Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sunca de pui cu apa pentru bolnavi

ro

04 Feb, 2009 02:44 1759 Marime text

Spitalul_Judetean_bolnavi_mancare.jpgLa începutul săptămânii, conducerea Spitalului Judeţean a organizat o licitaţie în vederea atribuirii contractului de furnizare preparate din carne.

Doar doi ofertanţi s-au arătat interesaţi să alimenteze stocurile unităţii spitaliceşti: SC Produs Natural Brăila SRL - distribuitor recomandat de Consiliul Local Mangalia şi Arimex Comexim 2000 Bucureşti - firmă care a participat şi la licitaţia din 23 ianuarie, pentru furnizarea de lapte dulce pasteurizat, cu 1,8 % grăsime, şi smântână, organizată tot de Spitalul Judeţean.

Societatea din Bucureşti pare să-şi fi făcut o tradiţie în a furniza produse pentru bolnavii din Constanţa, pentru că, în 2006, a câştigat un contract cu cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, privind furnizarea de alimente. Tot Arimex Comexim 2000 este şi firma care, în 2007, a câştigat licitaţia privind serviciul de catering pentru cantina Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. De asemenea, Petre Preda a furnizat, prin firma pe care o conduce, conserve, legume şi carne Consiliului Local Ploieşti, după ce apus mâna pe un contract de 229.205,71 lei.

Mai multă apă decât şuncă

Valoarea estimativă a contractului pentru care au făcut oferte societăţile din Brăila şi Bucureşti este de 140.000 lei. De parcă s-ar fi vorbit, niciunul dintre reprezentanţii societăţilor care au licitat nu a avut actele în regulă. Atât SC Produs Natural Brăila, cât şi Arimex au prezentat documentele în copie, deşi în caietul de sarcini se preciza că acestea trebuie să fie prezentate în original sau copie xerox legalizată. Ba, mai mult, distribuitorii nu au prezentat, conform procedurilor de organizare a licitaţiei, autorizaţii de la producătorii a căror marfă au prezentat-o spitalului. Nici atunci când a fost vorba de mostre nu s-au respectat procedurile. Reprezentanţii comisiei, condusă de dr. Florin Streinu, director administrativ al SCJU, au explicat că Produs Natural Brăila SRL are autorizaţie doar din partea unui producător (SC Galco SA Brăila), deşi la licitaţie prezentase mostre de la doi producători. Aşa cum s-a constatat ulterior, cel de-al doilea producător era Soroli Cola SA. Iar şunca presată de pui, care ar fi trebuit să fie livrată de această societate pentru a asigura parte din hrana bolnavilor, era îndoită cu apă. Caietul de sarcini a fost încălcat per total. Ofertanţii nu au ţinut cont nici măcar de produsele care le erau solicitate. Astfel, în loc să se aducă mostre de pui, au fost aduse de porc. S-a asistat şi la situaţia în care mostrele de crenwurşti erau din ambele categorii, deşi era specificat clar în caietul de sarcini că se cer produse din pui. Cu toate acestea, membrii comisiei au convenit să le mai acorde o şansă ofertanţilor şi au dispus ca în 72 de ore să fie completată întreaga documentaţie.

Lapte stricat

Aiureala ofertanţilor s-a constatat şi pe 23 ianuarie, când la spital au fost organizate două licitaţii pentru produse lactate. La cea pentru iaurt, spre exemplu, niciunul dintre cei trei ofertanţi nu a prezentat produse conform caietului de sarcini. Mai mult, reprezentantul SC Granbis SRL Constanţa, unul dintre participanţi, nu avea nici măcar menţionată unitatea de măsură a produsului pe care l-ar fi putut furniza. În schimb, Spicul Dorohoi SRL, care a avut aproape cea mai bună ofertă, a fost implicat în mai multe scandaluri. Firma a câştigat licitaţia de distribuire a produselor ce făceau parte din programul guvernamental „Laptele şi cornul" pentru anul şcolar 2007 - 2008. Mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Dorohoi au reclamat calitatea, gustul şi mirosul laptelui distribuit de societate, iar probele recoltate de către organele abilitate au scos la iveală faptul că produsul nu putea fi consumat de elevi. Presa locală a prezentat, în repetate rânduri, cazul Spicul Dorohoi şi faptul că firma a fost sancţionată de autorităţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii