Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FC Farul Constanţa Ianis Zicu - „Este rușinos ce se întâmplă și ar trebui să le dea de gândit”

ro

08 Mar, 2021 00:00 3461 Marime text
  • FC Farul a fost nemulţumită profund de arbitraj în meciul cu CSM Slatina, încheiat la egalitate.
  • „Marinarii” mai au de jucat două meciuri în sezonul regular, dar aşteaptă şi trei puncte de pe urma partidei cu U Cluj. 
  • Au trecut mai mult de trei luni, iar comisiile federale nu au luat încă nicio decizie în această speţă. 
 
Aflată în lupta pentru calificarea în play-off, divizionara secundă FC Farul Constanţa a avut un singur obiectiv în meciul din deplasare cu CSM Slatina, victoria. Partida s-a terminat însă la egalitate, 1-1, iar echipa de pe litoral s-a arătat extrem de nemulţumită de maniera de arbitraj.
 
Printre altele, „marinarii” au acuzat neacordarea unui gol, înscris la 0-0, în minutul 40, de Liviu Mihai. „Un meci controlat în totalitate de noi, o partidă bună făcută de băieți și sunt foarte, foarte mândru de felul în care au jucat și au reacționat. Din păcate, în 2021, trăiesc, după 32 de ani de când m-am apucat de fotbal, un arbitraj care-mi lasă un gust amar. După meci, am aflat că același arbitru, la meciul cu Ripensia Timișoara, nu a dat un gol valabil, când intrase mingea în poartă o jumătate de metru, iar în aceeași fază fusese și henț, deci penalty pentru noi”, a declarat, la final, potrivit site-ului oficial al clubului, Ianis Zicu, antrenorul principal al FC Farul.
 

„Două vicieri de rezultat”

 
Pe pagina de Facebook a clubului de pe litoral, a fost scoasă în evidenţă şi eroarea (care a dezavantaj Farul) a arbitrului de la partida cu Ripensia. „Același arbitru, 2 delegări la ultimele 4 meciurile ale noastre, de fiecare dată în deplasare, 2 decizii greșite împotriva echipei noastre, 2 vicieri de rezultat. Ripensia Timişoara - Farul, 14 decembrie - penalty neacordat în favoarea alb-albaştrilor, după un henț clar, la scorul 0-0. CSM Slatina - Farul, 6 martie - gol marcat de Liviu Mihai și anulat fără explicație, la scorul de 0-0”, este mesajul care însoţeşte cele două faze litigioase.
 

Cartonaş galben şi pentru Zicu

 
În meciul de la Slatina, Zicu a primit cartonaş galben din partea arbitrului, la faza golului anulat. „Pun doar un punct în plus în clasament, nu trei, deși ar fi fost gol de 1-0 în prima repriză. A fost foarte inteligent pentru că la golul anulat a fluierat înainte de a intra mingea în poartă, pentru că a simțit pericolul. Nu a fost nimic, avem reluările, toată lumea a văzut acest lucru. Dar nu poți vorbești cu ei, nu poți să le spui nimic. Mi-a dat galben, după care nu am mai vorbit deloc în a doua repriză, tocmai pentru a nu fi eliminat. Am spus că vreau să am un comportament cât se poate de decent, dar, de multe ori, ajungi să cedezi. Te întrebi dacă eu, Tibi Curt, Marica încurcăm pe cineva pentru că am jucat fotbal, dar nu suntem genul de oameni care să stăm prin birouri, să sunăm și să ne împrietenim doar de dragul de a avea un arbitraj bun sau a sta la un pahar de vin și să ne apropiem de oamenii care conduc fotbalul românesc. Cred că fiecare trebuie să-și facă treaba, iar cei care conduc să fie echidistanți. Sâmbătă, din păcate, mi-au arătat că nu este așa. Fotbalul românesc nu este pe un drum bun”, a precizat antrenorul Farului, conform fcfarulconstanta.ro.
 

„Domnii arbitri deţin adevărul absolut”

 
În partea secundă, Ianis Zicu a spus că a evitat să mai discute cu arbitrul, pentru a nu fi eliminat, având deja cartonaş galben. „Tot jocul a fost la o singură poartă. Doar un moment de neatenție, la începutul reprizei a doua, când au și marcat. A fost o poziționare greșită a lui Carabela. Poate, dacă ar fi simțit și el în teren, ca de altfel toți colegii săi, că poate să fie mai agresiv, nu se întâmpla așa. Orice contact, de orice fel, era fault. Chiar am avut o discuție cu doamna arbitru, al patrulea oficial. La o fază, striga la un jucător: «Ia mână de pe el!». I-am spus că poate eu i-am cerut eu să facă fault și să-l lase să țină mâna pe adversar, să nu treacă în treimea periculoasă a terenului. Mi-a răspuns că ei încearcă să ajute. Trebuia să ajutați și în momentul în care s-a marcat golul și s-a văzut clar că nu a fost nimic. Să spui că este gol și ajutai arbitrul de centru, pentru că de aceea sunteți pe margine. Dar tot timpul, domnii arbitri au explicații, tot timpul ei sunt cei care dețin adevărul absolut. Noi am jucat fotbal, dar nu ne pricepem atât de mult la arbitraj și întotdeauna găsesc o portiță să iasă din situațiile dificile în care îi punem prin întrebările noastre. Și întrebările trebuie să fie cu puncte de exclamație, toate puse acolo unde trebuie, ca nu cumva să se înțeleagă altceva și după aceea să fii pedepsit și chemat la comisii și suspendat. Nu am vorbit deloc repriza a doua, a vorbit doar Daniel Florea. Mi-am văzut de treaba mea, am stat cuminte, tocmai pentru a nu fi avertizat cu al doilea cartonaș galben și trimis în tribună.”, a spus Zicu.
 

„Părea că trage de timp!”

 
Principalul Farului a acuzat şi faptul că arbitrul a acordat prea puţine minute de prelungire. „Pe lângă aceste lucruri, doar trei minute de prelungire. De câte ori suntem la egalitate sau conduși, primim trei minute. S-au făcut 5-6 schimbări, multe întreruperi de joc ale arbitrului, prin care el, pur și simplu, părea că trage de timp. Oprea jocul, stătea de vorbă cu jucătorii și le tot explica. A fost un arbitraj urât, pe care, sincer, sper să nu-l mai am toată cariera mea. Sper să am norocul să nu mă mai arbitreze acest arbitru. Cu toate că, la ceea spun acum, s-ar putea să mi-l trimită chiar etapa următoare”, a menţionat Ianis Zicu.
 

„Există nervi, există frustrare”

 
Tehnicianul constănţean spun că arbitrii ar trebui să se gândească că pentru jucători fotbalul e un job, de pe urma căruia îşi întreţin familiile.
 
„Este rușinos ce se întâmplă și ar trebui să le dea de gândit, pentru că acești jucători, care muncesc, au familii și suferă. Pentru ei este un job și vreau să cred că acești arbitri, când ajung acasă, se gândesc un pic la cât rău pot să facă acestor oameni prin deciziile pe care le iau. Se vede foarte clar că nu ofsaid, că nu e nimic. M-a întrebat cineva dacă se implementează VAR-ul. Din punctul meu de vedere, la cum suntem noi, românii, cred că o să găsim soluții să nu poată să fie decisiv VAR-ul. O să fie maniera de arbitraj astfel încât să nu existe faze pentru VAR. O să oprească jocul acolo unde trebuie și tot va fluiera așa cum câteodată, trebuie, din păcate. Mi-e greu să spun lucrul acesta, pentru că antrenez de doi ani și m-am abținut până acum, dar încep să le dau dreptate antrenorilor cu experiență, pe care îi văd frustrați și nervoși, pentru că trăiesc astfel de momente și o echipă poate să-și rateze obiectivul dintr-o decizie a unui arbitru. Există nervi, există frustrare. Jucătorii pun suflet, au arătat că vor să câștige meciul, au jucat, dar, din păcate, rezultatul a fost acesta”, a punctat Ianis Zicu.
 

„Cred în continuare în șansele pe care le avem”

 
Cu punctul de la Slatina, FC Farul a ajuns la cota 25 în clasament, având în 16 meciuri şapte victorii, patru egaluri şi cinci înfrângeri, golaveraj 18-16. În sezonul regular, „marinarii” mai au de jucat două partide: acasă cu Fotbal Comuna Recea (sâmbătă, 13 martie, de la ora 11.00) şi în deplasare cu U Craiova 1948, liderul clasamentului. „Cred în continuare în șansele pe care le avem. Mai sunt două meciuri, avem șansa de a face 6 puncte și sper să reușim acest lucru, pentru că este o muncă extraordinară”, a menţionat Zicu. În plus, Farul aşteaptă şi trei puncte de pe urma meciului cu U Cluj, însă, după mai mult de trei luni, comisiile federale nu au luat încă nicio decizie în această speţă.
 

„Nu există niciun temei regulamentar”

 
Acesta este un alt motiv de nemulţumire al lui Ianis Zicu. „Ne amână de aproape patru luni pentru o decizie firească, normală. Tocmai pentru a nu ne da punctele în clasament, tocmai pentru a fi jos, tocmai pentru a nu putea să emitem pretenții la play-off. Iar atunci când ni le vor da, să nu mai putem face nimic cu ele. Eu le-am zis și jucătorilor mei că, din punctul meu de vedere, echipa are 28 de puncte astăzi. Acele puncte le avem de mult timp, doar că au lungit-o și o fac de o manieră, din punctul meu de vedere, josnică. Nu există niciun temei regulamentar, nu există nimic prin care să poți să amâni o decizie de această manieră. Știu foarte clar că atunci când eram jucător, acum mulți ani, și erau datorii către jucătorii din fotbalul românesc, că, la fel, se intervenea pe la comisii și se amâna. Până la urmă, jucătorii câștigau ce era al lor, dar luau atunci când și cluburile reușeau să facă plățile, ca să nu fie depunctate. Acum este un alt caz, acesta de a ține alte echipe și a avea, probabil, interese pentru echipele care au stadioane noi. Din păcate, noi la Constanța nu avem un stadion nou. Fotbalul românesc este într-o continuă cădere și își doresc foarte mult ca echipele care au un pic mai multă susținere din partea primăriilor și a oamenilor apropiați de cei care conduc fotbalul să promoveze. Asta este ce am simțit eu astăzi, pe teren. Îmi pare rău dacă jignesc pe cineva, dar atât am văzut și asta pot să spun”, a punctat antrenorul Farului. 
 
Sursa foto: Facebook (FC Farul Constanţa)
 
 

 
Citeşte şi:
 
FC Farul Constanţa, egal în meciul cu CSM Slatina

Farul Constanța. Ianis Zicu, nemulțumit de arbitraj
„Dacă aș fi câștigat, aș fi fost și mai vehement. E greu de jucat 11 contra 14”


 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii