Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:50 26 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a jucat în deschiderea meciului UTA – Steaua În 1959, IMU Medgidia a câștigat finala școlilor profesionale din România

ro

26 May, 2020 00:00 3458 Marime text

• Acum 61 de ani, IMU Medgidia a învins în finala pe țară, în deplasare, o selecționată a Aradului 
• Antrenorul formației din Medgidia era Traian Pogan
• Rusu și Oțelea au fost marcatorii echipei IMUM din finala școlilor profesionale
 
Printre performanțele fotbalistice înregistrate de municipiul Medgidia, prin echipele sale, se numără și titlul în competiția școlilor profesionale din România. Se întâmpla acum 61 de ani!

Finala s-a jucat la Arad, în 1959, IMUM întâlnind o selecționată a echipelor Vagonul Arad și Textila Arad. Formația dobrogeană s-a impus cu 2-1, golurile învingătorilor fiind marcate de Rusu și Oțelea. Meciul s-a disputat în deschiderea unui meci de campionat din Divizia A, UTA - Steaua București, câștigat de oaspeți cu 5-3. O imagine cu echipa câștigătoare a finalei școlilor profesionale a fost postată pe pagina de Facebook „Dragoste de fotbal, amintiri Medgidia“ de Marian Manolescu, om de sport din municipiul constănțean care a creat pagina. „Continui așadar culegerea de date pentru îmbogățirea acestei pagini frumoase, zic eu, care, ușor-ușor, capătă consistență! Cu mulțumirile de rigoare celor ce mi-au furnizat aceste fotografii și informații, pe numele lor Duțu Ștefan și Oțelea Gheorghe, iată și prima relatare despre această primă fotografie din seria celor ce vor urma!“, menționează Marian Manolescu.
În fotografie apar: pe rândul de sus, de la stânga la dreapta - Traian Pogan (antrenor), Vasile Rusu, Nicu Minea, Vasile Suceveanu, Nelu Oprea, Mișu Girip, Vasile Rumbet, Gigi Oțelea, Ion Nedelcu; rândul de jos, la stânga la dreapta - Eugen Petcu, Mihai Bara, Titi Drăghici, Mihai Pricop, Constantin Pleșa, Ion Ion. Din imagine lipsesc alți doi componenți ai lotului, Constantin Mănescu și Constantin Mihăilescu. 
Marian Manolescu s-a preocupat să strângă cît mai multe date despre fotbalul medgidian. „Am creat o pagină pe o rețea de socializare (n.r. „Dragoste de fotbal, amintiri Medgidia“), unde am îndemnat prietenii și iubitorii de fotbal să posteze poze și povești frumoase despre fotbal, dorind în paralel să reconstitui un istoric al fotbalului medgidian“, mai spune Marian Manolescu.

Brandul, readus la viață de FC IMUM 95 Medgidia


În 1995, beneficiind de ajutorul unor sufletiști, Marian Manolescu a înființat FC IMUM 95 Medgidia, ca o continuatoare a brandului local AS IMU Medgidia (grupare născută  în anul 1953, cu participări în fotbalul românesc la nivelul ligilor a 2-a și a 3-a și evoluții în Cupa României până în 16-imi, încheind călătoria în fotbalul de performanță la începutul anilor 90). „Am plecat cu FC IMUM 95 Medgidia de la punctul zero, din campionatul județean, însă echipa nu a rezistat decât doi ani. A avut totuși reprezentații spectaculoase și a adus în tribunele bătrânului stadion până la 1.500 de spectatori (azi, echipe  de primă ligă s-ar bucura de cifra aceasta!)“, punctează Marian Manolescu, „sufletul“ echipei din 1995 până în prezent, al cărui țel este să mențină trează atenția iubitorilor fotbalului din Medgidia vizavi de numele IMUM, aceasta și prin prin prezența cu FC IMUM 95 la competiții de nivel local, precum Cupa Municipiului Medgidia și Cupa Prieteniei.

Meciul IMUM - Zomilk Nisipari, rejucat după 23 de ani


Anul trecut, terenul de fotbal din Nisipari a găzduit de Ziua Naţională a României un interesant meci de fotbal între echipa de veterani din Nisipari şi cea a IMU Medgidia, o primă reeditare a celebrelor dueluri din urmă cu peste 20 de ani, când formaţiile de atunci, Zoomilk Nisipari şi IMUM, îşi disputau promovarea! Văzută şi ca o mişcare de 1 Decembrie, partida de la Nisipari de acum s-a încheiat la egalitate, 0-0, iar veteranii din ambele formaţii şi-au propus ca asemenea întâlniri să continue.
„Noul IMUM, înființat în 1995, a rezistat doar doua sezoane, lipsa banilor şi închiderea fabricii ducând iarăşi la desfiinţare! Cu toate acestea, echipa formată atât din tineri, cât şi din jucători experimentaţi a avut o evoluţie spectaculoasă, punctul culminant fiind pe 1 decembrie 1996, când 2.000 de spectatori au urmărit derby-ul dintre FC IMUM şi Zoomilk Nisipari, echipe aflate in lupta pentru promovare. Zoomilk Nisipari a promovat în eşalonul următor, IMUM-ul rămânând doar cu satisfacţia celor doua victorii, 3-0 în tur şi 1-0 în retur. La 23 de ani distanţă, cele doua rivale şi-au propus să reediteze acele meciuri, iar primul pas a fost făcut pe 1 decembrie 2019, pe o vreme excelentă pentru fotbal. Scorul, 0-0, a reflectat şi de această dată frumoasa rivalitate sportivă, transformată, peste ani, în prietenie şi, evident, o repriză a 3-a la fel de reuşită, pe fondul unui fair-play total“, a declarat Marian Manolescu.

Imaginea a fost preluată de pe pagina de Facebook „Dragoste de fotbal, amintiri Medgidia“. 

Citește și:

După 23 de ani, veteranii din Nisipari şi cei ai IMU Medgidia au reeditat duelul de pe 1 decembrie 1996 (galerie foto)

Medgidia Foşti fotbalişti de la Cimentul şi IMUM, întâlnire emoţionantă. Poezii, minge cu autografe şi nelipsitul meci (galerie foto)

Medgidia. Revedere emoţionantă Foşti juniori de la CSS, IMUM şi Cimentul au participat şi în acest an la Meciul Generaţiilor (galerie foto)

Marian Manolescu. O poveste frumoasă, întreruptă dureros „Rezultatul a fost adio fotbal!“. Costel Gâlcă i-a sărit însă în ajutor

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii