Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:30 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment sportiv special, sâmbătă, la Constanţa Meci de baseball SUA - România, de Ziua Jackie Robinson (video)

ro

15 Apr, 2017 00:00 1905 Marime text
Eveniment sportiv special, sâmbătă, 15 aprilie, la Constanţa, pe stadionul „Portul“, care va găzdui un meci-eveniment de baseball între echipa SUA, reprezentată de militarii americani din România, şi echipa naţională de baseball a României. 

Meciul celebrează 70 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, legendarul Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York, spărgând barierele discriminării rasiale. Jackie Robinson a debutat pentru echipa Brooklyn Dodgers în 1947. A fost remarcat ca un jucător cu calităţi excepţionale şi a activat în cadrul ligii americane de baseball (Major League Baseball), purtând numărul 42. Ulterior, acest număr a fost retras, nicio echipă din Major League nemaialocându-l, în semn de respect.
 
Jackie Robinson a devenit un nume de referinţă pentru lupta pentru egalitate, pentru combaterea discriminării rasiale, dar şi pentru promovarea diversităţii şi a toleranţei. Data de 15 aprilie este Jackie Robinson Day. Partida începe la ora 11.00, iar intrarea este liberă. Spectatorii vor avea parte de o atmosferă de sărbătoare tipic americană, cu muzică, răcoritoare, multă bună dispoziţie şi surprize.
 
Proiectul Jackie Robinson Trophy este realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti şi al Federaţiei Române de Baseball şi Softball. La disputa demonstrativă va fi prezent şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, care va vorbi în deschiderea meciului, alături de primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, şi de preşedintele Federaţiei Române de Baseball şi Softball, Andrei Mirescu. David Burlacu, elev al Şcolii nr. 30 din Constanţa, va intona imnurile României şi Statelor Unite ale Americii, iar cercetaşi marini din Constanţa vor purta cele două drapele. Primarul Constanţei va arunca prima minge a meciului.
 
Jocul de baseball a fost popularizat la începutul acestei săptămâni la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa, unde americanii Christopher Crabb şi James Cress, puşcaşi marini de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, din Exerciţiul „Black Sea Rotational Force 17.1“, au explicat regulile jocului, dar le-au şi lansat elevilor şi cadrelor didactice de la unitatea de învăţământ invitaţia de a veni la meci.
 
Sursa foto: Facebook (Federaţia Română de Baseball şi Softball)

Ti-a placut articolul?

Comentarii