Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suporterii au venit ieri la şedinţa de Consiliu Local Municipal Constanţa „SSC Farul a fost în pericol real de desfiinţare“ (galerie foto)

ro

01 Aug, 2018 00:00 6134 Marime text
La şedinţa de ieri a Consiliului Local al municipiului Constanţa au venit şi oficiali ai SSC Farul, şi suporteri constănţeni, în jur de zece persoane, punctul de interes fiind stadionul „Farul“.
 
Fostul lider al fanilor, Sorin Mihăilescu, a luat cuvântul şi a solicitat ca, după ce arena va ajunge efectiv în administrarea municipalităţii (de la Ministerul Tineretului şi Sportului), echipa de fotbal SSC Farul, nou promovată în Liga a 2-a, să-şi poată desfăşura în continuare activitatea acolo, bineînţeles, cu chirie, ca şi până acum.
 
„Am fost liderul galeriei Farului vreme de 20 de ani. Am venit în primul rând să vă mulţumesc că, în primă fază, ne-aţi atribuit stadionul. Nu ştiu cine şi de ce a decis să nu-l mai primim, iar la aceasta ar trebui să ne spună domnii consilieri, pentru că avem numai piedici. Vrem să ştim dacă sunteţi dispuşi să ni-l oferiţi în continuare, contra cost, pe o chirie pe care o stabiliţi dumneavoastră. Credeam că în Constanţa primează sportul. Vedem că, în ultimele zile, s-au făcut fel şi fel de presiuni ca să renunţăm. Ieri (n.r. luni) am fost în pericol real de desfiinţare, dar, cu ajutorul lui Gică Hagi, căruia îi mulţumim, vom juca. Gândiţi-vă dacă mai doriţi sport de performanţă. S-au distrus HCM, RCJ Farul, voleiul, acum doriţi să ne închideţi şi pe noi? Mă adresez consilierilor, dumneavoastră sunteţi cei care puteţi stabili o chirie pentru noi, să stabiliţi dacă ne daţi stadionul şi ce putem face în continuare. Puteţi lua o hotărâre de principiu, prin care să ne atribuiţi stadionul“, a spus Sorin Mihăilescu.
 

„N-am luat stadionul să-l ţinem închis“

 
La finalul şedinţei de Consiliu, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa, a spus printre altele, referitor la complexul sportiv din str. Primăverii, care, în actele Ministerului Tineretului şi Sportului, figurează ca „Gheorghe Hagi“: „După ce-l vom prelua, vom aproba un regulament. Pentru că am preluat stadionul: 1. să-l curăţăm, să-l facem funcţional; 2. Să-l punem la dispoziţia sportivilor constănţeni, indiferent de sport. Că fac atletism, jogging, ce vreţi dumneavoastră, dar după un regulament. În mod evident, vor fi şi nişte tarife pentru cluburile de drept privat. Aşa prevede legea, nu Primăria. Vrem să facem stadionul să funcţioneze, atât pentru cluburile private, cât şi pentru viitoarele cluburi publice ale municipiului. Să-l deschidem, noi nu l-am luat să-l ţinem închis. L-am luat să-l dăm sportului. Nu e nevoie să-mi ceară nimeni acest lucru, întrucât aceasta a fost raţiunea pentru care l-am luat. Dacă nu mă înşel, aceasta va fi şi condiţie în procesul-verbal de transfer, că nu-ţi dă nimeni un stadion ca să-l ţii închis“.
 

„Răspunsul îl are domnul primar“

 
Printre cei prezenţi ieri la şedinţa de Consiliu, din partea SSC Farul, a fost şi Răzvan Gârdea, preşedintele Consiliului Director al clubului, care a precizat că, pe lângă problema stadionului, fanii au venit ieri în faţa consilierilor locali şi cu o altă „rugăminte“: „aceea de a fi trataţi cu aceeaşi unitate de măsură ca şi celelalte cluburi sportive din municipiul Constanţa“. „Acum ceva timp, primarul Făgădău ne-a făcut o promisiune: în cazul în care ne îndeplinim obiectivele de performanţă (promovarea în Liga a 2-a), finanţarea va continua pentru următorul sezon competiţional. Obiectivele ni le-am îndeplinit, aşteptăm şi răspunsul la această promisiune a dânsului. Avem depus proiect de finanţare, de acum câteva luni, răspunsul îl are domnul primar“, a detaliat Răzvan Gârdea.
 

„Nu mă interesează să pun mâna pe club“

 
Ieri, în şedinţa de Consiliu au fost aprobate finanţările de la bugetul local pentru nouă structuri sportive constănţene, printre ele neaflându-se însă şi SSC Farul. Ieri, Decebal Făgădău a vorbit şi despre această situaţie. „Cu prilejul unei întâlniri, domnul Marica (n.r. fostul fotbalist Ciprian Marica, cel care deţine marca FC Farul) mi-a adus la cunoştinţă că a cumpărat de la lichidator, în urma unei licitaţii, palmaresul, sigla şi culorile FC Farul Constanţa. Aducându-mi la cunoştinţă că: nu vrea să ia culorile şi să plece din oraş cu ele, dar, pe de altă parte, dacă municipiul finanţează o altă echipă cu numele FC Farul, dânsul va trebui să-şi apere investiţia. Atât şi nimic mai mult. Nu am avut niciun parteneriat, nu avem nicio discuţie legată de viitor, să finanţăm o altă echipă, să cumpărăm o altă echipă sau să facem nu ştiu ce înţelegeri pe sub masă. Dacă noi finanţăm o echipă care are numele Farul, pe fotbal, şi ni se deschide un litigiu, Curtea de Conturi sau orice altă instituţie de control va veni să-mi spună: «De ce ai finanţat pe cineva care nu avea dreptul la finanţare?». Deci nu mă interesează să pun mâna pe club sau să influenţez vreo decizie a suporterilor. Din contra, îi felicit că au avut această iniţiativă frumoasă într-un moment în care fotbalul constănţean era într-un moment de minim. S-au ridicat, dar nu reuşesc să înţeleg de ce s-au înecat ca ţiganul la mal. Încerc să mă întorc la înţelepciunea populară. Nu schimbi calul când urci dealul! Ai urcat din Liga a 3-a în a 2-a şi primul lucru pe care-l faci e să-l dai afară pe Grigoraş. Ştiind că Petre Grigoraş este singurul om cu care eu am discutat. Nu am ascuns nicodată că-l cunosc, că-l respect şi că-l susţin pe Petre Grigoraş oriunde ar fi, întrucât mi se pare un om cu o calitate morală excelentă. Astăzi, municipiul Constanţa nu are alocare pentru fotbal. Acest lucru s-ar fi făcut printr-o rectificare de buget, aşa cum am prezentat astăzi (n.r. ieri) consilierilor locali, şi printr-un proiect distinct. Dar noi nu ştim cu cine să mergem mai departe. Gândiţi-vă că, dacă noi aprobăm o hotărâre, mâine, titularul de drept al mărcii, să-i spunem aşa, ar putea s-o atace în contencios. Păi noi ce facem, riscăm bugetul oraşului? După ce am dat banii, să ne îndreptăm împotriva lor şi să-i recuperăm? Pentru că ştiţi foarte bine că s-a mai întâmplat aşa. Şi cu HCM, şi cu clubul de rugby, şi cu Asociaţia Litoral Delta Dunării… La un anumit moment, s-a considerat că este legal, iar după doi - trei ani, am ajuns să desfiinţăm acele cluburi, pentru că au intrat în incapacitate de plată, pe judecată, fie cu judeţul, fie cu oraşul. Or, eu vreau să-i ajut, nu să-i încurc, a declarat Decebal Făgădău.
 

„Există o rea-intenţie din partea unor instituţii ale statului“

 
Răzvan Gârdea a mai spus că, în problema stadionului, „ni se pun piedici din toate direcţiile posibile“. „În momentul în care complexul intră în administrarea Consiliului Local, să se găsescă o modalitate legală pentru a ne lăsa să rămânem acasă. Acum, suntem puşi pe drumuri. Vom plăti chirie, dar să fim lăsaţi să jucăm şi să ne desfăşurăm activitatea acolo. Ni se pun piedici din toate direcţiile posibile. Ieri (n.r. luni), la şedinţa de omologare, am observat că există o rea-intenţie din partea unor instituţii ale statului. Ştiţi cum arăta stadionul acum câţiva ani. Ştiţi cum am primit omologările pentru Liga a 3-a. Ştiţi cum arăta când s-a jucat Supercupa României. În acest moment, stadionul arată mult mai bine faţă de atunci. Am făcut eforturi incredibile în ultima lună, inclusiv financiare, încercând să-l aducem la o stare decentă. Atât putem în momentul de faţă. N-am cerut decât să deschidem o jumătate de stadion. Pentru omologare, ne trebuia un contract cu stadionul, pentru ca Federaţia să vină la omologare. Nu am reuşit să obţinem acest contract, în schimb am făcut o notă de comandă, pe baza căreia DJST emite o factură şi suntem lăsaţi să ne desfăşurăm activitatea. Am cerut o hârtie, prin care să ni se confirme, până la eliberarea facturii, acceptul acestei note de comandă. Ni s-a dat doar pentru meciuri amicale şi antrenamente, cu o promisiune verbală că vom fi lăsaţi să jucăm şi meciuri oficiale. Ei ne dau dreptul de a juca meciuri amicale până la obţinerea avizelor, adică până la obţinerea omologării. Două chestii care se bat cap în cap! Noi suntem puşi la mijloc. Federaţia ne cere un act, nu o promisiune verbală“, a detaliat şeful CD al SSC Farul.
 

„Marica a venit pe nepusă masă“

 
Răzvan Gârdea a arătat că SSC Farul nu a colaborat cu Ciprian Marica întrucât fanii sunt nemulţumiţi de modul în care s-a procedat în ce priveşte achiziţionarea semnelor identitare ale FC Farul, dar şi apoi. „Ciprian Marica a participat la o licitaţie la care ar fi putut să ne anunţe şi pe noi. A spus că i s-a ivit o oportunitate. Ceva de genul eu aş trece pe lângă casa lui, aş găsi-o deschisă şi mă mut în ea, întrucât mi s-a ivit o oportunitate. Deocamdată, avem o adresă de la un executor judecătoresc, în care ni se cere să schimbăm denumirea clubului. Dar avem şi noi nişte case de avocatură cu care lucrăm şi care ne-au spus că există contestaţii făcute şi de noi, şi de alte persoane, iar marca nu i se putea atribui lui Ciprian Marica atâta timp cât există contestaţii. Marica a venit pe nepusă masă şi a achiziţionat de la casa de insolvenţă marca şi palmaresul FC Farul, pentru care ne luptăm de un an. La penultima licitaţie, am fost singuri, iar licitaţia nu s-a ţinut, pentru că era un singur licitant. La cea la care a câştigat Ciprian Marica, a fost tot unul singur, dar ea s-a ţinut“, a punctat Răzvan Gârdea.
 

„Deocamdată, nu am vorbit despre preluarea echipei“

 
În lipsa resurselor financiare pentru noul sezon, SSC Farul a semnat un contract de colaborare cu femeia de afaceri din Constanţa Emanuela Gavrilă. „Vrea să ne ajute financiar, suntem într-o formă de asociere. Vrea să sprijine sportul de performanţă din Constanţa. Deocamdată, nu am vorbit despre preluarea echipei. Va exista o discuţie la un moment ulterior. Nu a apărut din senin, a mai venit la noi, cu un proiect, în iarnă, care nu a fost adus însă atunci la cunoştinţa Adunării Generale. Este fostă sportivă de performanţă, a mai sponsorizat activităţi sportive, echipa de polo din Oradea (campioana României), CSA Steaua (campioana României la baschet), handbalul. Ne ajută financiar să ne desfăşurăm activitatea, la un nivel minim deocamdată. Ne vom pune la masă şi vom stabili ceea ce îşi doreşte şi ne vom înţelege, spre binele clubului“, a detaliat Răzvan Gârdea.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
„Vreau să-i ajut, nu să-i încurc“ Primarul Decebal Făgădău. Pe larg, despre SSC Farul, finanţarea clubului şi întâlnirea cu Ciprian Marica

Ce planuri are municipalitatea cu stadionul „Farul“ din Constanţa
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii