Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Meditatiile pentru bac moft sau siguranta?

ro

17 May, 2008 00:00 984 Marime text
1210970640.jpg

Exista persoane care spun ca sunt un adevarat business al profesorilor. Parintii, chiar daca le considera o fuga de responsabilitate sau dau vina pe slaba pregatire a cadrelor didactice, ar da oricat pentru a-si vedea odraslele intrate la o facultate de prestigiu. Liceenilor le lipseste motivatia de a fi in permanenta atenti la cursuri. Intr-un final, fie ca le sunt sau nu pe plac orele suplimentare, toti apeleaza la ele.

Pentru elevii in an terminal, pregatirile pentru examenul de bacalaureat au inceput imediat dupa ce sunetul clopotelului i-a vestit ca au trecut in clasa a XII-a. Cel putin, asa ar fi trebuit. Profesorii sunt mai stricti, si spun ca studiile intense ar fi trebuit sa-si aiba debutul undeva, la inceputul clasei a IX-a. Pe toti, insa, i-a cuprins forfota examenului de maturitate. Iar cheia succesului, care-i va ajuta sa treaca cu brio cele cinci probe, elevii au gasit-o demult: meditatiile. Cand vine vorba de astfel de pregatiri suplimentare, prof. Vasile Nicoara, directorul Colegiului National Mircea cel Batran (CNMB) Constanta, nu are, nicidecum, o parere pozitiva. Le considera fie un moft al liceenilor, fie o fuga de responsabilitate. Dar, e normal, au devenit o necesitate.

Trend costisitor

Dorind sa aflam cam cat costa o sedinta in particular, stam de vorba cu doua adolescente de la CNMB Constanta. Le gasim la intrare, fac de serviciu pe liceu. Si, bineinteles, studiaza pentru bac. Alexandra Aldea, eleva in clasa a XII-a, se mediteaza la trei materii: matematica, limba romana si geografie. "A trebuit sa recuperez foarte mult la matematica, iar orele de la clasa nu erau indeajuns", spune aceasta. A ales aceste discipline pentru ca informatiile suplimentare ii vor fi de folos la examenul de admitere in facultate. In fiecare saptamana se pregateste intens pentru matematica si geografie. Meditatiile la limba romana le face o data la doua saptamani. In total, parintii elevei scot din buzunar 360 de lei pe luna. "Si eu am gasit ieftin", spune eleva. In genere, tot mai multi adolescenti prefera pregatirile in particular, pentru ca le confera mai multa siguranta. Pentru ei, nu sunt doar un moft. "Nu toata lumea reuseste sa treaca peste probe. Trebuie sa-ti dai foarte mult silinta. Tocmai de aceea s-au inventat meditatiile", ne explica Alexandra. Diana Moraru studiaza tot la Colegiul National Mircea cel Batran. Desi este tot eleva in clasa a XII-a, a decis ca are nevoie de pregatire suplimentara doar pentru disciplina pe care o va da la examenul de admitere: economia. La examenul de bac nu a optat pentru economie, desi este una dintre disciplinele pentru care se pregateste intens. "Mi-am schimbat optiunea, pentru ca la bac este mai dificil. Notiunile sunt mult mai complexe", precizeaza aceasta. La celelalte materii prefera sa se pregateasca suplimentar, in timpul liber, fara indrumarea vreunui profesor. Nu pentru ca si-ar dori sa faca economii. Diana Moraru considera ca nu are goluri de materie care sa o impiedice sa treaca cu brio peste probele de la bac, daca nu a luat ore in particular.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii