Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde au fost situate şi cui au aparţinut? Incursiune prin conacele marilor boieri ai judeţului Constanţa

ro

18 Mar, 2013 00:00 11314 Marime text
Au deţinut zeci de hectare de terenuri şi au locuit în conace frumoase, la care alţii doar visau. Au fost consideraţi moşieri, proprietari de terenuri, care prin Decretul 83/1949 au fost expropriaţi de comunişti. Unele conace au supravieţuit timpului, fiind retrocedate, altele s-au transformat în ruine. Câte conace au existat în judeţul nostru? Unde au fost amplasate şi cui au aparţinut? Informaţiile ne-au fost puse la dispoziţie de Virgil Coman, Şeful Serviciului Judeţean Constanţa a Arhivelor Naţionale. Conace au fost atestate în localităţile Cumpăna, Lanurile, Amzacea, Săcele, Techirghiol, Independenţa, Valu lui Traian, Mireasa, Mihail Kogălniceanu, iar lista localităţilor poate continua. După expropriere, unele au fost transformate în sedii ale Gospodăriilor Agricole de Stat, unele în dispensare, altele în primării.

În comuna Cumpăna existau două conace. Primul care avea un parc cu pomi fructiferi şi o alee de trandafiri aparţinea lui Constantin Alimănişteanu. Imobilul a fost  propus pentru dispensar. Cel de-al doilea conac, situat în Cumpăna aparţinea lui Zainea şi Ion Ichim. La doi kilometri de Amzacea era situat conacul lui Gh. Brătucu. Proprietatea lui Radu Rădulescu, situată la marginea comunei Lanurile, a fost propus, după expropriere, pentru  a fi transformat în Primărie. Tot în comuna Lanurile exista şi conacul lui Ştefan Radu, transformat în sediu al GAS. La 2 kilometri de comuna Ciobanu, era situat conacul lui Ion Olteanu. A fost pus la dispoziţia primăriei. Stela şi Nicolae Popeia au fost proprietarii conacului, situat în comuna Săcele. După expropriere, conacul a fost ocupat de un pluton de grăniceri. Ulterior, a fost transformat în sediul Gospodăriei Agricole de Stat (GAS). Alte două conace, situate în Săcele, aparţineau lui Mircea Eremia şi Elenei Gh. Petru. Primul era în stare de degradare, iar cel de-al doilea a fost ocupat de GAS. Familia Mustafa deţinea un conac la Techirghiol. În Dobromir Vale într-un conac a locuit familia Bedros A. Bedros. În satul Filimon Sârbu (actualul sat Moviliţa), conacul era deţinut de Ion Banciu.În localitatea Independenţa fostul conac al Victoriei Butu a fost transformat în sediul al GAS. În localitatea Valu lui Traian erau trei conace. Unul aparţinea Vioricăi Creţoiu, cel de-al doilea lui Hristu Frangopol Lichiardopol, iar cel de-al treilea lui Dumitru Taşcovici. Toate au fost ocupate de GAS. Printre localităţile în care au existat  conace se mai numără Viişoara. Imobilul de aici era deţinut de inginerul I. Grigoroiu. Şi acesta a fost ocupat de GAS. În localitatea Izvorul Mare cele două conace (unul proprietatea lui Traian Oancea, altul – a lui Gh. Golea) au fost ocupate de GAS. La Peştera, conacul aparţinea  Luciei şi Anetei Constantinescu. Şi acesta a fost ocupat de GAS. Ionel Popa  avea un conac în comuna Ciocârlia de Jos, iar în comuna Mircea Vodă, conacul aparţinea familiei Suditu. Ambele gospodării au fost ocupate de GAS.

Fostul prefect Bonachi şi conacul său din Castelu

În comuna Castelu, deţinea un conac şi Alexandru Bonachi, care a fost prefect în anul 1944. Şi această proprietate a fost ocupată de GAS. Alte două conace au fost expropriate în comuna Poarta Albă. Este vorba despre conacul care a aparţinut Eleonorei Stelea şi conacul lui Octavian Văleanu. Ambele au fost ocupate de GAS. Localitatea Ţepeş Vodă se lăuda cu şase conace. Cei şase proprietari erau: Vasile Tipuriţă, Maria Manea, Aurel Moţoi, Constantin Ionescu, Voicu Moţoi şi Aneta Balaban. În localitatea Nicolae Bălcescu, au fost expropriate trei conace. Acestea aparţineau lui Ion Munteanu, Andrei Butunoiu şi Victoria Nistor. Alte două conace erau în comuna Horia. Acestea aparţineau lui Eugen Rurac şi Victoriei Stănulescu. Ambele au fost ocupate de GAS. Conacul situat în satul Cloşca aparţinea lui Radu Peteu. Şi acesta a fost ocupat de GAS. La Hârşova, a fost expropriat conacul  Lucreţiei Nădejde, care a fost ocupat de GAS. În localitatea Nuntaşi, conacul aparţinea lui Vaeham Iosnic Davidoglu. A fost transformat în secţia Horticolă a GAS Săcele. În localitatea Râmnic, conacul expropriat aparţinea lui Gheorghe Gh. Nistor. Şi în localitatea Grădina era un conac, care aparţinea lui Alex şi Anetei Calfeteanu. Acesta a fost ocupat de GAS. Nicolae Roşculeţ avea un conac în satul Runcu, care a fost ocupat de GAS Grădina. În localitatea Mireasa, conacul expropriat aparţinea lui Ion Cazacu. Ulterior, acesta a fost ocupat de GAS Târguşor. Alte trei conace existau în comuna Mihail Kogălniceanu. Acestea aparţineau lui: Radu şi Maria Tocitu, Traian şi Victor Şeitan, respectiv Valeriu Roşculeţ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii