Gesur Suliman și Evghin Ali Foști jucători la CSS Medgidia, continuă să-și trăiască pasiunea pentru handbal ca arbitri. „Parte din viața noastră“ (GALERIE FOTO + VIDEO)
Gesur Suliman și Evghin Ali: Foști jucători la CSS Medgidia, continuă să-și trăiască pasiunea pentru handbal
17 Apr, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
2141
Marime text



- Originari din Medgidia, Gesur Suliman și Evghin Ali sunt acum la București, activând ca profesori de educație fizică și sport la Școala Spectrum.
Originari din Medgidia, ambii sunt acum la București, activând ca profesori de educație fizică și sport la Școala Spectrum București - Colentina, iar arbitrajul e o mare pasiune a lor, practic face parte din viața fiecăruia. Gesur Suliman (33 de ani) e arbitru din 2010 și are peste 700 de meciurile arbitrate la toate nivelurile. Face cuplu la partide cu Ionuț Cazan, și el originar din Medgidia, fost handbalist, dar și profesor apoi la CSS Medgidia. Evghin Ali (29 de ani) a devenit arbitru în 2015, iar de atunci a bifat peste 300 de partide, la toate categoriile. Arbitrează alături de Florin Mihordea, din Moreni.
Amintiri de neuitat
Ca sportivi, Gesur Suliman și Evghin Ali au fost și colegi de echipă o perioadă la CSS Medgidia. Evghin juca portar, iar Gesur era centru. Accederea la turneele finale de juniori cu CSS Medgidia le-au lăsat celor doi amintiri de neuitat. Ulterior, au absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, iar în prezent sunt profesori la Școala Spectrum București - Colentina, unde au și calitatea de directori adjuncți. În același timp, îi dedică arbitrajului mult timp, făcând această activitate din inimă.
Ecuson EHF
„E un hobby și o pasiune. Am vrut să nu ne depărtăm de handbal și am rămas în această activitate. Toate partidele arbitrate ne dau aceleași satisfacție și mulțumire sufletească, indiferent de nivel“, a declarat Evghin Ali. În februarie 2020, înainte de pandemie, a condus alături de Florin Mihordea meciul pentru locurile 5-6 la Jocurile Mediteraneene de tineret, găzduite de Atena, capitala Greciei. De-a lungul anilor, la această competiție au fost delegați și Gesur Suliman și Ionuț Cazan, cuplu care deține ecuson EHF.
„Arbitrajul îți aduce o grămadă de satisfacții“
Într-un interviu postat pe pagina de Facebook a Federației Române de Handbal, Gesur Suliman și Ionuț Cazan vorbesc despre pasiunea lor pentru arbitraj.
„Ca orice arbitri, ne dorim cât mai multe meciuri bune, fără probleme, fără incidente. Acesta e obiectivul principal. Trebuie să te pregătești pentru fiecare joc în parte și să acorzi o atenție sporită alimentației, odihnei și antrenamentelor săptămânale. Cel mai dificil moment din cariera noastră a fost atunci când ne-am separat, colegul meu mutându-se la Ploiești. Eu eram în Constanța, iar distanța a fost un factor destul de greu de suportat la acel moment. Dar, ușor - ușor, lucrurile s-au așezat și am continuat. Partidele tari ne țin pregătiți pe toate durata lor. Arbitrajul e un hobby foarte frumos și îți aduce o grămadă de satisfacții, pe toate planurile. Nu am urmat, ca model, un singur cuplu de arbitri, am încercat să furăm de la cât mai mulți. De-a lungul timpului, am întâlnit cam toți arbitrii internaționali ai României“, a menționat Gesur Suliman, potrivit sursei citate.
Se hrănesc cu presiunea
„De la fiecare meci învățăm câte ceva, și arbitrii tineri, și cei cu experiență. Fără o pregătire bună, cred că un arbitru nu poate reuși. Este foarte importantă atât pregătirea fizică, cât și cea mentală. Presiune există la fiecare meci. Noi probabil că ne hrănim cu ea. Având presiune, cred că te poți concentra mult mai bine. Când avem un meci tare, cu atmosferă, ne motivăm mult mai mult. Putem învăța câte ceva de la toți arbitrii. Colegii noștri sunt talentați și avem ce învăța de la fiecare“, a arătat și Ionuț Cazan, absolvent și el al FEFS de la „Ovidius“, iar în prezent profesor la Liceul Internațional de informatică București (ICHB).
Consacrații Adrian Georgescu și Mihai Moldoveanu
Județul Constanța are și alți arbitri de handbal, cuplul Adrian Georgescu - Mihai Moldoveanu fiind unul consacrat în sistemul competițional din România. Adrian Georgescu e și el originar din Medgidia, iar în prezent e și antrenor, alături de Ionuț Deli-Iorga, la echipa de handbal CS Medgidia (care participă în acest moment la turneul play-off de promovare în Liga Națională), dar și la echipa națională de beach handball. Totodată, conf.univ.dr. Adrian Georgescu e și cadru didactic la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității „Ovidius“ Constanța, făcând parte și din echipa managerială a instituției de învățământ superior (ca prodecan) și fiind și component al mai multor comisii ale FEFS.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto galerie: Iulian Obreja și Facebook (Ionuț Cazan, Evghin Ali)
Citește și:
Competiţie în Maroc
Ionuţ Cazan şi Gesur Suliman, din Medgidia, vor arbitra meciuri de handbal la Jocurile Mediteraneene (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii