Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe urmele eroilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial O delegaţie constănțeană, în frunte cu Remus Macovei, la Stráni din Cehia

ro

09 May, 2014 00:00 1559 Marime text
În perioada 9-11 mai, o delegaţie formată din opt membri ai filialei Constanţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, condusă de preşedintele acesteia, col. (r) Remus Macovei, va vizita localitatea Stráni din Republica Cehă şi alte locuri unde au luptat militarii Diviziei 9 Infanterie în cel de-al Doilea Război Mondial. Delegaţia română va depune o coroană de flori.

Primăria Stráni, în colaborare cu Clubul de Istorie Militară, va organiza astăzi și mâine o ceremonie de comemorare a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial. Pe pajiştea de lângă terenul de sport din localitate va avea loc şi o reconstituire a acţiunilor de luptă, la care vor evolua şi avioane din acele timpuri. După 69 de ani, un grup de pensionari militari români se va afla pe muchia dealului de deasupra localităţii Stráni, acolo unde s-au dus cele mai crâncene lupte în aprilie 1945. Camarazii români vor păstra un moment de reculegere în memoria celor aproape 200 de militari-eroi români care au luptat şi, cu preţul vieţii, au eliberat localitatea Stráni.

De la înălţimea dealului, vizitatorii români vor avea perspectiva câmpului de luptă: pe o muchie a dealului erau poziţiile defensive germane, iar dintr-o poziţie de atac foarte dificilă urcau, în luptă, militarii români. Deasupra lui Stráni, dar pe dealul opus poienilor, este locul pe care s-a situat punctul de comandă înaintat al comandantului Diviziei 9 Infanterie. Nu departe de acest loc, se va putea identifica ceea ce a mai rămas astăzi din groapa de adăpost din timpul războiului. Activitatea a fost organizată cu sprijinul arhitectului Gheorghe Stănculescu, nepotul generalului Ion Stănculescu, comandantul Diviziei 9 Infanterie pe timpul luptelor pentru eliberarea Cehoslovaciei.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii