Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:34 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Ofiţeru şi Mihai Nenciu, evoluţii supraomeneşti la „100 miles of Istria“ „Simt furnicături şi în pleoape“ (galerie foto)

ro

10 Apr, 2017 00:00 3962 Marime text
Constănţenii Bogdan Ofiţeru şi Mihai Nenciu au încheiat cu bine prestigiosul ultramaraton montan „100 miles of Istria“, care s-a desfăşurat în Croaţia şi la care au alergat neîncetat zeci de ore (încadrându-se într-un termen-limită) pe distanţa de peste 170 de kilometri, cu o diferenţă de nivel de 7.400 de metri!
 
Întrecerea din Munţii Croaţiei face parte din calendarul competiţional Ultra World Trail Tour, ce înglobează cele mai grele 22 de curse de alergare montană din lume. Bogdan Ofiţeru (30 de ani) şi Mihai Nenciu (37 de ani) au fost primii participanţi din Constanţa la „100 miles of Istria“ şi s-au încadrat cu brio în termenul-limită de 48 de ore pentru finiş, Bogdan realizând timpul de 27 de ore, 45 de minute şi 19 secunde, iar Mihai - 39 de ore, 25 de minute şi 52 de secunde.

 „Cel mai greu lucru făcut vreodată“ 

„Ne-am îndeplinit obiectivul principal, acela de a termina cursa înainte de termenul-limită de 48 de ore. Cred că a fost cel mai greu lucru pe care l-am făcut vreodată. Şi fără falsă modestie, cred că vor trece cel puţin 100 de ani până vor mai termina alţi constănţeni un ultramaraton montan de peste 100 de mile. A fost extrem, extrem de greu. Am avut ghinionul să prindem nişte zile toride, cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius. Căldura plus oboseala ne-au cam dat de furcă, cel puţin după kilometrul 90, până spre finalul cursei. Traseul a fost extrem de tehnic“, a declarat Mihai Nenciu.

„Nici nu ştiu din ce motiv să plâng“ 

Pe lângă obiectivul de bază, cei doi constănţeni aveau un alt plan îndrăzneţ, sperând să coboare chiar sub 30 de ore! Bogdan a reuşit. „Am încheiat cursa sub 28 de ore, deşi am pornit pregătit că nu voi putea să alerg sub pragul psihologic al celor 30 de ore. Senzaţia este unică şi foarte greu de explicat. Nici nu ştiu din ce motiv să plâng: ori că sunt foarte obosit şi sigur incoerent, ori din pricina emoţiilor sau poate din cauza durerilor ce îmi străbat tot corpul. Simt furnicături şi în pleoape!“, a precizat Bogdan Ofiţeru. „În cadrul acestui tip de competiţie sunt multe aspecte care nu pot fi controlate. Oricum, este un rezultat excepţional. 173 de kilometri de alergare montană, cu o diferenţă de nivel absolut brutală. Rata de abandon a fost una enormă, aproape 50%“, a spus şi Mihai Nenciu. 

Încearcă să traverseze Carpaţii în alergare 

Ca planuri, cei doi temerari speră ca, în 2018, să participe la Tour de Geants (330 de kilometri de alergare montană) şi tot la anul sau poate la sfârşitul acestei veri ar vrea să încerce traversarea Carpaţilor în alergare (1.200 de kilometri). „La «100 miles of Istria», am avut ca obiectiv să terminăm cursa înainte de termenul-limită şi să reuşim astfel să luam cele patru puncte care sunt acordate celor ce termină întrecerea. Avem nevoie de nouă puncte pentru a participa la Ultra Trail de Mont Blanc de anul viitor. În funcţie de dificultatea cursei, se oferă până la patru puncte. Cele nouă puncte se pot însuma din maximum trei curse. Noi avem deja baremul făcut“, a mai spus Mihai Nenciu.

„Noi priveam la «Românii au talent», ei aveau şase-şapte ore de alergat“

Evoluţiile supraomeneşti ale celor doi alergători de la „100 miles of Istria“ au fost apreciate în mod deosebit şi de prietenul lor Nicu Rotaru, un alt mare fan al mişcării şi al exerciţiului fizic. „Ieri, la ora 16, prietenii mei Mihai Nenciu şi Bogdan Ofiţeru au luat startul la cursa de 171 de kilometri alergare în teren variat din Croaţia. Ca să înţelegem... când noi luam cina, ei aveau trei-patru ore de la start, noi priveam la «Românii au talent», ei aveau şase-şapte ore de alergat. Ne-am trezit, bem cafeaua, ei aleargă. Noi azi grătare, mall, cafele ş.a.m.d., ei sunt tot în cursă. Diseară, ne punem în pat, spălat pe dinţi, Mihai & Bogdan încă aleargă. Băgăm un somn liniştit, alţii la club, până dimineaţa, ai noştri tot pe alergare. Mâine pe la prânz, după cum i-or ţine genunchii, ar cam trebui să termine. De ce fac treaba asta? Pentru că pot. Mihai a terminat cursa după Bogdan, azi-dimineaţă, pe la 6, după 38 de ore de la start“, a postat pe Facebook Nicu Rotaru.
 
Sursa foto: Facebook

Citeşte şi:

Bogdan Ofiţeru şi Mihai Nenciu, aventuri în Munţii Croaţiei: Doi temerari din Constanţa îşi forţează limitele la „100 miles of Istria” (galerie foto)

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii