Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:27 18 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#AdrianV.Rădulescu-ctitorul Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, la sediul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“

ro

13 Apr, 2019 00:00 1416 Marime text
Anul Centenar a reprezentat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa iniţierea unei serii de proiecte, dedicate, totodată şi celebrării a 140 de ani de la revenirea Dobrogei în hotarele României. Însă cel mai vast proiect din 2018 a fost cel dedicat prodigioasei activităţi a celui care a fost nu numai istoric şi universitar, ci şi primar, prefect şi ctitor - Adrian V. Rădulescu.
 

 
La finalul unei campanii de presă ce a durat o lună, avea să fie atins idealul de la care a pornit, şi anume atribuirea numelui prof. Adrian V. Rădulescu şcolii gimnaziale din localitatea Dorobanţu, judeţul Călăraşi, locul său natal, dar şi un film documentar finanţat de ZIUA de Constanţa şi realizat de Imago Studio. Lansat în deschiderea Sesiunii ştiinţifice internaţionale Pontica 51, organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, primul film documentar dedicat unei personalităţi a Dobrogei a fost vizionat, în cadru organizat, la sediul redacţiei, de numeroase personalităţi ale Constanţei, dar şi la Prefectura Constanţa, la Universitatea „Ovidius”, la Universitatea Maritimă din Constanţa, la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” s-a alăturat proiectului iniţiat şi finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa de a celebra personalitatea marelui istoric, marţi, 16 aprilie, de la ora 17, în aula mare a acestei instituţii urmând să ia parte la vizionare elevi de la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanţa, de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, aflaţi în vizită în cadrul programului „Şcoala Altfel”, precum şi studenţi ai instituţiei gazdă.
 
La eveniment vor participa personalităţi ale lumii navale româneşti, iar despre personalitatea istoricului Adrian V. Rădulescu va vorbi dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, cea care l-a avut ca director în perioada când tocmai ce venise la Constanţa, ca mai apoi să-i fie coleg.

Prin acest demers, cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a propus să facă cunoscute şi generaţiilor mai tinere proiecte atât în domeniul istoriei culturale dobrogene, cât şi al valorilor de patrimoniu, ca o invitaţie pentru preţuire a trecutului şi a oamenilor care trebuie să rămână în memoria culturală a tuturor.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii