcţie, când într-alta - urgie la care şcoalele de la Tulcea am văzut că nu au fost scutite - şi astfel lăsată în rosturile sale fireşti, ea a putut să se dezvolte frumos, încât să fie considerată printre cele dintâi din întreaga ţară. Se ştie, de pildă, că atunci când unii fruntaşi localnici voiau să desfiinţeze gimnaziul şi să creeze în locul lui o şcoală comercială, destinându-i în acest scop actualul local al Şcoalei primare nr. 1, regele s-a opus cu bărbăţie, spunând tare, în auzul tuturor, dar mai ales al ministrului instrucţiunii de atunci (1905) Mihail Vlădescu: «Cum? Să desfiinţăm gimnaziul? Asta nu se poate! El singur poate asimila elementele neromâneşti din această parte»“.
 
La 6 mai 1911, cu prilejul vizitei regelui la gimnaziul „Mircea cel Bătrân“, directorul de atunci N.T. Negulescu afirma: „Sunt fericit, Maiestate, că dorinţa M.V. exprimată în 1905, cu ocazia vizitării gimnaziului, astăzi s-a împlinit şi ne găsim în localul nostru propriu“ (citat din ziarul „Drapelul“, Constanţa, 10 mai 1911, pag. 2).
 
Chiar şi transformarea gimnaziului în liceu tot regelui Carol i se datorează. Cu prilejul unei alte vizite, tot în luna mai 1911, acelaşi director îi mulţumea public: „Maiestate, sunt fericit a vă aduce la picioarele Majestăţii Voastre omagiile de mulţumire ale unei populaţiuni întregi de aici, pentru grija ce aţi purtat acestei instituţii, dând înalta M.V. aprobare de a se transforma o şcoală cu o menire îngustă, cum era gimnaziul, în liceu, a cărui menire, aici mai mult ca oriunde, până în prezent, va fi să sădească în inimile populaţiunilor de origine străină, dragostea noastră pentru ele şi astfel să se cimenteze solidar legătura între toate forţele care alcătuiesc Statul român“.
 
După cum ne relevă inspectorul-şef Georgescu, vizitele regelui nu se rezumau doar la participări formale, ci Carol intra în clase, asista la lecţii, chestiona singur elevi pentru a se convinge de inteligenţa şi puterea lor de asimilare, mângâia şi îmbărbăta pe cei slabi, dacă era nevoie.
 
Vă invităm să citiţi un dialog între rege şi unul dintre elevii mai slabi la pag. 669 de AICI
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii