Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:26 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiripesurse Mişcare-surpriză a Guvernului - Palatul lui Ceauşescu, pregătit pentru un fost preşedinte

ro

03 Jul, 2015 09:02 922 Marime text


Guvernul face o mişcare surprinzătoare, în mare secret. Executivul a adoptat în hotărâre prin care Palatul Primăverii, fosta locuinţă a lui Nicolae Ceauşescu, va deveni reşedinţa unui fost preşedinte al României. Hotărârea nu spune exact cărui fost şef de stat îi va reveni imoblilul, iar la Guvern s-a instalat o stranie secretomanie asupra acestui subiect, anunţă ştiripesurse.ro.

În lipsa premierului Victor Ponta, Guvernul a aprobat în ultima şedinţă o hotărâre prin care un corp din Palatul Primăverii, reşedinţa construită pentru Nicolae Ceauşescu, să fie rezervată unui fost preşedinte al României. Informaţia a apărut mai întâi pe surse, apoi a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă. „Da, este adevărat, s-a aprobat o astfel de hotărâre, dar nu ştiu mai multe detalii“, a spus Calotă pentru „Adevărul“. Hotărârea nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

Secretomania a cuprins şi Guvernul, şi RA-APPS, instituţie care a redactat hotărârea. Surse din Guvern au precizat că hotărârea a fost adoptată rapid, fără discuţii, iar surse din cadrul RA-APPS precizează că vila este destinată unui fost preşedinte. „În niciun caz nu este vorba de Klaus Iohannis sau de viitorii preşedinţi“, au declarat sursele menţionate, pentru Adevărul.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a primit după încheierea mandatului o vilă de 246 de metri pătraţi pe strada Pictor Mirea, în zona Kiseleff. Ion Iliescu este singurul preşedinte care a refuzat să primească o casă de protocol la încheierea mandatului. A cerut, în schimb, să aibă acces la Complexul Scroviştea, acolo unde îşi petrece vacanţele şi timpul liber. Traian Băsescu s-a mutat în vila atribuită de către Guvern, deşi este nemulţumit de condiţiile oferite de clădirea în care a locuit Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman.

În 1963, Nicolae Ceauşescu a dat ordin să i se construiască o nouă locuinţă, pe Bulevardul Primăverii nr. 50. Palatul dispune de un teren aferent rămas de 14.830 de metri pătraţi. Imobilul a fost proiectat de arhitectul Cezar Lăzărescu, după indicaţiile soţilor Ceauşescu, având piscină, solar şi saună. Palatul Primăverii a întrecut în lux şi în opulenţă toate celelalte vile ale nomenclaturiştilor. În timpul evenimentelor din Decembrie 1989, Palatul Primăverii a fost devastat, iar cele mai multe bunuri au fost furate. În anul 2014, Guvernul a vrut să vândă vila, însă s-a răzgândit ulterior.
Sursa: ştiripesurse.ro
Sursa foto: ştiripesurse.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii