Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citesteDobrogea Centenarul veteran de război Radu Popa - „Treceau gloanțele pe lângă mine și pe lângă cal” (galerie foto)

ro

16 Mar, 2019 12:14 3473 Marime text

Când în martie 1939, la vârsta de 20 ani, Radu Popa începea stagiul militar, cu certitudine nu spera că peste opt decenii va ajunge să povestească despre acel cal alb de pe care transmitea confraților săi soldați poziția inamicului german.

Din aprilie 1942 și până în decembrie 1944 a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, făcând parte din Regimentul 20 Artilerie, arma transmisiuni, fiind lăsat la vatră cu grad de sergent.

„Am fost fericit că am avut calul meu alb, iar cu aparatura în spate, transmiteam «Inamicul se află la distanța de... Și sunt mulți, câtă frunză și iarbă...». Am luptat pe frontul din Odessa și treceau gloanțele pe lângă mine și pe lângă cal, dar am avut noroc să nu ne nimerească niciunul. Dar am avut colegi pe care i-a nimerit, săracii, și nu mai sunt. Așa a fost să fie!”.


Născut pe 17 martie 1919, în localitatea Unirea (fost Șocarici, județul Ialomița), într-o familie cu opt frați, după terminarea războiului, avea să ajungă la Constanța chemat de fratele mai mare, angajat deja la CFR ca mecanic de locomotivă. Radu Popa terminase acasă ucenicia ca lăcătuș mecanic, iar la Constanța fratele l-a ajutat să se angajeze tot la CFR. A stat cu chirie undeva pe strada Cuza Vodă (fosta Gară), ca mai apoi, prin 1953, să primească loc de casă în cartierul Coiciu, pe str. Crinului, unde au crescut cei trei copii (doi băieți și o fată), nepoți și strănepoți.

Ieri, băieții săi povesteau pentru ZIUA de Constanța că tatăl lor a muncit cel mai mult ca sudor autogen și electric (cu poanson) pe marile șantiere ale Constanței, începând cu zona industrială, unde a sudat schelele tuturor fabricilor ridicate în anii 70 acolo: de ulei, pâine, mobilă, Integrata, mai apoi venind la șantierul de la Midia Năvodari. A ieșit la pensie la vârsta de 62 de ani și, din pasiune pentru sudură, a creat, cu migală, împreună cu fiul său mai mic, Constantin Popa (cu care locuiește) gardul casei sale, care este unic în peisajul constănțean (vedeți galeria foto).

În semn de apreciere pentru faptele sale, ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, i-a transmis o felicitare: „Stimate domnule Radu Popa, aniversarea celor 100 de ani de viață este un prilej deosebit de onorant și plăcut pentru a vă transmite cele mai calde urări de sănătate, viață lungă și bucurii alături de cei dragi.

Vă asigurăm de întreaga noastră stimă și prețuire, pe măsura faptelor dumneavoastră de arme de care ați dat dovadă, fiind un exemplu demn de urmat pentru generațiile următoare. La mulți ani!”.

Ieri, în avanpremiera aniversării de duminică, 17 martie, viceamiral Petre I. Zamfir, veteran de război submarinist și președinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Constanța, împreună cu cdor (r) dr. Ioan Damaschin (din partea Cultului Eroilor) au oferit centenarului sărbătorit o diplomă aniversară și o plachetă dedicată Centenarului Unirii (1918-2018).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii