Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:16 26 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul ierarhului Tomisului, ÎPS Teodosie, de Paşte „Învierea este culmea sărbătorilor. Este începutul vieţii veşnice“

ro

12 Apr, 2017 00:00 3178 Marime text
Ca în fiecare an, slujba din noaptea sfântă de Înviere va fi oficiată la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa, unde se vor aduna mii de credincioşi, care vor veni să ia lumină. Lumina sfântă va fi adusă de reprezentanţii Patriarhiei Române de la Ierusalim, iar ulterior va ajunge şi la malul mării. De aici, lumina sfântă va fi adusă pe Marea Neagră de arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, pe faleza Cazinoului, unde va fi aşteptat de un sobor de preoţi şi de mii de constănţeni. Lumina va fi purtată apoi în procesiune, din zona falezei Cazino către altarul de vară din aripa de sud a Catedralei Arhiepiscopale, unde va fi oficiată slujba Învierii.
 
Ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, premergătoare sărbătorilor pascale, că Învierea Domnului are o semnificaţie deosebită pentru Dobrogea, deoarece aici a fost adusă pentru prima dată de Sfântul Andrei.
 
„Ne pregătim să întâmpinăm cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului. Această pregătire durează de peste şase săptămâni, când a început Postul cel Mare. Este o călătorie duhovnicească şi un urcuş către această ţintă a Învierii Domnului, care este sensul existenţei noastre. Iată, suntem în Săptămâna Patimilor. O săptămână a jertfei, a răstignirii, a morţii şi a îngropării Domului. Săptămâna este marcată de slujbele de dimineaţă, care se săvârşesc seara, numite Denii, pentru că noaptea este pe sfârşite, aşa cum spune Mântuitorul, iar ziua este aproape.
 
Este noaptea întunericului, căci păcatul este întuneric, dar ne apropiem să întâmpinăm lumina ce risipeşte întunericul. Lumină care niciodată nu se va mai sfârşi. Noi repetăm drumul Mântuitorului, al pătimirii sale, către Lumină. Suntem încă în împărăţia păcatului, în vremelnica viaţă. Dar din această vremelnică viaţă ne unim cu veşnicia. Din întuneric, sufletul nostru începe să primească Lumina, care va fi biruitoare. Şi, iată, avem aceste Denii, care culminează, joi seară, cu cele 12 Evanghelii, care istorisesc patimile Domnului: cu luarea crucii şi ducerea ei pe Golgota, iar vineri, cu răstignirea şi îngroparea Domnului. Sâmbătă este odihna Domnului în mormânt. Şi ajungem la Lumina Învierii lui Hristos. Învierea este evenimentul care marchează întreaga istorie a omenirii. Omenirea care se înjugase cu moartea scapă de această robie, pentru că Învierea aduce eliberare.
 
Toate sărbătorile îşi primesc sensul lor prin sărbătoarea sărbătorilor, care este Învierea Domnului. De aceea Învierea este culmea sărbătorilor, este piscul cel mai înalt. Este începutul vieţii veşnice. Hristos se îmbracă în haina slavei, în haină de lumină. Este o lumină a harului, în care ne va îmbrăca şi pe noi la învierea cea de obşte, cei ce vor ajunge de-a dreapta sa. Este o sărbătoare a luminii, a biruinţei, a bucuriei nemăsurate. Bucuria vine din cer, este dragostea şi darul lui Dumnezeu. Să staţi toţi la masă în numele lui Dumnezeu şi să simţiţi lumina Învierii Domnului nostru, Iisus Hristos, care vă copleşeşte. Să simţiţi sufletul şi viaţa care intră şi în casa dumneavoastră. Această lumină care vine din cer este o realitate. Pentru noi, ortodocşii, lumina vine în fiecare an, în Sâmbăta cea Mare“, a transmis credincioşilor ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie.
 
„Să credem şi să primim Lumina Învierii, pentru că Hristos a coborât din cer, a luat chip omenesc, a pătimit, a murit, a fost îngropat şi a înviat ca să înviem şi noi. Învierea Domnului este temeiul învierii noastre. Să ne salutăm cu salutul «Hristos a înviat!» şi să răspundem cu credinţă neîndoielnică «Adevărat a înviat!». Să avem pace, dragoste şi iertare între noi. Să nu mai fie urmă de supărare, de tristeţe, de ură, de ceartă, de invidie, de egoism, să devenim fii ai luminii şi ai învierii pentru totdeauna. Hristos a Înviat!“, a mai declarat ÎPS Teodosie.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii