Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legende ale Farului Constanța Ion Codin și Bănică Oprea au fost colegi la IMU Medgidia. Povești memorabile din acei ani!

ro

18 Mar, 2022 00:00 5851 Marime text
Sursa foto: colecție personală Ion Codin.
 
  • Născut la Medgidia, acolo unde a început fotbalul, Bănică Oprea este al doilea golgeter din istoria Farului.
  • Ion Codin a jucat la Farul timp de șapte ani, după care a mai evoluat la Medgidia (patru ani la IMUM, patru ani la Cimentul), iar în anul 1986 s-a retras definitiv din activitatea de jucător.
  • La debutul în Divizia C, tânărul Bănică a dat trei pase de gol, două colegilor şi una adversarilor!
 
Doi dintre fotbaliștii care au făcut carieră la Farul Constanța, Ion Codin și Bănică Oprea, au fost colegi în anii 80 la echipa IMU Medgidia. Bănică era o tânără speranță locală, în timp ce Ion Codin era un fotbalist experimentat și venise la această formație după perioada Farul, ale cărei culori le apărase timp de șapte ani, între 1972 şi 1979 (cu o perioadă de un an şi jumătate, în acest interval, în care a jucat la Victoria Roman, în Divizia B, pe perioada armatei).
 
Bănică Oprea este al doilea golgeter din istoria Farului. A susţinut ca „marinar“ 241 de meciuri şi a marcat de 53 de ori, secondându-l în topul marcatorilor Farului pe Marin Tufan (care are 62 de goluri). Bănică a evoluat la Farul între 1989 şi 1998, timp de nouă campionate şi jumătate, însă el e născut la Medgidia, unde a trecut prima dată pragul unui club de fotbal, la vârsta de 12 ani. Echipa era CSS Medgidia, iar puştiul a intrat pe mâna antrenorului Eugen Vartic. Clubul avea pe atunci o colaborare cu echipa de Divizia C IMUM (pentru care CSS juca cu o parte a juniorilor), astfel că debutul la seniori al lui Bănică, la 16 ani, s-a făcut la IMUM. Din pricina cursurilor de la şcoala profesională (unde tânărul învăţa o meserie în domeniul prelucrării pieselor la cald), acesta nu mai putea ajunge la antrenamentele de la CSS, astfel că se pregătea, după-amiaza, cu seniorii de la IMUM.
 
Trei pase de gol la debut
 
După două-trei săptămâni, antrenorul Vasile Enache l-a întrebat dacă are curaj să joace la Divizia C. În culmea fericirii, Bănică a zis un „Da!” din toată inima. Era anul 1983, iar IMUM întâlnea la Medgidia, pe stadionul „Central”, Voinţa Constanţa. Partida a fost una de neuitat pentru tânărul Oprea. „Am jucat fundaş dreapta, în faţa unei asistenţe importante, de circa 8.000 de spectatori. Am dat trei pase de gol, două colegilor şi una adversarilor! Voinţa ne-a condus cu 3-1 la pauză. La 2-1 pentru oaspeţi, eu am trimis o minge acasă, la portar, dar prea încet, iar Corendea nu a iertat. Nu mi-a reproşat însă nimeni nimic, nici coechipierii, nici antrenorul. Căzusem puţin psihic, dar toţi m-au îmbărbătat, iar după pauză, pe fondul unei evoluţii extraordinare a IMUM-ului, am reuşit să întoarcem rezultatul, câştigând cu 4-3. Eu am dat două pase de gol, revanşându-mă pentru eroarea din prima parte”, a povestit Bănică Oprea (acum, în vârstă de 54 de ani).
 
Șapte formații din județ în seria de Divizie C!
 
O fotografie din acei ani a echipei IMUM a surprins următoarea echipă, în imaginea de la acest articol: rândul de sus (de la stânga la dreapta) - Nicolae Dumitru (antrenor), Adrian Domnaru, Virgil Pepi, Virgil Sapiuneac, Ion Nițu, Adnan Baubec, Nicolae Cristea, Iulian Turcu, Ion Codin, Ion Panait, Aurelian Despa; rândul de jos (de la stânga la dreapta) - Bănică Oprea, Cristian Catrina, Ioan Horga, Nelu Ignat, Marian Ion, Virgil Preda și Marian Neacșu. În sezonul 1985/1986, IMUM - CSS Medgidia se clasa pe locul patru în seria 4 a Diviziei C. În grupă jucau atunci șapte formații din județul Constanța, celelalte șase fiind: Portul Constanța - locul 3, Voința Constanța - locul 6, Cimentul Medgidia - locul 9, Metalul Mangalia - locul 12, Marina Mangalia - locul 15 și Electrica Constanța - locul 16.
 
Militar la Mangalia
 
Să revenim însă la Bănică Oprea. După şcoala profesională, acesta a început, la Medgidia, şi Liceul Industrial nr. 1 (la seral). Însă, pe când era în anul doi, în 1987, i-a venit ordinul de încorporare în armată (la Mangalia). În prima fază, a amânat cătănia, dar apoi a trebuit găsită o soluţie. „Aceasta a venit prin intermediul unui colonel de la Mangalia, care era şi în conducerea clubului local de fotbal Metalul. Am fost ajutat să fac, în timpul armatei, şi şcoală, şi fotbal. Am fost înscris la un liceu din Mangalia, unde m-am simţit foarte bine, graţie profesorilor şi colegilor, nişte oameni fantastici. Iar de jucat am jucat la Metalul”, arată Bănică Oprea.
 
Două goluri în ultimul meci la IMUM
 
Când a ajuns el la Mangalia, într-o zi de 28 mai, mai erau şase etape din campionat, astfel că nu a putut fi legitimat la Metalul, evoluând în aceste runde tot la IMUM, care avea mare nevoie de el, întrucât se bătea la retrogradare. Echipa slăbise puţin, prin plecarea mai multor jucători la Cimentul Medgidia, şi îi era greu în campionat. Cimentul trăgea la promovare, dar a pierdut-o în dauna formaţiei 30 Decembrie, pe care IMUM a bătut-o însă cu 3-0 într-un meci jucat la Medgidia pe care, dacă îl pierdea, pica. Bănică a avut o evoluţie excelentă în acea partidă, marcând două dintre goluri. S-a despărţit foarte frumos de IMUM. Îşi făcuse datoria faţă de această echipă.
 
„Mi-a tras un pumn de m-a făcut KO“
 
După perioada Farul, Ion Codin (acum, în vârstă de 69 de ani) a jucat la Medgidia, patru ani la IMUM, patru ani la Cimentul, atât în Divizia C, cât şi în B, iar în anul 1986 s-a retras definitiv din activitatea de jucător. „M-am lăsat forţat, ca să zic aşa, după ce am primit o suspendare de un an. Jucam cu IMUM la Floreşti, oraş unde se făceau anvelope de Dacia. Arbitrii erau din Brăila. Am condus cu 2-0 la pauză, iar în partea secundă, «cavalerii» au întors meciul. Dintr-un ofsaid, o lovitură liberă şi un penalty primit în minutul 90, gazdele au trecut în avantaj cu 3-2. Atunci eu m-am repezit la arbitru, însă un jucător de la Floreşti mi-a tras un pumn de m-a făcut KO. Amândoi am fost eliminaţi, iar ulterior suspendaţi drastic, în cazul meu adăugându-se, ca situaţie agravantă, faptul că nu m-am prezentat la Bucureşti, la comisia de judecată“, a arătat Ion Codin.
 
IMUM - Întreprinderea de Maşini şi Unelte Medgidia
 
Amănunte despre istoria IMUM oferă, la Medgidia, și un cunoscut om de sport, Marian Manolescu, care a dat detalii în acest sens și pentru pagina de Facebook „Fotbalul Județean.ro - toate zonele țării“.
 
„Inițialele I.M.U.M. reprezintă Întreprinderea de Maşini şi Unelte Megdidia și avea aproape 7.000 de angajaţi. Pe vremea comuniştilor, acolo se produceau pe bandă rulantă utilaje agricole, căci atunci se punea un preţ uriaş pe cultivarea pământului. IMU Medgidia este cel mai reprezentativ brand local, cu 4 sezoane în cel de-al doilea eșalon al țării, 1962-63, 1980-81, 1981-82 (cea mai bună clasare din istoria echipei, loc 8, Seria 1) și 1982-83, cu două prezențe în 16-imile Cupei României: 1963 - 0-3 cu Rapid București, și 1971 - 0-1 cu Farul Constanța! În 1988, IMU CSS Medgidia devine vicecampioană republicană la juniori 2! IMU Medgidia a luat ființă în anul 1953, a fost desființată în 1988, atunci realizându-se o fuziune IMUM - Cimentul, rezultând noua echipă, Progresul, reînființată în 1995 și ieșită definitiv din scena fotbalului în 1997! În prezent, un cunoscut om de fotbal, pe plan local și județean, Marian Manolescu, cel căruia îi mulțumim pentru detaliile oferite, menține, prin diverse acțiuni, atenția trează asupra ceea ce a reprezentat odata IMUM pentru Medgidia, scriind totodată, pe o rețea de socializare, Istoria fotbalului medgidian din 1950 până la zi!“, se arată pe „Fotbalul Județean.ro - toate zonele țării“.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Confundat cu un indian şi ameninţat cu arma
Golgeterul farist Bănică Oprea l-a făcut KO pe un german (galerie foto)

 
Amintirile lui Ion Codin
Patru fotbalişti ai Farului au sărit de la balcon la cutremurul din 1977 (galerie foto)


Farul Constanța. Ion Codin, debut la seniori contra marelui Dudu Georgescu
„Îl ții de chiloți, îl tragi de tricou, vezi ce-i faci!“ (galerie foto)


Cupa Speranțelor
În 1988, Clubul Sportiv Școlar Medgidia a ocupat locul cinci pe țară. Între micii fotbaliști, Stelian Carabaș și Cosmin Mocanu! (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii