Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:04 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionut Gheorghe participa la cel mai puternic turneu amical international

ro

21 Apr, 2005 00:00 775 Marime text

"Bombardierul din Agigea" a aterizat in Cuba

Pugilistul constantean in varsta de 21 de ani este considerat in prezent unul dintre cei mai valorosi pugilisti ai planetei, un etern pretendent la medaliile oricarei competitii la care participa. Ionut Gheorghe are deja in palmares opt titluri de campion national, din care doua la seniori, medalii la Europenele si Mondialele de cadeti si juniori si mai ales, bronzul olimpic cucerit anul trecut, la Jocurile de la Atena. Succesul inregistrat in orasul de pe Acropole nu i s-a urcat la cap si constanteanul nostru a continuat sa se pregateasca cu maxima seriozitate pentru noi competitii de anvergura. In luna februarie, Ionut si-a confirmat din nou valoarea castigand fara probleme Campionatele Internationale ale Ungariei, desfasurate in orasul Debrecen. In finala categoriei 64 de kilograme, pugilistul de pe litoral l-a invins la puncte (20-10) pe fostul campion european, turcul Bulent Ulusoy. Forma excelenta pe care a demonstrat-o in aceasta intrecere ne indreptateste sa credem ca 2005 poate fi pentru Ionut un an bogat in medalii. La sfarsitul lunii mai, sportivul constantean va participa la traditionala Centura de Aur, care va avea loc la Buzau. Cel mai important eveniment de pe calendarul intrecerilor oficiale este insa Campionatul Mondial de seniori, care se va desfasura in perioada 5-13 noiembrie, in China, la Miangang. Pana atunci insa, Ionut se afla in fata unei noi provocari si anume cucerirea unui trofeu la turneul din Cuba.

Elita boxului mondial, prezenta la Cienfuegos

Considerata pe buna dreptate drept una dintre perlele Americii Latine, Cuba este tara tutunului fin, a trabucului Havana, a cafelei si a muzicii unice, toate acestea atragand anual sute de mii de turisti. Din punct de vedere pugilistic, Cuba este considerata capitala boxului amator, tara care a dat numerosi campioni olimpici si mondiali. Boxul cubanez se mandreste in primul rand cu legendarii Teofilo Stevenson, triplu campion olimpic la editiile din 1972, 1976 si 1980 si Felix Savon (categoria semigrea), triplu campion olimpic la Barcelona (1992), Atlanta (1996) si Sidney (2000). In ceea ce il priveste pe Stevenson, trebuie spus ca a castigat o competitie fara sa boxeze o secunda, intrucat toti cei patru adversari pe care trebuia sa ii intalneasca au abandonat luptele de frica! Celor doi boxeri amintiti li de adauga o adevarata pleiada de "artisti ai ringului" care au facut din Cuba centrul pugilismului amator. Acesta este locul in care in prezent se afla si romanul Ionut Gheorghe. Lotul national al Romaniei condus de antrenorii Francisc Vastag si Leonard Doroftei se afla zilele acestea la Havana, unde efectueaza un stagiu de pregatire. Din echipa fac parte Ionut Gheorghe (cat.64 kg), Viorel Simion (57 kg), Zarif Radu (64 kg), Gavril Roland (75 kg), Constantin Bejenariu (81 kg) si Bogdan Dinu (+91 kg). In perioada 26 aprilie - 1 mai, cei sase romani vor participa la cel mai puternic turneu international, care are loc la Cienfuegos (Sienfuegos) si unde vor fi prezenti cei mai valorosi boxeri ai planetei. De cand este la seniori, Ionut nu a luptat niciodata cu un cubanez. Mai mult ca sigur insa, acest lucru se va intampla saptamana viitoare intrucat gazdele beneficiaza de o participare extrem de numeroasa. La turneul de la Cienfuegos si-au anuntat deja participarea pugilisti de valoare din Rusia, Kazahstan si Ucraina. Inaintea plecarii spre Cuba, Ionut a declarat ca este decis sa se intoarca de la aceasta competitie cu trofeul pus in joc, pentru a confirma astfel ca, in acest moment, este cel mai valoros pugilist al categoriei.

Remember Atena

In vara anului 2004, boxul romanesc se afla intr-o perioada mai putin fasta. Dupa ratarea obiectivelor propuse pentru Europenele din Serbia, toti specialistii afirmau ca Romania nu are nici o sansa la vreo medalie la Jocurile Olimpice de la Atena. Singurele sperante erau legate de "liderul" Marian Simion si de Viorel Simion, care reusisera sa obtina dreptul de a lupta la Atena. In aceste conditii, calificarea lui Ionut (al treilea din lot) dupa turneul de la Goteborg a surprins putin dar oricum aproape nimeni nu ii dadea sanse reale. Cu toate acestea, constanteanul si-a vazut de treaba si desi era accidentat la mana (lucru ascuns in fata medicilor) a luptat, reusind sa salveze "obrazul" tricolorilor. Seria succeselor a inceput cu victoria din cadrul turului intai, cand Ionut se impune in fata pakistanezului Faizal Karim (26-11). A urmat revansa luata impotriva turcului Mustafa Karagollu, cel care il invinsese (pe nedrept) la Europene. Sportivul constantean si-a asigurat bronzul olimpic dupa ce l-a invins in sferturi pe italianul Michelle di Rocco. In semifinale, el va pierde insa in fata revelatiei numite Manus Boonjumnong, un pugilist thailandez care avea sa cucereasca de altfel si aurul olimpic. Urcarea pe podiumul de la Atena l-a propulsat pe Ionut in categoria celor mai buni boxeri ai lumii. Evolutiile sale din anul 2004 i-au adus titlul de cel mai bun pugilist roman si locul patru in clasamentul celor mai buni sportivi ai judetului Constanta, dupa gimnastele Catalina Ponor, Daniela Sofronie si inotatorul Razvan Florea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii