Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:10 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toamna se numără scumpirile Legumele şi fructele, la preţuri corect exagerate (galerie foto)

ro

08 Sep, 2012 02:56 6930 Marime text
02_preturi.jpgPreţurile la legume şi fructe au crescut în pieţe. Şi alimentele de bază precum uleiul, făina sau zahărul au costuri piperate. Întrucât produsele sunt mult prea scumpe, precupeţii stau cu marfa pe tarabe, iar cumpărătorii se ocupă doar cu uitatul înspre galantare, ca la expoziţie.

Comercianţii din pieţe care se declară a fi producători dau din umeri şi spun că acestea sunt preţurile şi altele nu puteau fi. Seceta şi creşterea costului carburanţilor au determinat majorarea preţurilor la fructe şi legume, mărturisesc aceştia. Iată o sinteză a preţurilor la legume şi fructe afişate ieri de comercianţi la tarabele din pieţele Tomis III, Griviţei şi Brotăcei: cartofi - 2 lei/kg, ardei gras - 3-3,5 lei/kg, roşii - 4-6 lei/kg, castraveţi - 3-4 lei/kg, morcov - 2,5 lei/kg, varză - 2-3 lei kg, usturoi - 15 lei/kg, dovlecei - 2 lei/kg, păstăi - 10 lei/kg, fasole - 7-9 lei/kg, gogonele - 3 lei/kg, conopidă - 10 lei/kg, prune - 2-3,5 lei/kg, pere - 5-6,5 lei/kg, mere - 3,5-4 lei/kg, nectarine - 4 lei-7 lei/kg, struguri - 3,5 lei-8,5 lei/kg, portocale - 8 lei/kg, banane - 7 lei/kg.

La fel ca legumele şi fructele, şi alimentele de bază se poartă la mare preţ. Un kilogram de ulei costă 7 lei. Mălaiul se vinde cu 2,5 lei/kg, făina cu 3,5 lei/kg, iar orezul cu 5-7,5 lei/kg.

„Preţurile sunt cam mărişoare"

1_01.jpgÎn piaţa Griviţei, cei mai mulţi constănţeni se uitau ieri lung la preţuri şi părăseau piaţa cu sacoşele goale şi cu... cumpărături la bucată. Aceeaşi stare de spirit am întâlnit-o şi în pieţele Tomis III şi Brotăcei. „Preţurile sunt cam mărişoare pentru pensiile din ziua de azi. Luăm câte un pic din fiecare. Roşiile au ajuns 5 lei kilogramul, am luat doar jumătate de kilogram ca să ne facem pofta", s-a plâns S. Tomescu, o pensionară. Constănţeanca a mărturisit că trăieşte dintr-o pensie de 850 de lei câştigată de soţ şi că fără ajutorul venit din partea copiilor nu ar reuşi să facă faţă preţurilor din pieţe. Întrucât legumele sunt prea scumpe, S. Tomescu nu va mai pune murături în această toamnă. „Deşi nu sunt aşa gustoase precum cele făcute în casă, atunci când ne va fi poftă vom cumpăra murături gata făcute din supermarket", ne-a spus pensionara. Familia Petcu a luat şi ea la cercetat fiecare tarabă în parte, fără a cumpăra însă ceva. „Suntem cu uitatul, nu cu cumpăratul. Preţurile sunt mari, iar soţul are o pensie de 700 de lei, iar eu o pensie de 600 de lei. De murături nu avem bani şi nici nu mai facem de câţiva ani, că nu mai consumăm", a declarat Petcu C.

„Vânzările merg prost"

În piaţa Tomis III lumea se înghesuia să cumpere de la precupeţii aflaţi pe caldarâm, încercând, cu sorţi de izbândă sau nu, negocierea preţurilor, de altfel aceleaşi ca şi în zona amenajată cu tarabe. „Preţurile sunt potrivite. Legumele şi fructele nu au cum să fie ieftine dacă ne gândim că a fost secetă şi majoritatea sunt din import. Sănătate să fie şi om trece cu bine peste toate", a mărturisit Maria Popescu, aflată la cumpărături în piaţa Tomis III. Nicoleta Grosu, din Topalu, vinde marfă în piaţa Tomis III de şapte ani, se gândeşte însă să renunţe întrucât vânzările merg prost. „La anul cred că merg cu produsele direct în angro chiar dacă o să vând kilogramul cu 5 lei mai ieftin, măcar scap de marfă şi nu mai plătesc nici taxe pentru închirierea tarabei", susţine Nicoleta Grosu. Lucrurile se prezentau la fel şi în piaţa Brotăcei. Pe de o parte erau cumpărătorii nemulţumiţi de preţuri şi pe de altă parte comercianţii, care susţineau că astea-s preţurile. „Dacă nu se vinde marfa, mai lăsăm din preţ", a precizat o precupeaţă. Nu de aceeaşi părere sunt însă toţi comercianţii. „Dacă nu se vând, le aruncăm sau le dăm la animale", a precizat Nicoleta Grosu. „Tămbălăul (n.r. tomberonul) este cel mai bun angrosist, înghite totul", a precizat şi Petru Amarinel, precupeţ din Piaţa Tomis III, care este de părere că preţurile practicate de el nu sunt mari (4 lei kilogramul de ardei kapia, 3 lei kilogramul de ardei gras, 2 lei kilogramul de varză).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii