Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:31 25 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea 120 de ani de la nașterea dobrogeanului fondator al învățământului stomatologic

ro

02 Mar, 2019 00:00 733 Marime text
Dan Theodorescu s-a născut pe 2 martie 1899, la Tulcea, și a fost un medic chirurg, stomatolog. Este considerat fondatorul învățământului universitar stomatologic din România. A preconizat o serie de procedee operatorii stomatologice precum: marsupializarea și electrocoagularea în ranulă, rezecarea apofizei coronariene în constricții, reducerea fracturilor arcadei zigomatice pe cale temporală.

 

 
Între 1918-1925 studiază medicina la Iași și București, iar în 1925 primește titlul de doctor, susținând lucrarea cu titlul Contribuțiuni la studiul și tratamentul cancerului laringean. Între 1922-1925 a lucrat ca medic internist la Spitalul Militar Central din București, iar între 1925-1931 este medic chirurg, mai târziu medic primar, în cadrul aceluiași spital. A fost preparator la catedra de anatomie topografică și chirurgie experimentală și asistent la Catedra de medicină operatorie, mai târziu și la Clinica a III-a chirurgicală de la Facultatea de medicină din București.
 
Între 1926-1928, se specializează la Paris, la Ecole pratique d'anatomie și la o clinică chirurgicală din același oraș. Se întoarce în țară și în 1929 devine doctor docent în medicină operatorie, la Facultatea de Medicină din București. Între 1934-1935 se specializează în chirurgie stomatologică la Viena.
 
Se întoarce în țară, pentru o perioadă este medic primar pentru chirurgie maxilo-facială, la Eforie. În București, între anii 1937-1939, este conferențiar la Facultatea de Medicină din București și profesor de clinică stomatologică între anii 1939-1948. Între 1941-1948 este director al Institutului clinico-stomatologic de la Spitalul Colentina. În anul 1941 a organizat Școala de surori de stomatologie, iar în 1943 Școala de tehnicieni dentari, ambele în București.
 
Cu mai bine de 70 de ani în urmă, medicul Dan Theodorescu propunea Ministerului Sănătății să înființeze posturi de medici stomatologi școlari în școlile primare și în licee. Ideea făcea parte dintr-un plan mai amplu de dezvoltare a acestui domeniu medical, alături de crearea unei școli românești de stomatologie de nivel superior și de punerea în practică a conceptului de „stomatologie socială” prin înființarea centrelor stomatologice în București și în alte orașe. Pe Calea Plevnei din București există un spital universitar stomatologic care îi poartă numele.
 
A fost membru în mai multe foruri medicale internaționale: Asociația franceză de chirurgie, Societatea de gastroenterologie din Paris, Asociația chirurgilor militari americani, Societatea internațională de chirurgie, Federația dentară internațională, Asociația internațională pentru combaterea parodontozei. A fost și membru în colegiul de redacție al revistei Des Zahnartz din Viena.
A încetat din viață pe 30 iunie 1948, la București.
 
Sursa text: wikipedia.org
Sursa foto: federatiasanitas.ro
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii