Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:21 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda Dealului Mare de la Isaccea şi a paşei care a fost îngropat de viu

ro

12 Jul, 2014 00:00 2580 Marime text
Cu sute de ani în urmă, pe vremea când turcii atacau tot mai des satele româneşti din Dobrogea, Dunărea era un obstacol în calea lor şi, de aceea, păgânii alegeau ca hotar de trecere porţiunea dintre locul unde se află astăzi Isaccea şi bălţile Brăilei.

Legenda spune că, într-una dintre campaniile otomanilor, comandantul unei armate turceşti a avut un vis în care i s-a arătat Mahomed în vârful unei movile, profeţindu-i pierderea acelui război. Paşa s-a trezit şi le-a poruncit oştenilor să-l îngroape de viu, împreună cu veşmintele, armele şi calul său. Oştenii din numeroasa armată, punând fiecare câte un coif de pământ, au ridicat un adevărat deal, asemeni piramidelor din Egipt, pentru a-i servi paşei adăpost până la întoarcerea lor din luptă.

Păgânii şi-au continuat drumul şi, mai sus de Brăila, într-un loc mlăştinos, au fost aşteptaţi de moldoveni. Lupta a fost crâncenă şi au pierit mulţi turci. Când au văzut că nu mai au spor în bătălie, otomanii au luat-o la fugă. Câţiva oşteni s-au întors la movila cea mare şi-au început să care pământ în coifuri, dar au luat puţin faţă de cât s-a pus la început, astfel încât comandantul lor n-a mai fost scos la lumină. Dându-şi seama că dealul a devenit un adevărat mormânt pentru stăpânul său, un credincios al paşei i-a pus deasupra atâtea pietre câţi duşmani a ucis el în viaţă, respectând tradiţia strămoşească.

Movila, ridicată aproape de cetatea de la Isaccea, a fost numită de localnici Dealul Mare. Asemenea toponime se întâlnesc pretutindeni în Moldova şi în Ţara Românească, pe unde au trecut turcii.

Sursa: „Dobrogea, sâmbure de legendă“ -  Gherghina Barbu, Dumitru Ciurea, Elena Juga.

Ti-a placut articolul?

Comentarii