Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Îndemnul lui Horia Tecău către copii. Campionul către viitorii campioni „A face sport nu este un chin, ci o plăcere“

ro

04 May, 2017 00:00 3661 Marime text
Prezent la Constanţa, pentru a-şi lansa şi acasă, în mijlocul celor apropiaţi, cartea „Viaţa în ritm de tenis“, celebrul jucător de tenis Horia Tecău i-a îndemnat pe cei mici să practice un sport, indiferent care, pentru că beneficiile sunt enorme
 
Campion la Wimbledon şi la Turneul Campionilor, clasat pe locul unu mondial la dublu la finele sezonului 2015 şi câştigător al medaliei olimpice de argint la Rio (anul trecut), Horia Tecău îi îndeamnă pe copii, prin cartea sa (care le e adresată), să facă sport şi să citească mult. Această lucrare e modul său de a da ceva înapoi tinerei generaţii. Din sport se pot învăţa multe şi se pot trage învăţăminte folositoare, e de părere campionul de 32 de ani.
 
Horia Tecău a povestit cum a luat naştere „Viaţa în ritm de tenis“. „Materialul îl aveam, pentru că de mic am avut această obişnuinţă, să-mi scriu experienţele prin care treceam, meciuri, turnee, călătorii şi ce învăţam din ele. Aveam agende întregi scrise. La finele anului 2015, editura a venit la mine cu propunerea de a scrie această carte, pentru copii, pentru a-i încuraja pentru sport şi pentru lectură. S-a potrivit ca o mănuşă, de atunci am fost de acord cu proiectul. După ce am văzut rezultatul final, mă bucur că l-am făcut, e un proiect foarte drag mie. Sunt multe cărţi scrise pentru sportivi şi pentru adulţi, dar prea puţine dedicate copiilor. Am vrut să ating şi acest subiect, pentru că am văzut că e nevoie de cunoaştere şi informaţii şi în această parte. Deocamdată, mă bucur de această carte. Nu ştiu ce va fi pe viitor, dar mi-ar surâde să scriu şi o carte mai amplă, cu alte experienţe din viaţa mea“, a declarat Horia Tecău.

Tenisul i-a oferit multe lecţii

Cum e viaţa campionului, în ritm de tenis? „Una cu multe lecţii“, răspunde Horia, care continuă: „Sunt mulţi ani de când practic acest sport minunat, care mi-a oferit multe lecţii din care am învăţat lucruri folositoare atât pentru sport, cât şi pentru viaţă. Mă bucur că şi prin acest proiect pot da un plus de experienţă şi informaţii copiilor (care trec prin aceeaşi perioadă prin care am trecut şi eu când am început activitatea sportivă), dar şi părinţilor“

A mai făcut înot şi baschet

Horia Tecău a citit multe dintre cărţile autobiografice ale altor mari tenismeni ai lumii, dar lucrarea sa e diferită, se adresează copiilor. „În primul rând, îi încurajez să vină către sport, către lectură, prin aceste poveşti prin care am trecut. Le arăt cât de mult m-au ajutat pe mine viaţa sportivă şi lectura. Sunt etape folositoare, din care am învăţat câte ceva. E modul meu de a oferi ceva înapoi tinerei generaţii. În spatele performanţelor mele stă pasiunea pentru sport. Am avut mare noroc să cresc într-o familie în care tatăl meu a practicat sport de înaltă performanţă. El m-a îndrumat către sport, nu către unul anume. Am fost la înot, la tenis, la baschet, iar pentru mine s-a potrivit tenisul. Cu ajutorul acestui sport am învăţat că trebuie să fiu disciplinat şi cum să trec peste marile provocări. Am căpătat încredere în mine, curaj, am învăţat să lucrez în echipă şi să mă sacrific. După atâţia ani de experienţă, eu văd lucrurile astfel: sacrificiul este o acţiune din care înveţi. Aşa vreau să le-o prezint mai departe copiilor. A face sport nu este un chin, ci o plăcere, dacă o faci în modul potrivit, cu atitudinea potrivită“, arată Horia Tecău.

„Credem că suntem capabili să câştigăm orice turneu“

Jucătorul constănţean a avut multe victorii şi multe realizări până acum, dar încă arată foame de succes şi şi-a fixat obiective mari şi în restul sezonului. „Se pot întâmpla multe. În primul rând, noi credem că suntem capabili să câştigăm orice turneu la care participăm, fie că e de Grand Slam sau Master Series. Am învins toate echipele cu care jucăm în fiecare săptămână. Ne dorim să câştigăm în continuare turnee. Ca să se întâmple lucrul acesta, mai depinde şi de dorinţa Celui de Sus, dar noi ne luptăm permanent“, a arătat Tecău.

„Ilie Năstase nu este un om rău“

Sportivul a subliniat importanţa victoriei echipei de Fed Cup a României, care a învins Marea Britanie la Constanţa, dar a comentat şi evenimentele care au avut loc pe litoral şi care l-au avut în centru pe Ilie Năstase, căpitanul nejucător al formaţiei României. „A fost o victorie foarte bună, într-un moment potrivit. Fiind şi acasă, la Constanţa, mă bucur că Simona Halep a reuşit să câştige două meciuri importante şi să ne îndeplinim obiectivul. Acesta e cel mai important lucru cu care rămânem după acel weekend. Pe de altă parte, s-au spus nişte lucruri care nu trebuiau spuse, asta e părerea mea. Ilie Năstase este efervescent şi a avut tot timpul glume şi comentarii în toată cariera lui, nu e o surpriză pentru nimeni. În acele conferinţe de presă sau în acele momente, poate că e bine câteodată să mai limităm aceste declaraţii. Dar ştim că Ilie este o legendă, un mare sportiv al României. El nu este un om rău, nu a făcut acele declaraţii cu nicio intenţie de a răni pe cineva“, a precizat Horia Tecău.

„Mă simt confortabil, nu mic“

Campionul a declarat că peste tot pe unde merge în lume se simte „confortabil“, şi nu „mic“. „Ştiu că s-a spus acolo (la meciul România - Marea Britanie) că suntem defavorizaţi şi că ne simţim mici. Eu nu mă simt mic nicăieri pe unde mă duc, ci mă simt confortabil, nu am această mentalitate şi nici această atitudine că suntem defavorizaţi. În acelaşi timp, trebuie să fim răspunzători pentru lucrurile pe care le spunem şi pe care le facem. Iar când întrecem măsura, e bine să ne cerem scuze şi să mergem mai departe“.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii