Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să fie oare dracu-atât ne negru? De ce fug Becali, Mazăre şi Constantinescu de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa?

ro

21 Feb, 2014 00:00 2966 Marime text
La ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal, primarul Radu Mazăre a declarat că medicii români l-au „burduşit" cu antibiotice o lună şi jumătate, suspectându-l de o infecţie, şi i-au interzis să mai facă sport, apoi a mers la consultaţii în Germania, unde doctorii i-au spus că nu are nimic. „Medicii români mi-au spus că am nu ştiu ce infecţie şi m-au burduşit cu antibiotice o lună şi jumătate. Ultimul mi-a zis «îţi dau nişte antibiotice, dar nu poţi să mai faci sport că îţi rupi încheieturile». M-am urcat în avion, m-am dus în Germania. Ştiţi ce mi-a zis neamţul? «Bea apă şi du-te acasă». «Dar, doctore, în România, medicamente...». «Bea apă şi du-te acasă că nu ai nimic»”, a afirmat Radu la finalul şedinţei Consiliului Local.
 
Şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a preferat să meargă la o unitate sanitară din America pentru investigaţii medicale, în detrimentul spitalului constănţean, el spunând că are o afecţiune gravă pentru care s-a tratat la mai multe clinici din străinătate.
 
Şi apărătorii lui Gigi Becali au depus o cerere la Penitenciar prin care îşi exprimă refuzul de a fi operat la Spitalul Judeţean Constanţa, de frica unei infecţii sau, mai rău, a unei paralizii. „N-avem laboratoare în România pentru a face astfel de operaţii. Eu nu vreau să fac operaţia la Spitalul Judeţean Constanţa, a spus şi Becali. Are acest drept. Spitale din România, pentru asemenea intervenţii, prezintă un risc sporit. Există atâtea infecţii spitaliceşti care pot să aibă consecinţe dezastruoase. La dosar am depus manifestările a 25 de persoane care au fost supuse unor asemenea intervenţii în România şi au rămas în scaunul cu rotile, deoarece au fost un eşec aceste intervenţii chirurgicale. Acest risc planează şi deasupra clientului nostru în sensul în care va fi obligat să urmeze acest parcurs”, a precizat, la rândul ei, avocata Vasii.
 
Investiţii de milioane de euro în unitatea sanitară
 
Pe data de 23 iunie 2010, Consiliul Judeţean Constanţa a preluat Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. De atunci, autoritatea publică judeţeană a reparat şi modernizat unele secţii şi clinici din cadrul unităţii sanitare, cum ar fi Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, Clinica de Oncologie, Clinica ATI. A fost deschis şi Centrul de cardiologie intervenţională – Cardiolife.

În luna martie 2012,a fost inaugurată cu fast Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală. Proiectul de reabilitate a fost susţinut şi finanţat de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC). Clinica beneficiază de spaţii amenajate ultramodern. Blocul operator, ce se întinde pe o suprafaţă de 700 de mp, are în componenţă patru săli de operaţii, un spaţiu de sterilizare, spaţiu de pregătire a bolnavilor, zona postoperatorie. De asemenea, blocul operator a fost dotat cu un sistem de ventilare cu flux laminar, care duce la o scădere a infecţiilor intraspitaliceşti, fapt pentru care militează spitalele din întreaga lume. Pentru secţia de Ortopedie a fost achiziţionat şi un aparat de radiologie unic în ţară. Pacienţii sunt cazaţi în condiţii moderne, secţiile fiind dotate cu paturi ultramoderne. Pentru fiecare există câte o telecomandă, dar şi câte un buton de urgenţă. Au fost amenajate şi camerele de lucru pentru asistenţii medicali, laboratorul pentru determinări de urgenţă, sală de aplicare a protezelor gipsate, cu anexele pentru pregătirea feşelor, cameră pentru medici anestezişti.

Şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie este dr. Alexandru Şerban, medic ortoped cu mai mult de trei decenii experienţă în acest domeniu. Nu este singurul ortoped venit de la Bucureşti. „Nu am venit singur din capitală, ci cu încă şapte medici, colegi de-ai mei de la Floreasca. După mine au mai venit şi rezidenţi, şi asistenţi. În total suntem 19 cadre medicale”, declara, într-o conferinţă de presă din 27 martie 2013 medicul Alexandru Şerban. Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală se află la etajul patru al spitalului judeţean, pe acelaşi palier cu noua clinică de Chirurgie Cardio-Vasculară, condusă de dr. Marius Militaru. Astfel, cu fondurile CJC – 10 milioane de euro s-a reuşit finalizarea lucrărilor de modernizare pe întreg etajul IV al spitalului unde funcţionează Clinica de Chirurgie Cardio-vasculară şi Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală.

Din anul 1969 de când a fost construit Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Secţia de Chirurgie nu a fost reabilitată. De aceea, conducerea unităţii sanitare a solicitat ajutorul Consiliului Judeţean Constanţa pentru a sprijini financiar renovarea şi dotarea acestei secţii. În martie 2013 s-a dat startul reabilitării Clinicii de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SCJU). Şi de acestă dată, proiect a fost iniţiat şi susţinut, la fel ca şi în cazul Clinicilor de Chirurgie Cardiovasculară sau Ortopedie, de către Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), instituţie care a preluat SCJU din punct de vedere administrativ. Şeful Clinicii de Chirurgie este prof. univ. dr. Octavian Unc. Noua Clinică are aproape o sută de paturi, în loc de 75. Blocul operator al Clinicii de Chirurgie este dotat cu aparatură de ultimă generaţie, care permite medicilor să intervină indiferent de gradul de dificultate al operaţiilor. Printre achiziţiile care urmează să fie făcute se numără şi un lanţ de chirurgie laparoscopică 3 D, care costă 75.000 de euro, dar şi mai multe instrumente de tăiere şi coagulare.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa există şi un compartiment care salvează inimile constănţenilor cu infarct. Este vorba despre Centrul de cardiologie intervenţională de ultimă oră la SCJU, realizat la iniţiativa lui Nicuşor Constantinescu. Astfel, lângă Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a fost deschis, acum doi ani, în luna mai 2012, centrul „Cardiolife”, un parteneriat public-privat(CJC - SCJU - Cardiolife Timişoara). Intervenţiile care au loc aici sunt posibile datorită sprijinului financiar acordat, exclusiv, de către autorităţile locale. Medicul coordonator al Secţiei de Cardiologie Intervenţională este dr. Bogdan Mut. Aici îşi desfăşoară activitatea medici specializaţi, care au posibilitatea să lucreze cu aparate de ultimă generaţie ce au fost aduse la SCJU. „La Constanţa, dar şi în Dobrogea, nu o să se mai spună că se moare cu zile”, a declarat preşedintele CJC, la inaugurarea secţiei, în luna mai, 2012.

În luna mai 2012, în prezenţa ministrului Sănătăţii de atunci, Vasile Cepoi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a inaugurat ieri noua Secţie de Oncologie, a cărei reabilitare a costat două milioane de euro. Secţia de Oncologie a fost complet renovată şi va oferi condiţii deosebite pacienţilor. Noua secţie va avea 25 de paturi şi le va asigura bolnavilor oncologici atât tratamentul de care au nevoie, cât şi o monitorizare permanentă a stării lor de sănătate. Secţia a fost reabilitată şi modernizată cu fonduri exclusiv de la Ministerul Sănătăţii. Mobilierul a fost asigurat, sub formă de sponsorizare, de SC RAJA SA Constanţa. Mai mult, Oncologia a fost relocată în apropierea laboratorului de cobaltoterapie, pentru a uşura accesul pacienţilor la terapia specifică.

În noiembrie 2009 a avut loc inaugurarea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă ce este compusă din şase saloane, fiecare având cinci paturi. Investiţia a fost de 5.000.000 lei. Secţia este dotată cu un sistem de aer condiţionat, special pentru ATI pentru a filtra aerul, deoarece flora microbiană se poate înmulţi, iar geamurile nu pot fi folosite în aerisire. Secţia este dotată cu ploscă automată ce curăţă, sterilizează şi dezinfectează, are climatizare, fluide vitale şi lampa de examinare. Secţia deţine 15 ventilatoare şi 30 de monitoare. Investiţia a fost posibilă „datorită fondurilor primite de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean, prin programul de reabilitare a unităţii sanitare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • moisoiu dan 21 Feb, 2014 08:49 degeaba sa investit daca medicii sunt sub orice critica.Eu am fost omorit de doctor in decembrie 2012 si dupa resuscitare am plecat in Israel sa ma repare.Bani investiti inutil in medici iresponsabili