Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:15 10 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN „Prioritatea noastră de bază este reprezentată de creșterea capacității operaționale a Armatei României”

ro

25 Jan, 2017 18:47 1101 Marime text
România implementează propriile măsuri de adaptare a capacităților defensive la realitățile generate de degradarea mediului de securitate din vecinătatea sa, a declarat, astăzi, ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș.

„Forțele Terestre ale Armatei României au avut astăzi, 25 ianuarie, ședința de autoevaluare a activității din 2016, în prezența ministrului Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș și a șefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă. (...) Gabriel-Beniamin Leș a arătat că România implementează astăzi propriile măsuri de reconfigurare și adaptare a capacităților defensive la realitățile generate de degradarea accelerată a mediului de securitate din vecinătatea noastră, iar structurile de comandă-control aliate care funcționează pe teritoriul țării noastre, Unitatea de integrare a forțelor NATO, respectiv Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și constituirea Brigăzii Multinaționale de la Craiova, sunt mărturie a faptului că România este un pion important pe harta internațională a securității", arată un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Gabriel-Beniamin Leș a afirmat că trebuie continuate demersurile pe dimensiunea de apărare și securitate, în vederea realizării unor capabilități de apărare credibile și creșterii capacității operaționale a forțelor armate, prin alocarea resurselor bugetare necesare și în coerență cu evoluțiile în domeniu din cadrul NATO și UE.

El a menționat că redresarea bugetelor apărării și înscrierea acestora pe o tendință ascendentă sunt esențiale și credibilitatea NATO va depinde, în final, de alocarea de către statele membre a resurselor necesare pentru asigurarea capabilităților militare de care este nevoie într-un context de securitate atât de complex cum este cel de astăzi și a reiterat că țara noastră este ferm angajată în această direcție.

„În plan național, prioritatea noastră de bază este reprezentată de creșterea capacității operaționale a Armatei României. Suntem hotărâți să respectăm angajamentul asumat, de alocare a două procente din PIB pentru MApN, beneficiind, în acest sens, de consensul tuturor forțelor politice care au semnat un acord național pentru atingerea acestui nivel al finanțării începând cu anul 2017 și menținerea lui pentru următorul deceniu", a declarat ministrul Apărării Naționale.

El a apreciat prestația excelentă a militarilor Forțelor Terestre în misiunile din teatrele de operații și a mulțumit pentru participarea personalului acestei categorii de forțe în sprijinul populației aflate în situații de urgență.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Dumitru Scarlat, a prezentat modul de îndeplinire a misiunilor acestei categorii de forțe, problemele curente, dar și prioritățile pentru 2017, punând accent pe grija față de personalul militar și civil, pe cele aproximativ 60 de exerciții internaționale la care militarii români au luat parte, dar și pe misiunile externe.

Au fost scoase în evidență, de asemenea, gradul mare de uzură a anumitor categorii de tehnică și necesitatea continuării programelor majore de achiziții.

O altă problemă ridicată a fost găsirea celor mai bune strategii de atragere de personal în unitățile militare.


Sursa foto: Facebook

Ti-a placut articolul?

Comentarii